Nonicoclolasos

Arbete stimulerar hjärnan

Det finns visioner om att människor ska kunna arbeta mindre eller sluta arbeta helt. De kan tyckas tilltalande på många plan, men tidigare forskning tyder på att pensionering kan försämra såväl psykisk som fysisk hälsa. Arbete kanske trots allt är bra för de flesta människor. I linje med sådana resultat  presenteras i studien ”Does Retirement Affect Cognitive Functioning?” stöd för ett negativt samband mellan att sluta arbeta och förmågan att minnas ord och att räkna upp ord snabbt:

The empirical results highlight a significant negative causal impact of retirement on cognitive functioning. This negative effect remains even when controlling for individual heterogeneity and the endogeneity of the retirement decision. We show that this relationship is unlikely to be due to reverse causality by using eligibility for Social Security and expected age of retirement as instruments for retirement.

Pga. demografiska förändringar kan det förefalla samhällsekonomiskt klokt att förlänga pensionsåldern, men det finns alltså även individuella faktorer som talar för att inte sluta arbeta tidigt. Så bra, kanske man kan tycka, att jobbskatteavdraget är större för personer som är 65 och äldre.

Annonser

Written by Niclas Berggren

19 mars 2010 den 6:40

Publicerat i ålder, ekonomi, hälsa, psykologi, språk

10 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Öh, vem vill kunna räkna ord snabbt? Hellre pension om man måste välja. Tack!

  Olof

  19 mars 2010 at 7:00

 2. Bekvämlighet av olika natur, inkl resultatet av valfrihet, har nog sin biverkan. Men om man får arbeta hårt för att få lata sig maximalt, kanske det kan gå på ett ut?
  Alltså, min positiva hypotes är att den pensionär som njuter mest, borde vara den som klarar sig bäst. På alla vis, faktiskt.
  Men det gäller ju oss alla..

  Camilla

  19 mars 2010 at 9:09

 3. Pensionsåldern bör inte förlängas, den bör avskaffas. Vad är nCOC för en liberal?

  Dessutom tror jag att hjärnan stimuleras lika bra under ett tillstånd av ”otium cum dignitate”, då man fri från plikter och uppbundenhet ägnar sig åt sysselsättningar (eller arbete om man så vill) utan materiell vinning som mål.

  swingthatcat

  19 mars 2010 at 10:01

 4. Heja STC

  Kristian Grönqvist

  19 mars 2010 at 10:10

 5. Swingthatcat, så du menar att man ska kunna leva på statliga pensionspengar från 25 års ålder om man får lust med det? Är det liberalt, att leva på andra när man själv vill?

  Rory

  19 mars 2010 at 10:11

 6. Rory

  Under det antal år vi har arbetat i motsats till dagens latmaskar, har vi, om nationalekonomerna har utfört matematiken rätt, bekostat vår egen pension. Om Du tycker att vi får gratis pengar, så är detta citat en nyhet för Dig.
  ”Det finns inget som heter gratis lunch”

  Vad är Du för en 25-årig hönshjärna?

  Kristian Grönqvist

  19 mars 2010 at 10:17

 7. Utan att motsätta mig en höjd eller i alla fall mer flexibel pensionsålder: Författarna blandar ihop kausation och korrelation. Jag ser inte att de korrigerar för att människor med t.ex. demens i högre grad blir pensionerade.

  Eller så läser jag bara fel.

  Per

  19 mars 2010 at 13:37

 8. Kristian Grönkvist, du vet inte att vi har ett pay as you go system för pensioner? http://www.aktiespararna.se/artiklar/Reportage/Trygg-alderdom—ditt-ansvar/ Hönshjärna kan du vara själv, så gammal du är. (Jag är 36 år, inte 25 år.)

  Swingthatcat, så rörande att du inte bryr dig om materiell vinning. Är det inte du som ständigt klagar på för låg pension? Och innan du klagar på regeringen igen titta på de här två diagrammen: http://www.ekonomism.us/?e=97

  Rory

  19 mars 2010 at 14:52

 9. Att arbeta mindre och att sluta arbeta är helt olika saker. Genom att arbeta mindre (och mindre intensivt) kan man förmodligen arbeta fler år av sitt liv. Måttlig sysselsättning är bättre än hård sysselsättning är bättre än ingen sysselsättning.

  Utöver minskat kroppsligt och psykiskt slitage får man mer liv utanför arbetet, vilket minskar behovet av massor av fritid i slutet av livet.

  Jens

  21 mars 2010 at 16:51

 10. Jens, det är inte bra för ekonomin om gamla arbetar mindre, bara så du vet. Kolla in: http://hdl.handle.net/1893/2041

  Rory

  26 mars 2010 at 15:16


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: