Nonicoclolasos

Paglia om att trotsa naturen

Nyligen läste jag ett citat av Camille Paglia som har bitit sig fast i mitt sinne. Det är hämtat från boken Vamps & Tramps: New Essays (Vintage, 1994) och lyder så här:

Homosexuality is not ‘normal.’ On the contrary, it is a challenge to the norm; therein rests its eternally revolutionary character. Note I do not call it a challenge to the idea of the norm. Queer theorists – that wizened crew of flimflamming free-loaders – have tried to take the poststructuralist task of claiming that there is no norm, since everything is relative and contingent. This is the kind of silly bind that word-obsessed people get into when they are deaf, dumb, and blind to the outside world. Nature exists, whether academics like it or not. And in nature, procreation is the single, relentless rule. That is the norm. Our sexual bodies were designed for reproduction. Penis fits vagina: no fancy linguistic game-playing can change that basic fact. However, my libertarian view, here as in regard to abortion, is that we have not only the right, but the obligation to defy nature’s tyranny. The highest human identity consists precisely in such assertions of freedom against material limitation. Gays are heroes and martyrs who have given their lives in the greatest war of them all. (s 70-71)

Jag har ofta tänkt i liknande banor när det gäller barnafödande, denna händelse som enligt de flesta står över allt annat och som är upphöjd över all kritik. Vill man inte ha barn anses det föreligga något allvarligt fel på en. Men barnalstring är resultatet av en biologisk drift och därför inte särskilt heroisk alls. Det heroiska är att utveckla en förmåga att distansera sig ifrån, att disciplinera, att tygla denna simpla drift. Den som med sitt förnuft sätter sig över naturens automatiska impulser, han är heroisk.

Annonser

Written by Niclas Berggren

20 januari 2008 den 0:48

Publicerat i barn, homosexualitet, natur, normer

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Naturen är homo

  Ulf

  20 januari 2008 at 16:36

 2. Jag tror ju att homosexualitet till stor del är en biologisk företeelse så om homosexuella skulle trotsa sina biologiska drifter så skulle de vara heterosexuella, eller något annat. Homosexuella trotsar visserligen vad någon annan uppfattar som en biologisk drift och det är ju en utmaning i sig, men det som är mer intressant är ju att trotsa sina egna biologiska drifter, i de fall man tycker de är irrationella.

  Tydligen finns det feminister som blir lesbiska av politiska orsaker och det är ju ett sätt att sätta sig över naturen och det håller jag med om kan vara mycket svårt och därför möjligtvis heroiskt beroende på hur man värderar saken.

  För mig är sexualiteten en enormt stark drift och viljan att ha barn kan jag knappt identifiera som en drift. Det är nog delvis annorlunda för kvinnor.

  Men, min poäng här är att om man ska sätta sig över sina drifter så bör man ha en ganska bra poäng. Det finns ju sådant som tyder på att heterosexuella har det enklare i livet än homosexuella, men är det en bra anledning att sätta sig över sin enormt starka drift? Naturligtvis inte.

  offroff

  4 september 2008 at 13:46

 3. offroff: Jag håller med om att det inte alltid är bra att sätta sig över sina drifter: det får prövas från fall till fall. Men att acceptera dem utan att ifrågasätta ser jag i vilket fall inte som beundransvärt.

  Ditt resonemang påminner för övrigt mycket om professor John Boswells analys av skrivningarna om homosexualitet i Rom. 1:26-27, formulerade i hans doktorsavhandling men även i kort form här. Han menar att när det står att homosexuellt beteende är förkastligt därför att det strider ”mot naturen”, avses att det var förkastligt för dem vars natur inte var homosexuell. Har man en homosexuell natur bör den accepteras.

  nonicoclolasos

  4 september 2008 at 14:26

 4. Offroff
  Här håller jag nog med dig. Men om driften är att vara stygg mot andra. Ja då får man banne mig reglera. I annat fall så får man bara tillbaka.

  Anders B Westin

  4 september 2008 at 14:58


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: