Nonicoclolasos

Allians för söndagsstängt

När fackföreningar och kyrkor driver kampanj tillsammans kan man vara rätt säker på att det är något läskigt på gång. Mycket riktigt:

Gör söndagen till vilodag i EU. Det budskapet kommer från ett flertal europeiska kyrkor, organisationer och politiker. För att få igenom idén har en namninsamling startats med målet att föra upp frågan till EU-kommissionen.

Det finns en del invändningar.

Annonser

Written by Niclas Berggren

22 april 2010 den 17:47

Publicerat i förbud, handel, kristendom

11 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Att ha stängt på söndagar skulle vara en bra idé tycker jag. Inte för att fler människor skulle gå i kyrkan men bara så att folk kan upptäcka att det finns annat som man kan göra istället för att dra omkring på Stormarknader och kanske hitta nåt som egentligen man inte behöver men köper ändå därför att den finns där. Tänk om människor blev ”tvungna” att umgås med familjen eller bara dega, läser en bok. Ligger i sängen halva dagen. Inte städa, bara ta det lugnt.

  Jonathan Ashauer

  22 april 2010 at 18:01

 2. Stängt på söndagar låter väl inte som en så genomtänkt idé. Folk som jobbar har ju bara lördag och söndag att handla på. Utöka öppettiderna på helgerna och inför vardagsstängt istället: måndag till fredag, åtta till fem. Då är det ju ändå ingen som kan gå i affärer. Man skulle ju i och för sig kunna ha lunchöppet 12-13 för de som kan smita ifrån jobbet ett tag mitt på dan.

  guggebonds

  22 april 2010 at 18:21

 3. Jonathan Ashauer: Borde det även införas en dag då det är förbjudet att läsa böcker, en annan dag då det är förbjudet att umgås med sin familj, en tredje dag då det inte visas något på TV, och fjärde dag då internet stängs av, och liknande, i syfte att människor ska bli tvungna åt att ägna hela livet åt dessa aktiveteter?

  David Bergkvist

  22 april 2010 at 18:43

 4. guggebonds: Det är väl lite snävt att säga att ”folk som jobbar” endast skulle göra det åtta till fem, måndag till fredag. En majoritet kanske, men långt ifrån alla. Men däremot, söndagsstängt låter inte så genomtänkt.

  P-B

  22 april 2010 at 20:46

 5. Jag är mer rädd för att dom ska kastrera internet för oss.

  swingthatcat

  22 april 2010 at 20:58

 6. Ingen Internet på söndagar!!!

  Max

  22 april 2010 at 21:15

 7. P-B
  Jag är medvetet drastisk och svänger förstås pendeln överdrivet långt åt andra hållet, men jag tycker fortfarande att det ligger något lite konstigt i att den övervägande öppethållandetiden för en vanlig butik ligger då genomsnittliga människor inte har möjlighet att gå dit eftersom de arbetar.

  guggebonds

  22 april 2010 at 21:20

 8. guggebonds: Det är något jag funderat över också. Vilka är alla dessa människor som fyller tunnelbanorna och affärerna på vardagar, utöver oss studenter med tre timmar föreläsningar i veckan?

  Harald

  22 april 2010 at 22:09

 9. Jag har tagit flexdagar ibland för att kunna knata till banken och få andra saker gjort som jag ofta inte hinner på helgen eller vardagar då jag jobbar. Här i england finns det alltid en stor mängd människor som är ute och handlar och snurrar runt inne i centrum på vardagar. Ett par expempel:

  Arbetslösa
  Mödrar som har mamma ledig
  Fäder som har pappa ledigt
  Pensionärer
  Mer pensionärer
  Och så några till pensionärer
  Latmaskar som tar Flexdagar för att kunna gå till banken
  Studenter
  Och eftersom Bristol har två universitet, lite fler studenter.
  Glöm inte skolkande ungdomar och
  En drör Byggare
  Brevbärare
  Sjuksköterskor och doktorer
  Väktare och poliser
  andra yrken med nattskift
  Samt alla andra yrken som inte arbetar nine to five.

  Tomas Erling

  23 april 2010 at 13:06

 10. […] (Se även Lindenfors och Nonicoclolasos.) […]

  frihet i europa « zooey

  23 april 2010 at 13:59

 11. Jag bor i Tyskland där man har söndagsstängt—och måste med kraft avråda från denna tanke. Framförallt för den som förvärvsarbetar är söndagsstängt en stor komplikation, speciellt som öppettiderna i övrigt länge var rätt inskränkta.

  Att njuta av livet kan man också göra på andra dagar än söndagen. Att handla är däremot inte alltid möjligt utan extra stress, det finns alltid möjligheten att man glömmt något på lördagen eller att något går sönder, kanske vill man efter en hård arbetsvecka vila sig och göra ärenden först på söndagen, osv.

  Försvara söndagsöppet så hårt det går—tro mig.

  michaeleriksson

  23 april 2010 at 19:21


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: