Nonicoclolasos

Kriser kommer, kriser går

Den nuvarande krisen är kännbar. Faktum är att börsnedgången i Sverige är den största hittills under ett år sedan år 1900, vilket framgår av detta diagram ur dagens DI (s. 25):

borsen_sv

En liknande situation återfinns i USA. Detta diagram visar de årliga börsförändringarna där sedan år 1825 (via Greg Mankiw). Titta längst till vänster:

borsen_usa

Min poäng är emellertid att uppgångarna dominerar över nedgångarna. Det är lätt att glömma, att efter regn kommer sol. I alla fall historiskt. (I och för sig vet vi inte att solen går upp imorgon bara för att den gick upp igår, vilket David Hume har klargjort för oss, men jag anar ändå att både sol och börser går upp framöver.)

Se de tidigare inläggen ”Efter nedgång kommer uppgång” och ”Utgör krisen skäl att byta ekonomiskt system?”
Media: DN, SvD1, SvD2

Annonser

Written by Niclas Berggren

19 december 2008 den 9:34

Publicerat i aktier, ekonomi, filosofi, kriser

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Även om uppgångarna överväger nedgångarna så är ju inte uppgången så kraftig som man kanske kan få intrycket av ifrån diagrammen eftersom det för varje nedgång om x% krävs en uppgång på mer än x% för att komma tillbaka till nolläget. (100*[1-0,2]=80. 80*[1+0,2]=96.) Kanske ingenting som inte alla redan vet, men men…

  Fredrik

  19 december 2008 at 11:39

 2. Ni ekonomer har en stark tro. Men ekonomi är bara ett mänskligt flexibelt påfund. Solen och ekonomin går inte hand i hand, det är en trygghetsskapande utopisk föreställning bland troende.
  Lågkonjunkturen kan mycket väl leda till globaliseringens stora genombrott. Vilka konsekvenser får det för vårt land? Konsekvenser som inte kan sägas vara övergående. Där företagen inte kommer tillbaka (till oss) när konjunkturen vänder. DÄR borde diskussion och oro hållas. För att ligga steget före.

  Camilla

  19 december 2008 at 14:15


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: