Nonicoclolasos

Modern äktenskapssyn i Kalifornien

USA:s folkrikaste delstat har inom kort könsneutral äktenskapslagstiftning, efter beslut i dess högsta domstol:

[T]o the extent the current California statutory provisions limit marriage to opposite-sex couples, these statutes are unconstitutional.

Den republikanske guvernörens kommentar:

I respect the Court’s decision and as Governor, I will uphold its ruling. Also, as I have said in the past, I will not support an amendment to the constitution that would overturn this state Supreme Court ruling.

Arnold och de nya moderaterna har ett och annat gemensamt. Och tiden springer ifrån påvar, kristdemokrater och andra bakåtsträvare.

Annonser

Written by Niclas Berggren

15 maj 2008 den 22:35

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nu har ju Arnold Schwarzenegger faktiskt krånglat en del när det gäller en könsneutral äktenskapslag. När majoriteten i delstatskongressen (tack vare demokraterna, republikanerna har röstat emot) två gånger röstat ja till en jämlik äktenskapslag så har guvernören Schwarzenegger lagt in sitt veto och stoppat förslaget med hänvisning till att det måste avgöras antingen i domstol eller i en ny folkomröstning. Något ideologiskt engagemang och argumenterande för en könsneutral äktenskapslag har Arnold verkligen inte visat. Men bra att han nu säger nej till ett diskriminerande förbud i konstitutionen.

  Scharzenegger är annars mycket ensam i sitt parti, republikanerna, om att vara hyfsat homovänlig, har har tex sedan flera år sagt sig vara för partnerskap för samkönade par. Den stora majoriteten inom republikanerna är homofientliga. Desto mer konstigt och något absurt att de flesta moderata riksdagsledamöter inför presidentvalet 2004 sa sig hoppas på omval av Bush. Och ännu är det vissa moderater som uttalat att de hoppas McCain ska vinna i höst. Tex riksdagsledamoten Anna König-Jerlemyr från m.

  Här är vad McCain tycker om HBT-rättigheter.

  Nej till samkönade äktenskap.
  Nej till partnerskap för samkönade par.
  Nej till sambolag för samkönade par.
  Nej till att samkönade par i delstater som tillåter homoäktenskap även ska få del av federala förmåner som olikkönade par får i deras delstat.
  Nej till adoptionsmöjlighet för samkönade par inklusive nej till närståendeadoptioner.
  Nej till insemination för lesbiska kvinnor vid kliniker.
  Nej till att tillåta homosexuella att jobba inom försvaret på samma villkor som heterosexuella. Varje år avskedas ca 1000 försvarsanställda för att de är homosexuella.
  Nej till att de federala lagarna mot diskriminering förutom etnicitet etc. även ska skydda HBT-personer.
  Nej till att de federala lagarna mot hatbrott förutom etnicitet etc. även ska skydda HBT-personer.
  Nej till att göra det enklare för homosexuella i USA att kunna få sin utländske partner att tillåtas flytta till USA.

  Obama och Clinton säger JA till alla de reformerna förutom en könsneutral äktenskapslag.

  Det är en gåta att någon som kallar sig liberal inom moderaterna hoppas på McCain. Visserligen stöder nog König-Jerlmyr och liknande personer inte hans HBT-politik men det de säger är att HBT-rättigheter alltså mänskliga rättigheter inte är lika viktigt som att sänka USA:s redan låga skatter.

  Bengt Held
  LIberal

  Bengt

  16 maj 2008 at 11:53


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: