Nonicoclolasos

Olikhet i välfärdsstaten

Hur påverkar etniska skillnader i befolkningen människors inställning till omfördelning? En ny litteraturöversikt av Holger Stichnoth och Karine Van der Straeten, ”Ethnic Diversity and Attitudes Towards Redistribution: A Review of the Literature”, som särskilt tar upp de senaste årens experimentella resultat, fastslår följande:

[A]lthough numerous studies document a negative and statistically significant relationship, most of these studies do not point to a quantitatively important role for ethnic diversity in shaping natives’ preferences for redistribution. In most studies, the association is much weaker than for other factors such as own income (current or expected) or beliefs about the role of effort versus luck in determining this income.

Att inte bara lägga vikt vid statistisk signifikans utan också vid storleken på de skattade koefficienterna är helt i linje med Deirdre McCloskeys och Stephen Ziliaks återkommande råd. Att etniska skillnader spelar roll men en liten roll för stödet för omfördelning är viktigt att klargöra. Personer som vurmar för välfärdsstaten bör därför inte i särskilt hög grad rädas invandring, i alla fall inte av detta skäl.

Annonser

Written by Niclas Berggren

21 oktober 2009 den 17:21

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. ”Personer som vurmar för välfärdsstaten bör därför inte i särskilt hög grad rädas invandring”

  Hmmm – är det ett påhopp på Åkesson och gubbarna?

  swingthatcat

  21 oktober 2009 at 20:45

 2. Den gode Nonicoclolasos har flera gånger antytt att han anser att välfärdsstatsförespråkare i allmänhet (dvs inte bara av sverigedemokratiska välfärdsstatsförespråkare) är negativa till invandning.

  David Bergkvist

  22 oktober 2009 at 17:01

 3. Vi borde egentligen inte rädas invandring överhuvudtaget. Om inaveln i Sverige producerar genier typ Åkesson och Anna Anka, så är det nog på tiden vi får lite nytt blod här…:-)

  Kristian Grönqvist

  22 oktober 2009 at 20:38

 4. Ähum: Anna Anka (vår nya Arne!) är, och är i högsta grad, ett polskt barnhemsbarn som kommit upp sig efter en längre tids vistelse i Bjuv. I det ljuset är hon inte bara begriplig utan även i väsentliga avseenden rimlig. Hade hon inte varit så exotisk så hade hon aldrig fått medialuft. Kärnan i hennes budskap är inte att man bör vara nedlåtande mot tjänstefolk eller att man bör gifta sig med en stenrik megakändis. Kärnan är snarare att vi svenskar har gått på världens mest idiotiska och kontraproduktiva bluff i och med likhetsfeminismen. Sedan kan man givetvis tycka vad man vill om detta budskap. Själv tycker jag att det ligger en hel del i det.

  Alexander Kieding

  22 oktober 2009 at 20:48

 5. […] etnisk mångfald och nivåer av tillit i samhället. (Andreas Bergh här, Niclas Berggren här och […]


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: