Nonicoclolasos

Starkt operaparti

Ett av de allra starkaste operapartierna är Siegmunds ”Ein Schwert verhieß mir der Vater” i Richard Wagners mästerverk Die Walküre. Det finns hur många inspelningar som helst, men två framföranden som jag har fastnat för är dessa. Allra bäst är när de sjunger ”Wälse! Wälse!” Vilken dramatik! Vilka röster! Vilken ansiktsmimik! Glöm inte att skruva upp volymen rejält.

Först Nikolai Schukoff:

Sedan Clifton Forbis:

Lycka!

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Annonser

Written by Niclas Berggren

30 maj 2010 den 6:15

Publicerat i lycka, musik, opera

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vulgärt.

  Bobbert

  30 maj 2010 at 9:44

 2. Bobbert: Jag håller inte alls med. Möjligen kan man kalla Melchiors tolkning lite lätt vulgär:

  Niclas Berggren

  30 maj 2010 at 10:06

 3. Skruva upp volymen rejält…? :o Ljudkvaliteten var så dålig att förstärkaren gick och bad högtalarna om ursäkt…

  Danni

  30 maj 2010 at 18:58

 4. Danni: Sådana detaljer får man försöka bortse ifrån när stor konst framförs. :-)

  Niclas Berggren

  30 maj 2010 at 18:59

 5. Fantastiskt vackert! Jag är särskilt svag för Wagners blåsarrangemang. Låt mig spekulara: finns det månne en logisk koppling mellan rektalmuskelatur, brassinstrument och socialt kapital? Horn har en vacker, nasal karaktär. Men blåsinstrumet har även sin mörkare sida. Mellan ljudet som ändtarms-öppningen ger av inre tryck och blåsinstrumentets av nybörjare okontrollerade ton finns likheter. Analogin utgör här en anal-ogi. Men år av övning ger färdighet, som utan vidare kan jämföras med den diciplinerade kroppens signal till rektum. När rektum vill öppna sig och hälsa, drar hon ihop sig, nästan instiktivt (in-stink-tivt), av Socio Rex. Det är en fråga om disciplinering av den sociala kroppen. Förmågan är en förutsättning för samvaro människor emellan. Därför älskar vi hornets skira kontrollerade karaktär. En allegori för civilisation?

  Suzy

  30 maj 2010 at 21:20

 6. Denna video är inte snygg, men arrangemanget är så vackert att även den mest hårdhudade får rysningar och en liten tår i ögat. Spela högt och blunda!

  Suzy

  30 maj 2010 at 21:23

 7. Gillade Schukoff bäst. Tyckte Forbes öppnade starkt men tappade magstödet i just ”Wälse”-partiet.

  Suzy: Visst är det så, visst är det så. Det skulle väl på avstånd förklara varför trumpeters ljud ofta beskrivs som heroiskt.

  Skymning

  31 maj 2010 at 1:02

 8. Oerhört bra!

  Dirran

  8 oktober 2010 at 9:24


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: