Nonicoclolasos

Utmärkt okunskap

Hur ligger det till med britternas bibelkunskap? En undersökning förra året fann följande:

Knowledge of the Bible is in decline in Britain, with fewer than one in 20 people able to name all Ten Commandments and youngsters viewing the Christian holy book as ”old-fashioned”, a survey said.

Anledningen till att jag tycker att detta är en utveckling att hälsa med tillfredsställelse är att spridd bibelkunskap återspeglar en kulturell uppfattning att den kristna religionen bör tas på allvar och att den är värd att lära sig mer om. Okunskap reflekterar uppfattningen, inte att den kristna religionen är bra eller dålig, inte att den är sann eller falsk, utan att den är irrelevant.

Se även inlägget ”Jul utan religion”.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Annonser

Written by Niclas Berggren

25 maj 2010 den 5:29

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det är ett fattigdomstecken, i likhet med svenskars okunskap om den grekiska tragedin. Kulturhistorisk kunskap bidrar till en djupare förståelse för den värld vi är en del av. Och nej, naturligtvis behöver man inte hålla bibelns myter för sanna i bokstavlig mening. Det kan ju tvärtom vara ytligt.

  Suzy

  25 maj 2010 at 10:25

 2. Okunskap gör också att de människor som trots allt blir religiösa är lättare offer för ledare med radikala agendor. Det är inte en slump att det är andra- och tredjegenerationen muslimska invandrare som befolkar de radikala moskéerna. Det har att göra med att såväl skolan som deras föräldrar, som ofta var sekulära, inte brydde sig om att lära dem deras religiösa bakgrund. När de sedan fick ett intresse så var de omedvetna om flera hundra år av tolkningstradition och läste koranen som på stenåldern.

  Samma sak kan mycket väl hända dagens unga kristna européer. Religionen känns irrelevant nu, men om/när den blir intressant igen så finns det ingen medvetenhet om dess faror.

  Det bästa för alla samhällen är att upprätthålla en medvetenhet om religionernas historia och huvuddragen i deras läror. Det botar båda fanatism och räddar oss alla från att helt förlora förståelsen för vårt kulturella arv.

  Suzy har rätt. Vi borde lära oss mer om myter, inte mindre. Det ytliga ligger i att betrakta dem som något annat än metaforer, filosofilektioner och historieskildringar.

  Christopher Aqurette

  25 maj 2010 at 11:21

 3. Mytkunskap istället för religionskunskap.

  Martin

  25 maj 2010 at 13:25


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: