Nonicoclolasos

Före kronan

I och med euron övergav många europeiska nationer sina egna valutor. Hur många känner till att det inom Sverige tidigare fanns flera valutor? Johan Schück skriver i DN idag:

Under större delen av 1600-talet och 1700-talet fanns det fem olika valutor som fungerade parallellt inom landet, med sinsemellan flytande växelkurser. Det var inte förrän 1873 som kronan introducerades som en enhetlig valuta.

Jag undrar om argumenten för och emot en enhetlig valuta inom landet var snarlika de som nu framförs för och emot en enhetlig valuta inom EU.

Många känner nog inte heller till att Riksbanken inte alltid har haft monopol på sedelutgivning. Per Hortlund skriver i Fribankskolan: monetär laissez-faire i teori och praktik (s. 76):

Åren 1880–1900 kan … betecknas som glansperioden för det svenska fribanksystemet. Systemet var nu moget. Det fanns 25 sedelutgivande banker med 120–150 kontor, men även icke sedelutgivande affärsbanker och sparbanker.

Se även, om detta, George Selgins och Lawrence Whites ”How Would the Invisible Hand Handle Money?”, publicerad i Journal of Economic Literature.

Annonser

Written by Niclas Berggren

24 april 2010 den 13:11

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Är det inte rätt extremt att tro att kapitalismen ska kunna sköta pengar? Genom konkurrens? Vi ser idag hur banker tävlar om att vara oansvariga med långivning, hur skulle de klara att sköta sedelpressar? Det skulle bli rent kaos.

  Danne

  24 april 2010 at 16:04

 2. Som jag ser det är det principiella problemet med konkurrerande betalningsmedel att ett betalningsmedel ska ha ett stabilt värde, samtidigt som handel i betalningsmedel kräver en viss volatilitet för att informerade handlare ska kunna tjäna in de pengar de lägger ner på informationsinsamling, se ffa Kylemodellen.

  När EMU infördes pratades det en del i den akademiska om att växelkurserna varierade mer än vad som borde vara nödvändigt med tanke på hur mycket fundamenta varierade. Möjligen kan bakgrunden till den överdrivna variationen var just att i jämvikt krävs det en viss mängd ”noise traders” för att handeln i valutor ska fungera.

  Marcus Salomonsson

  24 april 2010 at 20:05

 3. Vi kanske borde införa parallella valutor i Sverige igen? Fast alla brukar inte vara så förtjusta i ett sådant system…

  http://en.wikipedia.org/wiki/Liberty_Dollar#FBI_.2F_Secret_Service_raid

  Marcus Linder

  26 april 2010 at 13:45

 4. Nek:are

  29 april 2010 at 8:37


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: