Nonicoclolasos

Får man glädja sig åt mord?

Jag ställde för ett tag sedan frågan, om man får glädja sig åt dödsfall. En än mer provocerande fråga är om man får glädja sig åt mord. I Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas tar doktorn livet av en obehaglig präst. I ett brev, publicerat i Carl G. Laurins Minnen 1898–1908, utvecklar författaren sin syn på denna handling:

Och jag ställde mig sympatisk till mordet på prästen – annars hade jag inte skrivit boken. Jag skulle inte ha kunnat utföra en sådan handling själv. Jag försökte då tänka mig in i hur man skulle vara beskaffad för att kunna det. Resultatet blev dr. Glas. … ”Tyrannmord” ha ju i åtskilliga århundraden varit ett ganska omtyckt ämne för skalder och författare. Det kan naturligtvis icke sanktioneras av lagen. Vart skulle det ta vägen? Men om den mördade varit tillräckligt hatad, gillas mordet av det ”allmänna rättsmedvetandet”. Men skillnaden mellan historiens ”stora” och privatlivets ”små” tyranner och skadedjur är ju bara en kvantitativ. Mellan de tyrannmord, som skalderna ha besjungit, och doktor Glas’ gärning kan skillnaden då inte heller vara något etiskt kvalitativ. Skillnaden blir huvudsakligen den, att d:r Glas, vars motiv (och handling) blott äro kända av honom själv, inte kan göra anspråk på allmänhetens applåder.

Upprörande? Eller får Hjalmar Söderberg dina applåder?

Se tidigare inlägg om Doktor Glas här, här, här och här.

Annonser

Written by Niclas Berggren

2 maj 2010 den 11:34

Publicerat i död, etik, genier, idoler, moral

11 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det verkar inte ha slagit dig att i en värld där det anses ok för övermänniskor att ha ihjäl andra bara för att de inte gillar dem är det framför allt asociala kufar som du själv som ligger risigt till.

  Baphomet

  2 maj 2010 at 13:01

 2. Hans åsikter får stå för honom…

  Kristian Grönqvist

  2 maj 2010 at 13:34

 3. Han får inga applåder, men det ligger en del i vad han säger. Jag hade själv ett tag funderingar på att indirekt ta livet av en psykopat som bla mycket annat hade våldtagit tre av sina döttrar. Nånstans finns en gräns där jag tror dom flesta kännande och tänkande människor iaf ställer sig frågan. Systemen idag klarar inte att hantera sådana personer, med ett ofantligt lidande som följd.

  Idag har man allmänt en fundamentalistisk syn på att man inte får göra sånt, den är ifs förstålig, men jag är inte helt säker på att den faktiskt är det mest moraliska. Man blundar lite inför världens komplexitet och vårt moraliska ansvar emot medmänniskor.

  Nephilim´s Wings

  2 maj 2010 at 13:49

 4. Psykopater som bl a våldtar sina döttrar – de blir ju inlåsta (när gärningarna blir kända). Det är väl ett exempel på att systemen faktiskt klarar att ”hantera sådana personer”?

  Nicke

  2 maj 2010 at 14:41

 5. @Baphomet: Pöbeln vet mycket väl att de går under om de slår ihjäl eliten; de har bara lite svårt att erkänna det.

  @Niclas: Självklart kan man glädjas åt mord. Jag ser inte något problematiskt i detta.

  Vetenskapare

  2 maj 2010 at 14:43

 6. Däremot – om man får reda på att en person tänker starta tredje världskriget (och har kapacitet att göra det) – då ser jag det som motiverat och applåderbart med mord.

  Nicke

  2 maj 2010 at 14:43

 7. Jan

  2 maj 2010 at 14:51

 8. Nicke:

  Han kom ut igen och fortsatte… Sådana personer går inte att ha lösa, lika lite som man låter hundar med rabies springa fritt.

  Nephilim´s Wings

  2 maj 2010 at 15:24

 9. Den utmärkta TV-serien Dexter handlar i mångt och mycket om denna fråga.

  Marcus

  2 maj 2010 at 23:31

 10. Å andra sidan är vi fina och korrekta när det gäller att avvisa vedergällning inom juridiken.

  Suzy

  3 maj 2010 at 1:17

 11. Nephilim´s Wings: Varför återupptar du inte dina funderingar nu när du vet att rättsväsendet inte kunde hjälpa döttrarna? Faktum är att om du ser till att göra din insats i en situation när nöden kräver det, så är det inte ens olagligt.

  David Bergkvist

  3 maj 2010 at 1:43


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: