Nonicoclolasos

Mats Odell bör avgå

Mats Odell har ansvar för försäljningen av ett antal statliga företag. I detta har han misslyckats kapitalt. Jämför med Anders Borg, som har en långt mer komplicerad arbetsuppgift men som trots det har lyckats genomföra ett stort antal viktiga reformer. Jag finner det nu önskvärt att Odell avgår, efter det sjätte avhoppet på nio månader från den enhet som ska ombesörja försäljningen. Han har inte den kompetens som krävs för uppdraget – varken för att sätta samman ett kompetent team (vilket Borg sannerligen har lyckats med) eller för att sköta försäljningen i sig.

odell.jpg

Och uppdraget är viktigt. Det är inte statens roll att bedriva kommersiell verksamhet, till att börja med, och genom att sälja företagen frigörs medel för att betala av på statsskulden (vilket är bra i tider av stigande ränta) och för satsningar på infrastruktur, som kommer att gynna svensk ekonomisk utveckling långsiktigt. Se även mitt tidigare inlägg i denna fråga.

Annonser

Written by Niclas Berggren

8 januari 2008 den 10:14

Publicerat i ekonomi, politik

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Självklart bör denna fundamentalist avgå!!

  Hans stöd för de utförsäljningar av vår gemensamma tillgångar är nu nere under 15-20% hos svenska folket som helhet och under 30% hos de som valde honom!

  Välskötta, lönsamma statliga företag som vi alla avstått under lång tid för att ha råd att hålla oss med som skattebetalare.. Och som betytt och skulle kunna komma att betyda att mångfalden i ÄGARformen på marknaden skulle vara flera till ALLA konsumenters fromma..

  Hans enda riktigt uttalade motiv för dessa utförsäljningar är att det är bra för statskassan.. med ett försäljningspris som om man behöll företagen i statlig ägo skulle ge avsevärt mer på en tio-årsperiod i ren vinst.. Det är lite på samma sätt som pojken resonerade som en kall dag pissa de i byxorna för att det värmde så skönt…

  Mig skulle det inte förv¨na ett dugg om han använt samma ”metod” som Bush använde då han bestämde sig för att en invasion av Irak var den ende möjligheten.. Han frågade gud och fick ”rätt svar” och därför ”VET” han vad som är rätt oavsett vad som sedan händer och oavsett vad någon säger och visar!

  Ut med denna fundamentalist ur regering och politik! Ju fortare dess bättre..

  Leo

  8 januari 2008 at 10:49

 2. Leo: Jag anser till skillnad från dig att försäljningarna bör genomföras, men av någon som genomför dem med större skicklighet än Odell. För mina argument, se mitt inlägg ovan och mitt tidigare inlägg, som länkar till forskning som indikerar att försäljning har positiva effekter.

  nonicoclolasos

  8 januari 2008 at 10:52

 3. OCH kommersiell verksamhet skall så många aktörer som möjligt bedriva för att ÖKA konkurrensen.. Även i ägarformen..
  Glöm inte att varje VD:s mål. är att skapa oligopol!

  (Varför?: det enda riktigt säkra sättet att öka aktieägarnas vinster.. få företag som man kan komma överens med om prissättning så att den hamnar på en ur ägarperspektiv, bekväm nivå.. nämligen på konsumenternas smärtgräns!)

  Kooperativa, stliga, kommunala, föreningsägda företag kan ha andra mål än att maximera vinst och därmed konkurensutsätta matrknaden på ett bättre sätt ur en konsuments perspektiv..

  SBAB är ett sådant utmärkt undantag och exempel som det är en skandal om Odell säljer ut till en redan ”proppmätt” marknad!

  Leo

  8 januari 2008 at 10:57

 4. om någon annan än Odell genomför utförsäljningarna som ”är mer skicklig” som du säger åstadkommes ju bara ett högre pris.. Metoden (pissa i byxan en kall dag för att det värmer), och en miskad mångfald på ÅGARstrukturen blir det ju ändå.. till nackdel för flertalet-nämligen konsumenten..

  Leo

  8 januari 2008 at 11:01

 5. Och att Hans Ragnhäll köpts över till SEB tyder väl bara på EN sak..?
  SEB har långtgående planer på att köpa in SBAB i sin verksamhet såsom dom köpte in Trygg hansas internetbankssatsning för några år sedan för att minska konkurrensen på marknaden och för att öka sin vinst! (det var ju ett kundägt företag gamla Trygg hansa så det ”hotade” ju SEB genom att hålla nere priser för konsumenten..

  Leo

  8 januari 2008 at 11:54


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: