Nonicoclolasos

Lyssna till professor Kriström

När jag var doktorand på Handelshögskolan var Bengt Kriström miljöekonomisk forskare på institutionen. Han är nu professor i naturresursekonomi vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Till skillnad från många andra akademiker tar Bengt Kriström den tredje uppgiften på allvar, dvs. han deltar i samhällsdebatten och sprider insikter från sin forskning till en vidare krets. Med den äran!

Två exempel på frågor han har tagit sig an:

 1. Har avregleringen av elmarknaden orsakat de högre elpriserna? Knappast, enligt professorerna Kriström och Brännlund: ”Det är en myt att avregleringen av elmarknaden har orsakat det rekordhöga elpriset. I stället är det politiska beslut i Sverige och EU som stadigt driver upp konsumenternas kostnader.”
 2. Är det rätt av SLU som lärosäte att förlöjliga all kritik av den dominerande synen i klimatfrågan?* Knappast, enligt professor Kriström: ”Det uppfattas som om man tänker på ett visst sätt så är man korkad. Man är absolut inte korkad om man ifrågasätter saker och undersöker fakta.”

*Se själv ett exempel:

Annonser

Written by Niclas Berggren

14 januari 2008 den 21:36

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Länken om avregleringen fungerar inte längre, här är en ny:

  http://www.dn.se/debatt/myt-att-misslyckad-avreglering-hojt-elpriset-till-rekordniva

  Väldigt intressant!

  Carl Jakobsson

  12 januari 2011 at 12:21

 2. Inte konstigt att professor Kriström kommenterar strömkrisen…
  Men att strömkrisen i Sverige är orsakad av både privatisering av kraftverken och taktisk marknadspolitik, samt världens sämsta underhåll på den sämsta kärnkraften i världen är inte speciellt någon nyhet…
  Men så blir det när befintliga egendomsvärden förväntas behålla sitt värde när man tar ut större vinster med förfång för underhållet.

  Kristian Grönqvist

  12 januari 2011 at 17:58


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: