Nonicoclolasos

Vem förutspår valresultat bäst?

holmberg

Sören Holmberg, prognosmakare

Jag är egentligen skeptisk till alla försök att inom samhällsvetenskaperna förutspå framtiden, i alla fall i detalj. Det må gälla kommande valresultat eller kommande tillväxtsiffror. Inger det t.ex. förtroende när statsvetaren Sören Holmberg först häver ur sig att de rödgrönas försprång är mer eller mindre ointagligt, för att sedan, efter några opinionsmätningar, ”justera” sin prognos till att försprånget nog trots allt kan vara intagligt? 

Den nya studien ”Are All Crowds Equally Wise? A Comparison of Political Election Forecasts by Experts and the Public” av professor Lennart Sjöberg visar intressant nog, att av olika bedömare av valresultatet till riksdagen 2006 gissade allmänheten minst fel, dvs. bättre än experterna! Så här ser medianfelen ut för politiska journalister, statsvetare, allmänheten, insändarredaktörer, valundersökningen och en opinionsmätning:

prognosfel

Förvisso var spridningen på felen större hos allmänheten än hos de andra grupperna — de som gissade mest fel återfanns hos allmänheten — och allmänhetens kvinnor gissade mer fel än allmänheten män. Men som grupp gissade alltså allmänheten minst fel. Jag kommer inte att lyssna så mycket till Sören Holmberg framöver. Inte för att jag gjorde det tidigare.

Uppdatering: Missa inte Peter Santesson-Wilsons analys av Sören Holmbergs uttalanden.

Annonser

Written by Niclas Berggren

25 februari 2009 den 5:28

Publicerat i forskning, politik, prediktion, val

10 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Holmberg påverkas nog i det han säger av sin bakgrund som kommunist. Kan vara bra att veta.

  Bobbert

  25 februari 2009 at 8:31

 2. Med andra ord, Temo skall sluta fråga ”Om det vore val idag, vilka skulle du rösta på?” och istället fråga ”hur tror du valresultatet kommer se ut?” :-)

  Lennart Regebro

  25 februari 2009 at 8:37

 3. Lennart: Ja, det är egentligen de fyra grupperna till vänster i diagrammet som är mest jämförbara. Temomätningen utfördes dock i valveckan (13-16 september).

  Bobbert: Jag måste säga att jag personligen inte har noterat någon tydlig ideologisk bias i Sören Holmbergs gärning.

  nonicoclolasos

  25 februari 2009 at 8:41

 4. Niclas
  Du förstår väl den automatiska reflexen hos allmänheten efter denna studie.

  Vad är det för skillnad på en valforskare som med statistiska metoder försöker begripa verkligheten och en nationalekonom med synbart besläktade metoder som också försöker förstå verkligheten.

  Vem fan skall man tro på tro på.

  Den stygga vinklingen hade du inte i åtanke för då hade du väl inte avslöjat ”sanningen”.

  Eller kan det vara så illa att det är undersökningen som har glapp i kontakten.

  Anders B Westin

  25 februari 2009 at 8:55

 5. Anders: Det vore intressant med en liknande studie som undersöker hur stora prognosfel som allmänheten respektive ekonomiska prognosmakare gör. Jag har (oss emellan) lågt förtroende för ekonomiska prognoser.

  nonicoclolasos

  25 februari 2009 at 8:58

 6. Visst gissar man gärna med hjärtat? Jag undrar över hur skillnaden mellan könen i träffsäkerhet ser ut om valresultatet blir höger alt vänster? Med tanke på att fler kvinnor röstar vänster.

  Camilla

  25 februari 2009 at 9:17

 7. Camilla: Studien undersöker hur prognoserna påverkas av de egna partisympatierna (och därmed relaterad ”wishful thinking”): se Table IX på s. 10 i artikeln.

  nonicoclolasos

  25 februari 2009 at 9:21

 8. Sådana här resultat väcker mitt intresse för genusforskning. Vad sysslar kvinnor med egentligen? Vad män gör och säger, får vi ständigt reda på.

  Camilla

  25 februari 2009 at 12:39

 9. Illa! Jag som trodde att syftet med samhällsvetenskaper var att prediktera verkligheten.

  Ett intressant inlägg om Riksbankens prognoser kontra konsumenternas: http://slopedcurve.com/roller/makro/entry/riksbankens_prognoser_kontra_konsumenternas
  ”konsumenterna som deltog i konjunkturinstitutets barometerundersökning var bättre än Riksbanken på att förutspå inflationsfallet under förra hösten”
  Det hade varit oerhört intressant att se en generell studie av sådant.
  Det är kanske dock inte så konstigt att allmänheten, med all den samlade information den har tillgång till, kan göra en bra gissning i genomsnitt.

  Anton

  25 februari 2009 at 22:34

 10. Anton: Tack för en utmärkt och intressant länk och kommentar!

  (Dock ska sägas, angående studien ovan, att allmänheten inte gör så mycket mindre fel än experter i genomsnitt pga. att de största felen också görs av vissa i allmänheten. Skillnaden blir dock tydlig, som i figuren i inlägget, när medianjämförelser görs.)

  nonicoclolasos

  25 februari 2009 at 22:39


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: