Nonicoclolasos

Varför attraherar Sverigedemokraterna homosexuella?

Igår hölls omröstning på homosajten QX:

Det mest intressanta, förutom att Moderaterna är största parti, är det stöd Sverigedemokraterna får. De är större än det homovänliga Folkpartiet i denna grupp! Hur kan det komma sig? Företrädare för SD har ju tidigare, men även nyligen, gett uttryck för en homofientlig syn. Dess nuvarande ledning uttrycker sig emellertid annorlunda och anför följande förklaring:

Det är också en tydlig indikation på den starka oro som många homosexuella känner inför massinvandringen och det homohat som den tilltagande islamiseringen medför.

Jag tror själv att denna förklaring är rimlig. Samma typ av resonemang gav den homosexuella politikern Pim Fortuyn framgångar i Nederländerna: invandringsskepsis eftersom invandrare, genom reaktionära värderingar, hotar de ”livsstilsfriheter” som kännetecknar västerländska demokratier. (Har detta med Poppers toleransparadox att göra?) Min egen uppfattning ligger inte alls åt det här hållet. Jag ogillar förvisso reaktionära värderingar, men jag är inte säker på att sådana präglar invandrare i allmänhet och, även om så vore, finner jag det egoistiskt att av det skälet motsätta sig invandring. Min vision är öppna gränser, inte slutna. Allt fler homosexuella verkar inte hålla med.

Se även Philip Wendahls försvar av Pim Fortuyn och Bengt Helds inlägg om SD:s homoflirt.

Annonser

Written by Niclas Berggren

25 april 2010 den 11:53

34 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hur vet du att siffrorna stämmer? Jag skulle inte bli förvånad om Sverigedemokraterna har uppmanat alla sina medlemmar att gå in på siten och rösta.

  Lars

  25 april 2010 at 12:11

 2. Lars: Det vet jag förstås inte. Man kan i och för sig ställa den fråga jag ställer i inlägget oavsett hur stor andel av homosexuella väljare som föredrar SD och undra vad som motiverar dem.

  Niclas Berggren

  25 april 2010 at 12:23

 3. Ska man förvåna sig över att feministiskt initiativ får lika mycket som (C)?
  Med tanke på siffrorna för (S), (MP) och (M) ser det ut som om de flesta rösterna kommer från Fjollträsk.

  swingthatcat

  25 april 2010 at 13:01

 4. Jag tror tyvärr att det har att göra med våldet. Och här finns en stor skillnad mellan Stockholm och Malmö. I Stockholm är kulturkrockarna ett förortsfenomen medan det i Malmö finns överallt. Ett resultat av detta är att homosexuella män blir nerslagna mitt i stan, och offren (som nästan aldrig anmäler till polisen) pekar oftast ut personer från Mellanöstern som förövarna. (Samma sak gäller även våldet mot judar i stan.) I Malmö har vi dessutom haft två mycket brutala mord på homosexuella män de senaste åren. I båda fallen var förövarna religiösa muslimer. Detta har gjort att väldigt många homosexuella är rädda för muslimer. Att rösta på Sverigedemokraterna blir då ett sätt att slå tillbaka.

  Även om det är ytterst få av Malmös 40 000 muslimer som ägnar sig åt hatbrott så är det många som är rädda. Homosexuella och judar känner sig tvungna att dölja sin identitet och för många känns det som att all utveckling i positiv riktning som skett de senaste decennierna är hotad. Sverigedemokraterna blir allt bättre på att fiska röster i dessa grupper. Det borde egentligen inte vara möjligt eftersom Sverigedemokraterna själva har en politik som i sak mest liknar islamisternas (minus Allah). Men när inget annat parti vågar adressera dessa problem så lämnas frågan fri för Sverigedemokraterna. Om de främlingsfientliga hittar en karismatisk ledare så kommer de att slå igenom lika starkt som Pim gjorde i Nederländerna.

  Christopher Aqurette

  25 april 2010 at 15:10

 5. Jag tycker att det skulle vara väldigt intressant om QX kunde ta fram statistik på hur många som deltog i omröstningen som var helt färska på sajten, och var de kom ifrån. För jag tror inte ett ögonblick på att siffrorna stämmer.

  Nikke Lindqvist

  25 april 2010 at 15:19

 6. Även om jag håller med om att den här typen av omröstningar inte är helt att lita på, så tycker jag att det vore mer förvånande om SD lyckades övertyga sina mest drivna anhängare att besöka en site för homosexuella, än att 9% av sagda sites vanliga besökare helt enkelt delar SD:s syn på invandring.

  David Bergkvist

  25 april 2010 at 15:29

 7. Jag säger inget om din slutsats, men jag tycker att det är på sin plats att göra ett förtydligande (lite tillspetsat): Qruiser är INTE en sajt för homosexuella, det är ett öppet community som inriktar sig på HBT-personer, dvs homo- och bisexuella, samt transpersoner. Som medlem vet jag att där dessutom dräller av heterosexuella medlemmar också, så att knyta resultatet specifikt till homosexuella låter sig inte göras. Särskilt inte som undersökningen inte på något sätt krävde att man var medlem på sidan, då den dessutom låg på qx.se.

  Sedan kan man också undra hur många som t ex svarar på en sådan fråga lite ironiskt eller på annat sätt oseriöst, givetvis.

  embla

  25 april 2010 at 16:10

 8. embla: Ett bra förtydligande (även om en motsvarande omröstning 2008-08-28 visade att 90 procent av de röstande var homo- eller bisexuella).

  Niclas Berggren

  25 april 2010 at 16:15

 9. Din ”vision” om öppna gränder kommer att bli en dyrköpt erfarenhet, inte minst för homosexuella, kvinnor, etc. För minns att migrationsströmmar i princip är irreversibla. Skulle din ”vision” visa sig vara fatal i sina konsekvenser och för det liberala samhället, så är ånger meningslös. Men då kan du ju unna dig en von oben-”vision” på ditt universitet (om bögdocenter fortfarande är tillåtna?) om ett liberalt samhälles återkomst, vettja!

  Visioner är bra, realism bättre.
  http://www.steynonline.com/content/view/3191/128/

  ”Here’s my question for the left – for women, gays, ”progressives” generally: Which currently Muslim city would you wish to live in? I don’t just mean visit, or pass through for a couple of years. I love Amman and Cairo, but that’s in part because I know I have a return ticket to New Hampshire. So in which Muslim city would you like to live permanently? Make your life, build a career, raise your kids. And, if you’re having trouble answering, why do you think Brussels and Antwerp – and many other European cities – will turn out any different?”

  emmie

  25 april 2010 at 17:41

 10. Vi har ju sett hur det har fungerat med öppna gränder i Gamla Stan här i Stockholm.

  Baphomet

  25 april 2010 at 17:44

 11. emmie: Kuala Lumpur, till exempel. Eller Johor Bahru. Eller Dubai. Hur så?

  Leif Nixon

  25 april 2010 at 18:57

 12. Leif N

  Jo, leif, om du fortsätter läsa Steyns origionalcitat, fortsätter Steyn just där jag slutar:

  ”At best, they’ll be like Kuala Lumpur, living on the inheritance of the past and the commercial acumen of the non-Muslim population”

  Var det inte i Malaysia presidenten härom året ville ha dödsstraff på en homosexuell statsminister, eller något åt det hållet?

  Men, leif, säg att du hittar ett bögvänligt muslimskt område på planeten? Till vilken intäkt skulle du ta det?

  Lycka till med försöket att kalibrera fram en samexistens mellan islam och ett radikalt frihetligt Europa! Det kan ni behöva.

  emmie

  25 april 2010 at 19:08

 13. emmie

  Om du tror att Niclas önskan om öppna gränser skulle leda till avskaffandet av det liberala samhället, så borde det väl vara positivt ur din synvinkel om Niclas får sin vilja fram? Eller är det viktigt för dig att det liberala samhället förstös just sådana som dig istället för att det förstörs av muslimer?

  David Bergkvist

  25 april 2010 at 19:33

 14. emmie: Ah, frågan var alltså egentligen ”vilken otrevlig och inskränkt muslimsk stad vill du bo i”? Ursäkta missförståndet.

  Vilken otrevlig och inskränkt högerkristen stad vill du själv bo i?

  Leif Nixon

  25 april 2010 at 19:35

 15. Leif Nixon: emmie är nog inte så petig när det gäller ”inskränkta högerkristna städer” utan skulle nog ta första bästa.

  David Bergkvist

  25 april 2010 at 19:41

 16. Tydligen allt för komplicerat resonemang för vissa debattörer. Jag är liberal, jag är för homosexuellas rättigheter som de ser ut i västerlandet, och jag är verkligen inte kristen. Jag är sedan barnsben ateist.

  Däremot är jag som klassisk liberal oroad för vad vår tolerans mot intoleransen kommer att innebära.
  Har tappat intresse för den här debatten här men ville förtydliga.

  Tack för ordet.

  emmie

  25 april 2010 at 20:48

 17. Apropå Popper har jag svårt att se nåt problem med att vara tolerant mot intoleransen.
  För vi talar väl om åsikter och personliga val?
  Men om nån försöker inskränka mitt liv utifrån sin intoleranta syn handlar det ju om en helt annan sak. Jag är beredd att tolerera förintelseförnekare, rasister och personer som vill ha positiv särbehandling. Men om de vill omsätta sina korkade idéer i handling handlar det om självförsvar att motsätta sig dem. Även en liberal har rätt att försvara sig.

  Sen tänker jag faktiskt rösta på SD som en ren markering eftersom nu får vi i huvudsak in muslimer och för mig är islam en lika ond ideologi som kommunismen. Totalitär och kollektivistisk. Jag vill vara med och ge etablissemanget en spark i arslet, trots att jag inte ger mycket för SD:s folkhemsnostalgi.

  Anna Carlbro

  25 april 2010 at 20:59

 18. Qx gjorde i samband med kyrkovalet hösten 2009 en enkät till folk på Qruiser. Av de som identifierade sig som homosexuella fick då sd 2,5 % och bland bisexuella fick partiet 4,9 %. Om vi gissar att antalet homosexuella och bisexuella var ungefär lika många blir det 3,7 %. Givetvis med någon felmarginal med någon promille åt en eller andra hållet om grupperna inte var lika stora.

  I kyrkovalet fick sd 2,9%.

  De som försöker snacka bort att sd fått ett genombrott bland HBT-personer har nog skygglappar. Notera att jag själv är liberal och definitivt inte sympatiserar med sd men det är en annan sak.

  Medan en del kristna och judiska samfund är homovänliga så är ännu alla muslimska samfund homofientliga. Sedan är det givetvis en del muslimska individer som är homovänliga.

  Men pressen på muslimska föreningar och samfund att börja respektera HBT-personers rättigheter måste bli tydligare. Dels främst för att det är viktigt att bekämpa intolerans, det kvittar sedan om den är kristen, muslimsk, högerextrem eller något annat.

  Men folk i riksdagspartierna har ännu en orsak att kritisera muslimska samfunds homofientlighet om de inte gillar att sd får fler sympatisörer. Idag har sd ofta monopol på den debatten bland partierna och förblir det så lär de få ännu fler HBT-sympatisörer till riksdagsvalet i höst.

  Bengt

  Bengt Held

  25 april 2010 at 21:31

 19. Christopher

  ”I Stockholm är kulturkrockarna ett förortsfenomen medan det i Malmö finns överallt. Ett resultat av detta är att homosexuella män blir nerslagna mitt i stan, och offren (som nästan aldrig anmäler till polisen) pekar oftast ut personer från Mellanöstern som förövarna. (Samma sak gäller även våldet mot judar i stan.)”

  Att det oftast är muslimer som är ansvariga för brott mot judar vet jag men är situationen sådan även när det gäller homosexuella. Jag säger inte du har fel men fram tills för några år sedan har de flesta som försökt orsaka bråk vid gayklubbar och som hotat bögar och lesbiska varit etniska svenskar. Men jag är mer sällan på gayställen på kvällar och nätter idag.

  Är det homosexuella vänner och bekanta till dig Christoper som berättat att de blivit nerslagna av muslimska ungdomar?

  Jag vet själv att en del tjejer blir trakasserade av muslimer på stan som kallar dem ”horor”.

  Givetvis betyder inte det här att de flesta muslimer beter sig illa men det är så många rapporter från olika håll att det är tydligt att gruppen muslimer är överrepresenterad när det gäller antisemitiska och sexistiska hatbrott i Malmö. Tydligen även homofoba om det Christopher skriver gäller generellt i stan.

  Bengt

  Bengt Held

  25 april 2010 at 21:41

 20. Bengt:

  Är det homosexuella vänner och bekanta till dig Christoper som berättat att de blivit nerslagna av muslimska ungdomar?

  Ja, det är människor som jag träffat som vittnar om detta.

  Min reflektion grundade sig mest på hur jag uppfattar att snacket går i gaykretsar. Det har blivit betydligt vanligare med öppet främlingsfientliga kommentarer, och då oftast riktat mot muslimer. Något hände efter mordet på Daniel Nordström.

  Men hur mycket våld det egentligen rör sig om är osäkert. Problemet tycks som störst inom den muslimska gruppen. De homosexuella muslimer jag känner är nästan alla mycket måna om att hålla sin sexuella läggning hemlig eftersom de menar att öppenhet skulle innebära stor risk.

  Samtidigt visar några undersökningar att muslimska ungdomar inte alls är så homofobiska som det ibland görs gällande. Jag tror det stämmer. Problemet är bara att det lilla fåtal som begår brott skapar en slags legitimitet för rasistiska förklaringar. Våldet mot homosexuella blir lätt en fråga om invandring och antalet muslimer, vilket ju ett tankefel som Sverigedemokraterna gärna exploaterar.

  Våldet mot homosexuella och sexismen riktad mot kvinnor var de två frågor som blev de främlingsfientligas genombrott i Nederländerna.

  Christopher Aqurette

  25 april 2010 at 23:29

 21. Nestor

  Ja, qx artikeln avslöjar att 4,9 % och 2,5 % av bisexuella respektive homosexuella svarat sd som alternativ inför kyrkovalet. Sd fick 2,9 % i kyrkovalet. Det visar väl att partiet kanske har högre stöd bland homo- och bisexuella tillsammans än bland hela befolkningen. Men det är svårt att bedöma givetvis.

  Bengt

  Bengt Held

  26 april 2010 at 8:47

 22. […] en omröstning på Sveriges största gay-sajt qx.se fick Sverigedemokraterna hela nio procent av rösterna på frågan ”Vilket parti skulle du rösta på om det var val idag?”. […]

 23. Är det inte så att andelen män, särskilt ganska unga svenska män, är hög på QX? Det är ju en grupp som vanligtvis brukar pekas ut som någon slags kärnväljare för SD. Kanske är det så att sexualitet är oviktigt för benägenheten att rösta på SD, men att många unga svenska män röstat i undersökningen samtidigt som denna har en betydande osäkerhet i sig?

  En annan aspekt. Det var ju 1949 personer som röstade och 9% som röstade på SD. Alltså, ca 190 personer röstade på SD. Av dem skulle ju absolut det ledande skiktet kunna mobilisera en hyfsat hög procent – särskilt med tanke på att det varit en ambition hos det ledande skiktet i SD att profilera sig på det sättet.

  JM

  26 april 2010 at 14:12

 24. Ett tips är Johansson Heinös inlägg: http://andreasjohanssonheino.blogspot.com/2010/03/jimmie-goes-pim-om-sverigedemokraternas.html

  Min hållning, som jag kort klargör där, är att det är livsfarligt att lämna positionen ”den villkorade toleransen” åt SD.

  Björn

  26 april 2010 at 18:21

 25. Känns som en inte helt förvånande konsekvens av invandringen.

  Etablissemangets position ang. tolerans är i mina ögon inkonsistent. Man är i praktiken tolerant inför diverse otrevligheter hos vissa invandrargrupper, men man är extremt intolerant emot dom som inte är toleranta mot invandrare eller invandrarnas intolerans.

  Tolerans är, som det mesta annat, något som fungerar bäst i lagom mängd.

  Tyvärr handlar det i praktiken idag inte sällan snarare om en ibland nästan hysterisk rädsla för att bli kallad intolerant än att man faktiskt är tolerant.

  Nephilim´s Wings

  26 april 2010 at 20:15

 26. Nephilim´s Wings: I en rättstat är etablissemanget (staten) intolerant mot de och endast de som begår lagbrott, nämligen genom att dessa drabbas av böter eller fängelse.

  Detta gillar inte SD, utan tycker istället att om muslimer begår brott så ska de straffas genom att andra muslimer inte får invandra till Sverige. Svenskar som begår brott ska dock inte straffas genom att svenskar som råkar befinna sig utomlands inte får återvända hem.

  Det glädjer mig att du önskar konsekvens, eftersom det innebär att du borde föredra rättstaten framför SD:s vision.

  För övrigt håller jag med om att ditt sista stycke — att politiker är rädda för att kallas intoleranta men relativt ointresserade av att vara toleranta.

  David Bergkvist

  26 april 2010 at 20:47

 27. Staten är i sammanhanget inte neutral, vi har som bekant en hets-lagstiftning som bara gäller vissa grupper, alltså kan inte staten sägas vara konsekvent den heller.

  Sen är inte etablissemanget och staten samma sak i mina ögon, i högre grad politiker och journalister än staten, även om staten som resultat av etablissemangets inkonsekvens numera också måste sägas vara det.

  Nu är jag inte SDare, men det handlar i mina ögon inte om att straffa muslimer utan att upprätthålla ett fungerande samhälle. Invandringen är idag socialt och ekonomiskt destruktiv.

  Vi har också olika skyldigheter emot medborgare och ickemedborgare, jämförelsen mellan gruppen svenskar och muslimer är av det skälet i grunden fel.

  Nephilim´s Wings

  27 april 2010 at 14:07

 28. Om du anser att hetslagstiftningen bara gäller vissa grupper, och ogillar detta, så håller jag med, och du för min del gärna verka för en ändring av detta. Detta är dock inte en fråga om invandring.

  Om du med ”etablissemanget” inte avser staten, vad har då ”etablissemangets” eventuella inkonsekvens för betydelse? Journalister och politiker kan väl sitta och tycka vad de vill — detta tyckande spelar ju endast roll om det har någon effekt på lagstiftning och/eller hur lagstiftningen tillämpas. Och även om denna effekt finns och skulle vara negativ, t ex genom att individer tillhörande vissa grupper får mildare straff än andra för samma brott, så har ju det *fortfarande* inte med invandring att göra.

  Om anledningen till att du är emot invandring är att du anser att den är ”socialt och ekonomiskt destruktiv” och inte att ”etablissemanget är inkonsekvent”, varför tog du då upp ”etablissemangets” inkonsekvens?

  David Bergkvist

  27 april 2010 at 14:37

 29. Snälla homosexuella, läs det här först!
  http://antigayretorik.blogspot.com/2010/05/sd-varvar-invandrarroster-genom.html

  Låt er inte luras!

  Emil

  22 maj 2010 at 11:08

 30. QX är ingen sida för homosexuella. Det är en sajt för HBT-personer. Om du ska använda statisik och siffror, så gör det åtminstone rätt. Pinsamt, väldigt pinsamt.

  V

  6 september 2010 at 22:58

 31. V: Själv är jag mindre förtjust i ”hbt”.

  Niclas Berggren

  6 september 2010 at 23:00

 32. http://www.qx.se/samhalle/val2010/15386/politiskt-splittrad-hbtgrupp-ger-rodgron-majoritet
  En föredömligt noggrann genomgång av Qruisers undersökning.
  Dock, såvitt jag kunde bedöma var det inte en vallokalsundersökning utan en opinionsundersökning i början av september 2010?
  En jämförelse för SD stöd:

  poll of polls sep 2010: SD 5.1% (lägst 4.1, högst 6.1)
  Qruisers undersökning i september: homo/bi sexuella: SD 5.3%

  http://www.qx.se/samhalle/val2010/15386/politiskt-splittrad-hbtgrupp-ger-rodgron-majoritet

  Min slutsats, HBTQ personer röstar ungefär som icke HBTQ personer men har vissa frågor som är mycket viktiga. Dels adoptioner och dels hatbrott. Bisexuella har avsevärt mycket högre SD-siffror än homosexuella. Troligtvis för att de känner att de kan få barn på egen hand och därför kan prioritera hatbrott på ett handfast sätt, genom att rösta på SD. Medan homosexuella känner att de inte kan få barn på egen hand och därför inte röstar SD (lika mycket).

  Kort sagt, en noggrann och rationell väljargrupp, emå.

  jostein

  8 april 2011 at 14:00


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: