Nonicoclolasos

Sluta sälj cigaretter

ICA funderar på att sluta sälja cigaretter. Gör slag i saken, säger jag. Som läsare av denna blogg vet tar jag avstånd från många former av statlig paternalism, men det är viktigt att klargöra att motstånd mot förbud av fenomen x inte med automatik innebär att man tycker att fenomen x är bra. Som Richard Thaler och Cass Sunstein klargör i en ny bok kan man, som kontrast till statlig interventionism, tänka sig en rad situationer där människors val kan (och bör) påverkas medvetet av andra människor i situationer av frivillig interaktion. Näringsidkare kan t.ex. tänkas försöka påverka kunders livsstil genom att inte föra visa varor i sitt sortiment. Detta är principiellt förenligt med privat äganderätt och ett fritt samhälle, som jag förstår begreppen.

Frågan blir då vad som ska anses vara ”bra” försök att påverka andras val. Som jag ser det kan inte den frågan besvaras objektivt, utan det handlar om subjektiva värderingar (precis som frågan om vilka ordningsregler som är bra). Jag råkar ogilla cigaretter och finner det bra om de frivilligt görs mindre tillgängliga. Andra kanske råkar ogillar icke rättvisemärkta varor och finner det bra om de frivilligt görs mindre tillgängliga. Det har de rätt att anse att verka för, men jag har också rätt att bojkotta den typen av affär. Det är så en experimentell marknadsekonomi fungerar.

Avslutningsvis kan jag nämna att det har blossat upp en debatt om det begrepp Thaler och Sunstein använder för frivilliga försök att försöka påverka andra människors val, libertarian paternalism. Se en kritik av professor Daniel Klein (med svar från Sunstein och svar från Klein), en annan kritik av professor Gregory Mitchell (med svar från Sunstein och Thaler) samt en kommentar av professor Gary Becker. Själv ogillar jag just begreppet libertariansk paternalism (och föredrar föreslagna alternativ, t.ex. mjuk paternalism eller frivillig paternalism), men jag har inget principiellt emot fenomenet.

Annonser

Written by Niclas Berggren

10 maj 2008 den 8:37

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kommer ihåg att British Airways för några år sen ville sluta med att servera Alkohol på sina flyg, men först skulle dom ”övertala” några andra flygbolag att gå med så dom inte tappade passagerare med att vara ensamma om det. Verkar inte vara nått annat bolag som nappat på iden. Så bye bye Ica.

  Liljeholmsbron

  12 maj 2008 at 4:35

 2. Thaler och Sunstein argumenterar förvisso för en väldigt omfattande statlig inblandning i att sätta default-positioner för allt möjligt och omöjligt, allt från att gömma desserter för att få folk att hålla vikten till att rättfärdiga arbetsmarknadslagstiftning med att ”den som vill kan ju betala böterna för att bryta mot reglerna”. Nudge är mer av en armbågstackling om man ser till deras Libertarian paternalism-artikel.

  Bloggkommentar här:
  http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.2880668
  och här:
  http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.1856623

  Mattias $

  7 juni 2008 at 4:30

 3. nej gör det inte

  Fanny K

  2 december 2010 at 9:11


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: