Nonicoclolasos

När kvinnan är längre än mannen

E.M. Forster, i novellen ”The Obelisk” (s. 3):

Ernest was an elementary schoolmaster, and very very small; it was like marrying a doll, Hilda sometimes thought, and one with glass eyes too. She was larger herself: tall enough to make them look funny as they walked down the esplanade, but not tall enough to look dignified when she was alone.

Som jag har uppfattat det är det vanligt med denna syn på en mans och en kvinnas relativa längd: i en parbildning ser det konstigt ut om kvinnan är längre. Hur kommer det sig? Kanske är det så att längd uppfattas som en indikation på dominans, vilket gör att personer som anser att mannen ska vara dominant i en relation blir störda av att se ett par där de uppfattar motsatsen gälla. Frågan är om såväl kvinnor som män tycker så här. Det finns faktiskt tecken på att kvinnor gör det, i alla fall under en del av menstruationscykeln. Vad tycker och tror du?

Annonser

Written by Niclas Berggren

4 maj 2010 den 11:27

Publicerat i kön, kvinnokamp, längd

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. jo, det handlar nog om den traditionella uppfattningen om mannens dominans i förhållandet. Jag tror dock att väldigt rika/framgångsrika män blir mer ursäktade om de har längre kvinna: ifall hon är jättevacker. Då ses hon som ett smycke, och det är ju han som är den dominante då: med alla pengarna, som har råd att fixa en dejt som är mycket snyggare än han själv.

  Cecilia

  4 maj 2010 at 12:57

 2. Om längd uppfattas som en indikation på dominans, så vill iallafall inte jag vara ihop med någon som inte är exakt lika lång som jag.

  David Bergkvist

  4 maj 2010 at 19:07

 3. Hominider är faktiskt ett av de djur i naturen, som har den störta storleksskillnade mellan hane och hona.
  Om det kan man tycka på många sätt.

  Kristian Grönqvist

  4 maj 2010 at 19:25

 4. Jag associerar till små gläfsiga hundar. I en relation är det ju inte bara längden som har betydelse, kanske kompenserar den ibland felaktigheter:)

  Camilla

  4 maj 2010 at 21:10

 5. I en dejtingstudie som refereras här hade kortare kvinnor ett försteg på kärleksmarknaden:

  http://tierneylab.blogs.nytimes.com/2007/04/09/how-dont-i-love-thee/

  Men som alltid visar det sig att pengar kan kompensera för både det ena och det andra.

 6. Vad skulle Nietzsche säga?

  Det tredje könet – ‘En liten man är en paradox, men dock en man – men de små kvinnorna tycks mig i jämförelse med de högväxta tillhöra ett annat kön’, sa en gammal dansmästare. En liten kvinna är aldrig vacker – sa den gamle Aristoteles.

  Pierre

  5 maj 2010 at 9:54

 7. ”En liten kvinna är aldrig vacker – sa den gamle Aristoteles.”

  Ja, det var ingen ände på de dumheter som den mannen kläckte ur sig.

  Men även om petita kvinnor är intagande, skall man inte glömma att kvinnor från långbenta familjer är aningen mer intelligenta, vilket förstås också är tilltalande drag:
  http://www.gnxp.com/blog/2007/11/are-tall-women-like-porsches.php

  Så svårt att välja!

 8. Frågan är i vilken utsträckning förklaringsvärdet står att finna i gener. De långa flickorna kanske föredrog Rubiks kub före Barbie.
  http://www.springerlink.com/content/p2w676t7v5324191/

  Pierre

  5 maj 2010 at 10:56


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: