Nonicoclolasos

Snabbmat ger lyckliga barn

happymealAtt snabbmat och läsk kan ge fetma hos barn är ingen nyhet. En ny studie, ”Childhood Obesity and Unhappiness: The Influence of Soft Drinks and Fast Food Consumption”, publicerad i Journal of Happiness Studies, finner dock att det finns positiva sidor av sådan konsumtion. Som en sammanfattning av studien uttrycker det:

The study’s key finding was that children who ate fast food and drank soft drinks were more likely to be overweight, but they were also less likely to be unhappy.

Det kanske går att ge motsvarande lycka på annat sätt, och det är i så fall förstås bra, men om det inte går, är det lycka eller hälsa som ska maximeras, om nu dessa står mot varandra?

Se de tidigare inläggen ”Bör fetma bekämpas?” och ”Ska McDonald’s få göra tv-reklam?”.

Annonser

Written by Niclas Berggren

18 april 2009 den 7:39

Publicerat i barn, fetma, forskning, lycka, mat

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det är svårt att föreställa sig att barn skulle äta detta för att bli olyckliga…

  Kristian Grönqvist

  18 april 2009 at 12:26

 2. Barns lycka är nog tätt knuten till direkt njutning. Lycka, som hälsa på lång sikt, förutsätter tålamod och karaktärsfasthet som i sin tur förutsätter ett mer utvecklat rationellt tänkande.

  Anders H

  18 april 2009 at 12:56

 3. Jag tror att även en del liberaler skulle kunna argumentera för hälsa framför lycka, i och med att man kan ha ett ansvar inför ”sitt framtida jag” att behålla sin kropp i så god form som möjligt.

  Och sedan kanske barn har mycket mer hyperbolisk diskontering än vuxna…

  karadja

  19 april 2009 at 0:30

 4. Jag tror Anders H gör det väl enkelt för sig när han antyder att just barns lycka är knuten till direkt njutning. Varför skulle inte vuxnas vara detsamma? Sedan är det en helt annan sak att vi med vuxet tänkande intellektuellt kan inse att vi kan bli lyckliga i framtiden av att ha en sund och frisk kropp fri från inverkan av överdriven fettrik matkonsumtion tex. Men är detta verkligen ”lycka” i egentlig mening? Och blir den totala lyckan verkligen större av att man i många år och kanske dagligen under denna tidsrymd, försakar allt som ger kortvarig njutning, bara för att det i det långa loppet möjligen är skadligt? Jag tror att det i så fall är bättre att försöka hitta en ”lyckoformel” för hur man ska bete sig för att få ut maximal lycka i både det korta och det långa perspektivet, och den formeln ser sannolikt olika ut för olika individer.

  Andres

  19 april 2009 at 18:15

 5. Kul, har skrivit ett inlägg om detta på Lyckobloggen för bara några dagar sedan.

  Intressant att jämföra vad folk tycker.

  Inlägget heter ”Lyckodieten är mer än bara rätt mat i rätt mängd” och finns på http://www.lyckobloggen.se

  /Armen

  Armen Doslic

  14 september 2009 at 8:43


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: