Nonicoclolasos

Indoktrinering från föräldrar

Vissa kristna är bekymrade över att alltför få barn till kristna följer i föräldrarnas fotspår:

Undersökningar visar att föräldrarna har två-tre gånger större betydelse än kyrkan för barnens andliga utveckling. … Ett bra tillfälle att knyta en starkare kontakt är när barnen får sin första egna Bibel, förklarar Mark. Det kan betyda oerhört mycket om föräldrarna vid det tillfället skriver en personlig hälsning på insidan av pärmen om vad Bibeln har betytt för dem i deras eget liv. Det kan vara första gången som barnet på djupet inser vad Bibeln betyder för mamma eller pappa.

Men som Richard Dawkins påpekar är problemet det motsatta, att religiös tro påförs barn:

For parents to influence their children’s opinions and beliefs is inevitable and proper. But to tie labels to young children, which in effect presume and presuppose the success of that parental influence, is wicked and indefensible.

Barn till muslimer kallas (och blir oftast) muslimer, barn till hinduer kallas (och blir oftast) hinduer och barn till katoliker kallas (och blir oftast) katoliker. Dvs. religiös tro är uppenbarligen inte en fråga om att granska och jämföra alternativ utan att indoktrineras av föräldrar. Barn har svårt att värja sig när vuxna auktoriteter säger saker:

With so many mindbytes to be downloaded, so many mental codons to be replicated, it is no wonder that child brains are gullible, open to almost any suggestion, vulnerable to subversion, easy prey to Moonies, Scientologists and nuns. Like immune-deficient patients, children are wide open to mental infections that adults might brush off without effort.

Vad sägs om den radikala idén att inte dra in barn i religiösa sammanhang utan att låta dem ta ställning i en ålder då de förmår utvärdera religioner på ett rationellt och självständigt sätt?

Se ett tidigare inlägg om kristendomens, av Jesus inspirerade, strävan att påverka barn.

Uppdatering: En förskola som finansieras med offentliga medel vill att barnen ska be bordsbön. Sådant bör inte tillåtas, apropå indoktrinering; men jag finner det även moraliskt klandervärt att i hemmiljö lära barn att be bordsbön.

Annonser

Written by Niclas Berggren

14 februari 2008 den 8:43

15 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Om barn fick vänta med religiös hängivelse till de utvecklat kritiskt tänkande skulle de inse att världen inte har några gudar, det kan ju inte gå för sig? ;)

  Med lite vänligare ton skulle jag säga att man kan göra en parallell till politik. Det anses oetiskt att påföra barn en politisk uppfattning men inte en religiös, varför?

  Odelberg

  14 februari 2008 at 10:20

 2. Barnen har rätt till undervisning om Jesus. Jesus sa låt barnen komma till mig och hindra dem inte.

  Mirre

  14 februari 2008 at 10:33

 3. Varför skulle inte föräldrar aktivt få påverka sina barns tro, när skolan gör det?

  Per Nelson

  14 februari 2008 at 11:08

 4. Mirre: Anser du dig vara Jesus? Barn har rätt till kunskap om Jesus när de kan avgöra sanningshalten i hans påstående.

  Per Nelson: På vilket sätt påverkar skolan barnens tro? Gör dem det är det givetvis också fel. Barn ska utsättas för påverkan som bygger på vetenskap byggt på förnuft.

  Niclas: Hoppas du inte blir allt för sur över att jag tog mig friheten att svara på dem båda.

  Odelberg

  14 februari 2008 at 11:12

 5. Evulusionsläran är ju en lära precis som religionerna är läror, men evolusionsläran presenteras som vetenskaplig fakta. Det om något är ju indoktrinering i dess rätta betydelse.

  Per Nelson

  14 februari 2008 at 11:20

 6. Per: Jag rekommenderar lite fördjupningsläsning om evolution.

  nonicoclolasos

  14 februari 2008 at 11:24

 7. Niclas: Rekomenderar dej det samma (med objektiva glasögon på).

  Per Nelson

  14 februari 2008 at 11:26

 8. Tro och icketro på evolusionsläran är en annan diskussion.

  Min fråga lite omformulerad är:
  Varför föräldrar inte får påverka sina barn till en ickenaturalistisk trosuppfattning när skolan påverkar barnen till en naturalistisk trosuppfattning.
  Båda är ju trosuppfattningar som inte vetenskapligt kan bevisas.

  Per Nelson

  14 februari 2008 at 13:16

 9. Påverkas gör dom hur som helst. Och påverkas dom inte av föräldrar så påverkas dom av andra.
  Det är väl mer en fråga om att skapa en öppen atmosfär där ifrågasättande tillåts och där man kan tala om olika sätt att se på livet.

  kyrksyster

  14 februari 2008 at 15:26

 10. Kyrksyster: Föräldrar ska ha en stark roll, men inte en religionspåverkande roll. Inte heller en politikpåverkande roll.

  Odelberg

  14 februari 2008 at 16:36

 11. Niclas: Ditt kommentarsfält har utvecklats i en oväntad riktning. Är det Twinglylänkarna på Dagens hemsida som lockar hit alla fromma, ömfotade evolutionsförnekare? Du kanske skulle sätta ihop en FAQ där du städar undan de mest utslitna invändningarna på dina antireligiösa inlägg:

  – Ateism är en form av religion
  – Ateism är en form av fundamentalism
  – All uppfostran innebär oundvikligen påverkan, alltså kan man inte kritisera någon form av indoktrinering, oavsett grad och inriktning

  Det måste börja kännas tröttsamt för dig, tänker jag.

  Peter S-W

  14 februari 2008 at 17:40

 12. Allt är politik och Allt är religion.
  Alla föräldrar uppfostrar sina barn efter vad man själv anser är rätt.
  Odelberg, hur vill du få din önskan att gå i uppfyllelse, att ingen ska få påverka åt något håll?

  Och sen kommer det alltid dumma kommentarer som denna:

  ”- All uppfostran innebär oundvikligen påverkan, alltså kan man inte kritisera någon form av indoktrinering, oavsett grad och inriktning”

  Om det är något som är tröttsamt så är det sådant ogenomtänkt.

  Tony

  14 februari 2008 at 22:04

 13. Tony: Jag blir osäker på vad du menar, eftersom min poäng just var att en sådan invändning /är/ tröttsam och ogenomtänkt. Å andra sidan verkar du vara inne på samma argumentationslinje i frågan du ställer till Odelberg.

  Peter S-W

  14 februari 2008 at 22:17

 14. Kort sagt: I ett barns uppfostran vill jag ha starkare påverkan från föräldrarna än vad man normalt sätt har idag. Jag vill där emot inte att den ska bestå av religiösa eller politiska uppfattningar.

  Odelberg

  14 februari 2008 at 23:41

 15. Peter: Angående din tredje punkt ovan har jag försökt att klargöra min syn på barnuppfostran.

  nonicoclolasos

  15 februari 2008 at 8:59


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: