Nonicoclolasos

Bilder på avlidna

Skådespelaren Paul Newman har tt, 83 år gammal. En märklig sak är att bilder på personer som har avlidit oftast stammar från ungdomens dagar. Så använder sig t.ex. The Guardian av en bild på Newman från 1973. Det är inte den gamle, den skröplige, den nedbrutne och den halvt förruttnade som visas. Är det för att åldrandet föraktas och skrämmer — och att detta, när en person är död, utgör grund för att förtiga den lekamliga verklighet som personen levde i? Om en person som är i livet vid 83 års ålder omnämns i en tidning skulle ju ingen få för sig att visa en bild från när denne var 48. Men så fort någon dör blir det legitimt att visa upp en ung version. Mystiskt, det där.

Annonser

Written by Niclas Berggren

28 september 2008 den 0:17

Publicerat i ålder, död, ungdom

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Intressant tanke. Själv har jag noterat att det finns en cigarett med i väldigt många bilder på Newman. Kanske valde de bilden för att att illustrera hur det går när man röker cigaretter?

  Christopher Aqurette

  28 september 2008 at 5:20

 2. Christopher: Om man blir 83, skall jag överväga att börja röka igen…

  jheidbrink

  29 september 2008 at 12:48

 3. Jag tycker det är helt i sin ordning. Om man ska illustrera med en bild av en levande människa visar man honon/henne i sin verkiga ålder.
  En död människa har ingen ålder. Om man ska illustrera en artikel om en död, så väljer man lämplig bild, och då blir det inga extremer, varken på dödsbädden eller som spädbarn.

  Wiretapper

  29 september 2008 at 13:31

 4. Wiretapper: Jo, men frågan är varför man ser extremerna som icke önskvärda. Jag undrar om det inte, under ytan, finns en implicit positiv värdering av ungdom/medelålder och en implicit negativ värdering av ålderdom. Det är det som gjordes i yngre år som ses som värdefullt, och därför ser man det som naturligt, när personen väl har dött, att erkänna det och lyfta fram prestationerna från yngre år. Dessa värderingar vågar man inte säga rakt ut medan en person lever.

  nonicoclolasos

  29 september 2008 at 13:57

 5. Jag tror att det har att göra med vad personen är känd för och under vilken period personen var som mest känd. En forskare och vetenskapsman tror jag ofta visas i äldre dagar på bild vid död. Bilderna av genier och forskare är ofta den äldre mannen. Skådespeleriet är förknippad med ungdom/skönhet. Politiker förknippas med kraftfullhet och en viss erfarenhet (medelålder) och forskare med visdom (relativ ålderdom).

  Jon

  30 september 2008 at 0:12

 6. Paul Newmans far var jude och på bilden bär han en judestjärna runt halsen.
  Rökte han privat också? Han måste varit 43 år när bilden togs och ser helt klart välbevarad ut då. Eller hade han bra gener.
  I judendomen är det ett åtagande att vara mån om sin hälsa, för att man respekterar livet som en gåva från Gud.

  Jag hoppas jag får träffa Paul i Olam Haba.
  /N

  noachid

  1 oktober 2008 at 13:07


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: