Nonicoclolasos

Liket på badet

Det är något äckligt med gamla människors kroppar. De är förfulade, förslappade, halvt förruttnade, befläckade, illaluktande, skrynkliga — kort sagt, hidösa. Jag vill inte se dem.

Tyvärr lyckas jag inte alltid undvika det. Jag tänker särskilt på ”Liket”. Det är en man i 65-årsåldern som går till det badhus jag tidigare frekventerade. Jag var nästan rädd att simma efter honom av rädsla för att svälja hans kroppsavfällningar — eller av rädsla för att han faktiskt när som helst skulle kunna avlida. Oerhört blek, spinkig, skäggig, flintskallig. Döden nästa, utan tvekan.

Se vad Gombrowicz har att säga om åldrandets tragik.

Annonser

Written by Niclas Berggren

28 april 2008 den 20:36

Publicerat i ålder, död, läskigheter

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Åldrandets tragik… Det är sannerligen tragiskt att man anser att åldrandet, per se, är en tragisk process. Jag tycker att det säger ganska mycket om individen… jag ser inte några problem med att bli gammal – tycker om att jag mognar och inte ser ut som någon slags snorvalp.

  PTH

  29 april 2008 at 10:28

 2. Ah! Ungdomens tragik: att se ut som en ”snorvalp”!

  (märkligt nog anses dessa snorvalpar attraktiva)

  pontus

  29 april 2008 at 10:35

 3. Själv sätter jag snorvalparna allra främst, precis som Gombrowicz.

  nonicoclolasos

  29 april 2008 at 10:51

 4. Jag har svårt att få ihop att du har bacillskräck och samtidigt gillar att gå på badhus. Själv har jag absolut ingen bacillskräck men jag tycker att badhus är så otroligt ofräscht. Jag gillar att simma men står inte ut med att få hårstrån mellan fingrarna. Jag verkligen ryser av obehag av att simma på ett äckligt plåster. Om folk ändå kunde ta bort sina äckliga plåster innan dem går och simmar. Tyvärr går det inte längre att gå till en vanlig simhall pga av den dåliga städningen. Jag får numera söka mig till de lite dyrare varianterna med dem små simbassängerna. Å andra sidan serverar de gott vin samt erbjuder trevlig massage.

  Gother

  19 mars 2009 at 20:02

 5. Gother: Jag har faktiskt mer eller mindre slutat att simma – istället springer jag på löpband, dock med utsikt över simtränande ungdomar, vilket ger energi.

  Annars säger jag: klor! Mycket klor.

  nonicoclolasos

  19 mars 2009 at 20:12

 6. Men gamlingar som är så söta och fina? Tänk dig en fin gammal dam i dräkt och hatt! Krama.

  hultkrantz

  30 juli 2009 at 8:15

 7. hultkrantz: I beg to differ.

  nonicoclolasos

  30 juli 2009 at 8:20

 8. Du föraktar verkligen gamla va?

  Jenny

  31 mars 2011 at 7:24


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: