Nonicoclolasos

Vad är en familj?

Jag tillbringar, precis som Tomas Gür, julhelgen med min älskade familj. Men vad är egentligen en familj? Jag gillar Gürs sätt att se på begreppet:

Men i ett samhällsperspektiv är familjens avgörande egenskap inte de biologiska banden, utan att den i sin inre funktion är en (liten) gemenskap för individerna som ingår i den, och att den utåt utgör en skyddsvall mot den stora världen. Med detta synsätt innefattar familjen bland andra också barnlösa par, adopterade barn, syskon, halvsyskon och styvsyskon, ensamma föräldrar, styvföräldrar, medlemmar från äldre generationer, avlägsna släktingar eller mycket nära vänner ingående i den närmaste kretsen, och givetvis även samkönade par med eller utan barn.

Jag diskuterade för några år sedan hur begreppet ska förstås med katoliken och den dåvarande kristdemokraten Lars F. Eklund:

Eklund skulle inte gilla Gürs öppna syn på vad en familj är.

Det gör säkerligen inte heller en annan kristen, pastor Donald Wildmon, som har iscensatt en bojkott av soppföretaget Campbell, för att de i reklam visar ett barn med två mammor:

“Not only did the ads cost Campbell’s a chunk of money,” writes AFA Chairman Donald Wildmon in an email alert, “but they also sent a message that homosexual parents constitute a family and are worthy of support.”

Den kristna kärleken in action. Som i Sverige, där vi uppmanas att bojkotta Björn Borg pga. denna reklamfilm:

Det jag tycker om med Gürs inlägg är att han inser att familjen är värdefull, oavsett hur den ter sig. Den senare insikten saknas på vissa håll.

  Annonser

  Written by Niclas Berggren

  27 december 2008 den 8:09

  9 svar

  Subscribe to comments with RSS.

  1. Tyvärr, en familj är en man och kvinna och deras biologiska barn. En spade är en spade även om en del nu försöker hävda något annat. Man ska inte ändra etablerade definitioner. Man fördömer inte annan samlevnad bara för att man inte kallar dem ‘familj’. Familj är familj.

   Johan

   27 december 2008 at 8:37

  2. Men en spade är ju en Spade oavsett hur den är uppbyggd och oavsett vilket material den består av.

   Andersson

   27 december 2008 at 12:04

  3. Nej, skaftet är alltid av trä.

   Baphomet

   27 december 2008 at 13:34

  4. Den där familjen som Johan talar om verkar inte ha något vidare stöd i den där heliga skriften, om den nu skall vara bas för det hela. Familjerna där var ju ofta en man och ett gäng hustrur, samt ett par slavar och slavinnor av vilka de senare ofta fick några barn med herren i huset. Lite mer komplicerat än en man, en kvinna och deras biologiska barn.

   Familj är ju familj, men definitionerna skiftar… :)

   Gustav

   27 december 2008 at 15:46

  5. Det finns bara en originalspade. Imitationer är inte detsamma som en riktig spade. Tyvärr. Modernismen försöker att luckra upp allt och bryta ner traditioner och sådant Gud har instiftat. Det kommer inte att lyckas i längden.

   Johan

   27 december 2008 at 18:30

  6. Men Johan den ursprungliga spaden var ju gjord i homogent trä!

   Andersson

   27 december 2008 at 19:21

  7. Johan: Måhända är en spade en spade, men problemet är att äktenskapet aldrig bara har varit ett verktyg, mer en redskapsbod för olika trädgårdsredskap. Visste du att det för ca 120 år sen fanns fyra olika LEGALA äktenskap varav vissa idag skulle räknas som otukt, eftersom de inte var officiellt stadgade av officiant, och således kunde brytas. Gud har INTE skrivit svensk författning, det är olika saker.

   Begreppet familj är ännu mer splittrat, Det ordet har även inhuserat homoförhållanden och lösa samboskap samt i bibeln även polygami (ex Jakob)

   Jag tycker nog att Björn Borg filmen är festlig – Jag kanske skulle ta och köpa mig något…?

   larvad

   27 december 2008 at 20:27

  8. Johan:
   Så Gud gillar inte adoptioner? Har man inte biologiska föräldrar är man familjelös?

   Christopher Aqurette

   27 december 2008 at 20:29

  9. Jag gillar den där familjedefinitionen skarpt. Kanske för att den stämmer så väl överens med min egen definition :)

   Jag firade julafton först med min sambo, min mor, mammas pojkvän, samt min lillebror, och därefter for jag med bror och flickvän till min pappa och hans fru och en hel dröse styvsyskon och styvsyskonbarn för att fira vidare.

   Juldagen sedan spenderade jag med min sambo och vänner från den innersta kretsen. Även det ser jag som min familj på många sätt, och banden är inte alls olika traditionella familjeband.

   Och även om det kan låta rörigt och messed up sett från ett traditionellt perspektiv så tillför var och en av de här fyra familjerna oerhört mycket till mig. Jag känner mig rikare som har en sån familjebildning snarare än en enda liten kärnfamilj.

   Danni

   28 december 2008 at 13:23


  Kommentarer inaktiverade.

  %d bloggare gillar detta: