Nonicoclolasos

Magisk, grön dryck

Dricker du absint? Oroar du dig, likt personer runt förra sekelskiftet, för att drycken, genom sitt innehåll av malört, har negativ inverkan på din mentala hälsa? Studien ”Absinthism: A Fictitious 19th Century Syndrome with Present Impact”, publicerad i Substance Abuse Treatment, Prevention, and Policy, torde kunna lugna dig.

Absinthe, a bitter spirit containing wormwood (Artemisia absinthium L.), was banned at the beginning of the 20th century as consequence of its supposed unique adverse effects…. The only consistent conclusion that can be drawn from those 19th century studies about absinthism is that wormwood oil but not absinthe is a potent agent to cause seizures. Neither can it be concluded that the beverage itself was epileptogenic nor that the so-called absinthism can exactly be distinguished as a distinct syndrome from chronic alcoholism.

Absint verkar alltså varken mer eller mindre farlig för välmåendet än andra alkoholhaltiga drycker. Ta gärna en titt på Musée Virtuel de l’Absinthe.

About these ads

Written by Niclas Berggren

10 april 2010 at 5:54

Publicerat i alkohol, forskning, hälsa

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Finns det fortfarande riktigt absint? Jag vill minnas att den absint som finns nu är annorlunda orginalet.

    Christopher Aqurette

    10 april 2010 at 8:36

  2. Tycker absint är för bittert. Pastis är en trevligare dryck: http://en.wikipedia.org/wiki/Pastis

    Jesper

    10 april 2010 at 8:44

  3. Den ”absint” som säljs lagligt i Europa idag innehåller inte malört.

    Baphomet

    10 april 2010 at 11:08

  4. Baphomet: Stämmer det verkligen? Såvitt jag förstår innehåller den malört, men däremot har EU infört en maxgräns för den i malört ingående substansen tujon på 10 mg/kg. (Källa.)

    Niclas Berggren

    10 april 2010 at 11:18

  5. Den innehåller helt uppenbart inte tillräckligt med malört. Den absint som var så inspirerande för konsten på sin tid innehöll dessutom betydligt mer alkohol än allting annat.

    Baphomet

    10 april 2010 at 11:29

  6. Absint får mig alltid att tänka på Strindberg. Du vet, den där dikten:

    http://sv.dikt.org/Indiansommar

    Ia

    10 april 2010 at 21:26

  7. Systembolagets artikel som länkas ovan är mycket informativ och sanningsenlig.

    Precis som de skriver där har flera forskare analyserat gamla flaskor av absint, och dessa innehåller sällan över 10 mg/kg tujon.

    Och tvärt emot vad de flesta tror är en traditionellt tillverkad absint inte särskilt besk. Detta beror på att malörten macereras i sprit som sedan destilleras. Det är helt enkelt inte så mycket av bitterämnena som följer med då.

    Riktigt beska drycker är alltid framställda genom att malört (eller andra beska örter) macereras efter destillationen.

    Men mycket av den absint som säljs idag (särskilt tjeckisk absint) är inte traditionellt framställd, och borde egentligen inte få kallas absint.

    Björn W

    14 april 2010 at 13:20


Kommentarer inaktiverade.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 142 andra följare

%d bloggare gillar detta: