Nonicoclolasos

Förbud mot religiösa kläder

Turkiet har beslutat tillåta kvinnliga studenter att bära slöja. Det tycker jag är ett riktigt beslut: staten ska inte stipulera vilken klädsel människor har. En särskilt negativ effekt av den turkiska regeln har varit att hindra många muslimska kvinnor från att delta i högre utbildning. Men även om religiöst motiverade kläder ska vara tillåtna tycker jag att det är viktigt att problematisera frågan.

T.ex. tycker jag:

 • att kulturella sedvänjor, t.ex. vad gäller klädstil, bör ses med skepsis och ifrågasättas genom frivillig argumentation i den mån de tenderar att påföras personer som har svårt att utan sociala och ibland också fysiska sanktioner frigöra sig och fatta autonoma beslut;
 • att arbetsgivare och näringsidkare ska ha rätt att ha egna klädesregler, t.ex. av hygienskäl, för att man vill tillämpa en enhetlig uniformpolicy eller för att man befarar att religiös symbolik kan skrämma iväg kunder; och dessa regler kan inkludera förbud mot vissa religiösa klädesplagg (såsom turban, burka, slöja och kippah) samt förbud mot religiösa symboler (såsom synliga kors); samt
 • att arbetsgivare och näringsidkare i möjligaste mån bör tillåta religiösa kläder och symboler, om anställda och kunder vill ha sådana på sig; t.ex. kan muslimska kvinnor som arbetar på sjukhus och vägrar ha kort ärm av hygienskäl få använda hygieniska handskar istället, och personer som insisterar på att använda religiösa symboler kanske kan ges interna tjänster som inte gör detta till ett problem.

sloja.jpg

Dvs. staten ska inte lägga sig i; en frivillig argumentation kring kulturellt tvingande klädregler är viktig och riktig; och arbetsgivare och näringsidkare ska få lägga sig i men bör sträva efter att inte göra det.

Uppdatering: Läs om ett aktuellt svenskt fall samt ta del av Jakob Heidbrinks klarsynta argumentation.

Annonser

Written by Niclas Berggren

13 februari 2008 den 7:32

Publicerat i frihet, religion

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Även fast detta är ett gammalt inlägg så är det ack så aktuellt fortfarande! Stackars flickor som inte får använda slöja i skolan, medan de kristna fritt går runt med kors och andra religösa symboler!

  Hamnade här för att jag letade efter en passande bild, hoppas det är okej att jag använde din bild i mitt inlägg?!

  Måste säga att du verkar ha en mycket intressant blogg!

  Seoina

  19 januari 2009 at 14:24

 2. Seoina
  Var in på din blogg men kunde inte hitta några kommentarsmöjligheter.

  På din fråga om slöja kontra kors så tycker jag att det finns en uppenbar skillnad.

  Det ena är oerhört diskret och oftast osynligt medan det andra ständigt sänder ut en religiös / politisk uppfattning.

  Dvs: Slöjan är aldrig tyst. Den berättar hela tiden en berättelse och en ståndpunkt. Omgivningen får ligga lågt men måste ändå acceptera budskapet sekund för sekund.

  Där har du den stora skillnaden.

  Annat vore det om muslimska kvinnor tillverkade en minislöja i skala 1:100 som de hängde i ett halsband under blusen. Ingen skulle då reagera.

  MVH

  Anders B Westin

  19 januari 2009 at 14:45

 3. Det hedrar dig att du tar ställning för individens rätt att uttrycka sin tro.

  Hans W

  1 mars 2009 at 12:50

 4. Såg nu att du svarat, har haft lite problem med att kommentarsfältet på min blogg, och ja du har rätt skillnaden är enorm – men det beror på vilken synvinkel man ser frågan i, korset har för många kristna lika stor betydelse, och en religiös symbol har alltid lika stor innebörd oavsett dess storlek, åtminstone för individen som bär den medvetet. Det verkar dock som att vi i Sverige har ett mycket större utrymme för tolerans av Kristendomens symboler och tolkningar än vad vi har för någon annan religion. Att det är acceptabelt på vissa skolor med kristna kors men inte judestjärnor är inte riktigt korrekt.

  Seoina

  1 augusti 2010 at 16:53

 5. Varför ska det handla om storlek? Rätt är rätt och fel är fel, antingen bör båda förbjudas eller inget. Ett kors runt halsen påminner ständigt om vilken religion en person har och vad är det för fel att ständigt visa vilken religion man tillhör?

  Sara

  22 november 2010 at 20:00

 6. Jag tycker att Sequinq underskattar betydelsen av plaggets storlek. Personligen tycker jag att burka i Sverige motsvarar ungefär bikini i Teheran.
  Pröva med det i Teheran,Sequina innan Du kastar sten på oss här i Sverige

  Kristian Grönqvist

  23 november 2010 at 0:19


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: