Nonicoclolasos

Det kristdemokratiska problemet

Kristdemokraterna är regeringens svaga punkt, på åtminstone tre sätt.

 1. Opinionsmässigt: Nu ligger kd på 3,0 procent, enligt den senaste opinionsmätningen. I och med fyraprocentspärren vore det rätt många bortkastade röster, som regeringen definitivt behöver för att kunna bli omvald 2010.
 2. Inkompetens: Försäljningen av statliga företag, som en kd-minister har ansvar för, har kantats av problem, vilket har skadat regeringens och kristdemokraternas förtroende.
 3. Obsoleta värderingar: Kd inbillar sig att deras atavistiska krist-moralistiska profil har framtiden för sig, men i själva verket visar statsvetare vid Göteborgs universitet att den typen av värderingar omfattas av trendmässigt färre svenskar. Det hybrisartade motståndet mot en könsneutral äktenskapsbalk illustrerar felbedömningen.

Kd är nu lika stora/små som Sverigedemokraterna.

goran_hagglund.jpg

Så vad göra? Det vore inte idealiskt med en ”kamrat fyra procent”-lösning, som under vpk:s dagar, när socialdemokrater stödröstade på kommunisterna. Detta pga. punkt 3 ovan: det är bättre med borgerliga väljare i de andra partierna än borgerliga väljare i kd. Om kd kunde attrahera fler väljare från vänsterblocket vore det prima – kanske skulle det kunna funka för en del småbarnsföräldrar som gillar vårdnadsbidrag o.d. Men det allra bästa vore att de återstående kd-sympatisörerna helt övergav sitt parti och övergick till andra borgerliga partier. Det skulle också kunna leda till att borgerligheten attraherar vissa på vänstersidan som finner de obsoleta värderingarna (punkt 3 ovan) frånstötande.

Annonser

Written by Niclas Berggren

29 februari 2008 den 9:06

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kristdemokraterna i andra länder har inga problem. I övriga Europa är Kristdemokraterna största partiet. I USA är majoriteten av folket kristna och där behövs inte ens ett KD då man kan förutsätta den man röstar på har kristna värderingar.

  Jag tror svenska KDs problem är bara att man vågar inte leva upp till sina kristna värderingar och istället anstränger sig för mycket bli accepterade genom ogenomtänkta politiska förslag som t.ex. locka hit utländska kvinnor för abort.

  John Olsson

  29 februari 2008 at 9:55

 2. Jag har aldrig röstat på KD och tänker inte heller göra det. Emellertid framstår KD som ett typexempel på hur omöjligt det är att driva ideer som skiljer sig från socialdemokratins i Sverige. Hur skulle KD på sikt kunna överleva när barn i den offentliga skolan får lära sig att de som tycker som KD är dumma i huvudet? I just det här fallet delar jag etablissemangets syn – jag är för bland annat könsneutral äktenskapsbalk – men jag är inte dummare än att jag inser att många frågor som JAG bryr mig om aldrig kommer att kunna få utrymme i svensk politik eftersom samma process påverkar även dem. Om man läser den svenska skolplanen så inser man ju snabbt att det yttersta målet för skolans verksamhet är att uppfostra barn till att bli sossar, och då inte längre den gamla typen av fabrikssosse utan den nya typen av emo-sosse.

  Patrik

  29 februari 2008 at 12:28

 3. Tja, just nu lutar det åt KD för min del just på grund av… ”broder fyra procent” (klingar mer korrekt). Sen det här med äktenskap… skapa en partnerskapsbalk, där alla typer av parrelationer kan ingå ett juridisk partnerskap civilt. Sedan får man kalla sitt partnerskap vad man vill. Medlemmar i religiösa samfund kan sedan i enlighet med samfundets övertygelser ingå icke-juridiska förbund enligt respektive religion. Vad skulle vara problemet med det?

  klotband

  1 mars 2008 at 3:44

 4. BTW så tycker jag inte att alla inom KD eller övriga äktenskapsbevarare för debatten särskilt bra.

  klotband

  1 mars 2008 at 3:47


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: