Nonicoclolasos

Är rika socialister inkonsekventa?

edmund whiteEdmund White skriver följande i sin nya bok City Boy (s. 18):

We ”socialists” were so naïve that we thought no one with progressive politics should drive an expensive car or live in a big house; if he did, we accused him of hypocrisy, not realizing that an individual’s personal wealth has no relevance to his politics once he’s freed himself of self-serving arguments.

Vad ska man säga om detta resonemang? Det verkar harmoniera med uppfattningar som John Rawls och Ronald Dworkin har framfört, enligt vilka frågor om distributiv rättvisa är statens, inte individers, att hantera. Efter att ha läst G. A. Cohens problematisering av dessa uppfattningar i bokkapitlet ”Political Philosophy and Personal Behavior” har jag dock svårt att se hur man kan vara en rik egalitarian utan att vara inkonsekvent. Visst ligger det en del i de argument som har framförts, t.ex. att det är rimligt för en egalitarian att förespråka statlig omfördelning (och att i första hand fokusera på det) samt att det inte hjälper mot de grundläggande problemen om bara en rik egalitarian delar ut sina pengar. Men detta betyder inte att man inte kan öka (sannolikheten för en ökning av) rättvisan, så som den uttolkas av en egalitarian, genom att donera sina pengar till fattiga eller till personer och partier som kan öka den statliga omfördelningen.

Annonser

Written by Niclas Berggren

22 oktober 2009 den 11:44

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Detta får mig att associera till den så kallade ”sosse-adeln”, rika socialdemokrater som lever värsta lyxlivet, helt utan personlig omtanke om de som har det sämre ställt och som skulle kunna få det lite bättre av deras pengar. Hur får man det att gå ihop med allt tal om ”solidaritet”?

  Emil

  22 oktober 2009 at 14:47

 2. Inkonsekvent vet jag inte, men om vi tar exemplet ”Ola i Rönneberga” (Ola Rask), så framstår han mer som en hycklare.

  swingthatcat

  22 oktober 2009 at 18:49

 3. Solidaritet är bara fattiga poeters dröm…

  Kristian Grönqvist

  22 oktober 2009 at 20:28

 4. […] skriver där mycket om ekonomi, men också om filosofi. Ofta i form av korta tips och tankar. Igår snuddade han till exempel vid Gerald Cohens argument att om man omfattar en viss rättviseteori så […]

  | Filosofigruppen Sherpa

  23 oktober 2009 at 19:14


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: