Nonicoclolasos

Förmögenhetsskatten åter?

Var skrevs följande förra året, när regeringen avskaffade förmögenhetsskatten?

Förmögenhetsskatten är ingen oumbärlig skatt. Den utgör bara cirka 0,3 procent av skatteintäkterna och är … en djupt orättvis skatt. Den är full av kryphål och möjligheter till manipulationer som gör att de rikaste inte betalar förmögenhetsskatt alls eller kan välja hur mycket det vill betala. (Svaret återfinns här.)

Vem har sagt detta?

Inte bara att det blir en orättvis skatt, den skapar dåliga beslut i svensk ekonomi och försämrar tillväxten. (Svaret återfinns här.)

Vem har yttrat dessa ord?

Förmögenhetsskatten är ett missfoster. (Svaret återfinns här.)

Vem sa detta?

Förmögenhetsskaten har negativa effekter. (Svaret återfinns här.)

Thomas Östros har dock inte lyssnat på denna kraftfulla argumentation utan aviserar återinförd förmögenhetsskatt:

Att återinföra förmögenhetsskatten är helt enkelt nödvändigt, tycker Thomas Östros.

–Vi kommer in i en ganska tuff situation och alla måste vara med och bära sin del av bördan.

Detta är alltså symbolpolitik: genom att det låter bra att säga att de rika ska vara med och betala tror man sig vinna väljarstöd. Östros känner dock till problemen med förmögenhetsskatten, så jag tror att han trots allt inte tänker sig att återinföra den. Miljöpartiet säger ju nej, och därför kan utspelet ses som ett sätt att få förhandlingsstyrka mot detta samarbetsparti. Utfallet tror jag blir ett urvattnat förslag eller ingen återinförd skatt alls, om nu Östros lyckas bli finansminister 2010.

Se även nationalekonomen vid Lunds universitet Åsa Hanssons studie om förmögenhetsskattens tillväxteffekter, hennes diskussion av förmögenhetsskattens för- och nackdelar, Finanspolitiska rådets syn (s. 226 ff.) samt regeringens motiv för att avskaffa skatten. Notera slutligen vad Peter Santesson-Wilson har att säga om Östros som populist och vad Daniel Waldenström har att säga om socialdemokraternas ambition att minska förmögenhetsklyftorna.

Annonser

Written by Niclas Berggren

6 oktober 2008 den 9:46

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Socialdemokraterna har i två års tid ägnat oppositionspolitiken till att snacka ner Sverige. Detta är djupt illojalt och visar att sossar är mer lojala till sitt parti än till staten Sverige.
  I tider av begynnande lågkonjunktur behövs inga svarta bilder av opportuna politiker som Östros (Kung Tröstlös) de finns där ändå.

  Ulf Gustavsson

  6 oktober 2008 at 13:35

 2. Östros agerar som om han var tillräckligt ung för att ha gått i flumskolan själv!??

  Verkar ha missat en hel del på SO-lektionerna. Undrar hur det egentligen står till med matematik och statistik kunskaperna när de historiska, nutidshistoriska till råga på allt, kunskaperna är så låga.

  norah4you

  7 oktober 2008 at 6:19

 3. Jag tror att Socialdemokraterna är överlyckliga över vissa saker som alliansen har gjort.

  Saker som sossarna aldrig skulle ha vågat i regeringsställning.

  Men nu säger man vad som helst, lovar vad som helst, för att vinna röster.

  Sedan efter valet om de vinner. Kommer en klassiker typ, det var en förhoppning, inte ett vallöfte. Vi gör en utredning för att se om det går att göra en utredning.

  Alliansen, anser jag, gör det som de lovade inför valet. Bra och dåligt.

  rormok

  7 oktober 2008 at 8:50

 4. Kom i håg att Östros lovat att (s) naturligtvis inte kommer att ta ut en krona för mycket i skatt. Varför blev jag inte lugnare av det beskedet?

  Gunnar

  7 oktober 2008 at 10:32

 5. Gunnar, orsaken till att du inte blev lugnad av det beskedet beror väl på att du vet att det knappast finns något som heter ”för mycket skatt” i sossarnas vokabulär ;) och all skatt som man tar ut kan man ju alltid ge tillbaka i form av nya ”populära” bidrag

  Lilith Svensson

  7 oktober 2008 at 12:50

 6. […] Nonicoclolasos inlägg om förmögenhetsskatten […]

 7. Niclas
  Det är kanske inte enbart är populism.
  Det kan också ha att göra med det vi ”pratade” om häromsistens. Dvs den relativa känslan. Även om det är irrationellt så skapar det en slags tillfredsställelse hos dom som har mycket mindre.
  De känner en aning mindre avund och kan därför uppleva en aning större lycka.
  Gemensamhet -flocken håller ihop.

  Östros använder sig också av just denna typ av argumentation. Dom rika skall få möjligheten att känna glädje i att få hjälpa till- i kristider.

  Anders B Westin

  7 oktober 2008 at 20:17

 8. Veronica Palm, vad säger hon då?

  Ior

  23 januari 2011 at 21:25


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: