Nonicoclolasos

De nya ateisterna

En ny grupp av intellektuella har börjat argumentera offentligt och intensivt för ateism. Mest kända är Richard Dawkins, Daniel Dennett, Christopher Hitchens och Sam Harris.

dawkins.jpg

Det intressanta är att religionen för första gången på länge möter kvalificerat motstånd – och att motståndet sker med självförtroende och attityd. Tvärtemot de flesta svenskar, som trots långtgående sekularisering sällan aktivt tar avstånd från religion, ber dessa ateister inte om ursäkt för sig utan utmanar vidskeplighet och förlegad etik varhelst dessa företeelser dyker upp.

Om du delar ifrågasättandet av existensen av gudar, har jag två rekommendationer:

 1. Gå ur Svenska kyrkan.
 2. Anslut dig gärna till the brights.

Om du ännu inte delar ifrågasättandet av existenser av gudar, har jag (förutom alster av ovan nämnda författare, som detta exempel och detta och detta) tre boktips:

 1. On the Nature and Existence of God
 2. The Miracle of Theism
 3. Atheism: A Philosophical Justification

Kanske lite julklappar till dig själv och andra, detta?

Annonser

Written by Niclas Berggren

1 december 2007 den 0:08

Publicerat i filosofi, rationalitet, religion

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag skulle bara vilja rekommendera Atheism: The Case Against God av George H Smith. Det bästa jag har läst i ämnet.

  Carl Svanberg

  1 december 2007 at 0:43

 2. Vad gäller Dawkins senaste alster (”The God Delusion”) så blev jag ganska så besviken över att den var så ytlig (jag delar den kritik so bl a Alvin Plantinga och andra levererat). Mackies bok är en bra introduktion till modern religionsfilosofi. En betydligt tyngre filosofisk bok är ”Logic and Theism” av Howard Sobel, som nog kräver en del intresse för formell logik och sannolikhetsteori (jag har själv gått två av hans kurser i religionsfilosofi som bygger på boken).

  Kenneth Nyman

  2 december 2007 at 0:02

 3. Det här med ”brights”, för mig får det en besk bismak av ett antal personer som anser sig förmer än andra – ”upplysta” Gud bevars.
  Tydligen betyder det att man ansluter sig till en ”naturalistisk” världsbild. Jag antar att det är en som bara erkänner naturvetenskapliga förklaraingar, och som dessutom går ett steg längre och tror på att naturvetenskapliga förklaringar kommer att kunna finns på det som ännu inte fått en sådan förklaring. Att allt kan reduceras till mekaniska eller kemiska relationer…

  Pidda

  3 december 2007 at 1:22

 4. Ja du Pidda. Du får nog ursäkta men den som har insett att det inte finns något sätt att testa existensen av detta påstådda väsen, ”gud”, precis som man inte kan testa existensen av osynliga rosa enhörningar, och har insett att det gör dem båda logiskt likvärdiga, har tänkt lite mer på saken. Annars är det ju också alltid intressant att läsa religionshistoria och studera hur bibeln redigerades och gick igenom sin redaktionella process innan kyrkan bestämde vilken historia som skulle berättas.
  Jag ser helt enkelt ingen anledning att ställa sig frågan om det finns en gud. Därför väljer jag också att inte göra det. Precis som jag inte går runt o funderar på om det finns osynliga rosa enhörningar.

  Anders Gardebring

  13 december 2007 at 16:06

 5. […] på video Publicerat 15 december 2007 av nonicoclolasos Se “de nya ateisterna” Dawkins, Dennett, Harris och Hitchens diskutera sina böcker och hur de har tagits emot: In […]


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: