Nonicoclolasos

Är beroende en sjukdom?

Filosoferna Walter Sinnott-Armstrong och Julian Savulescu drabbar samman i en intervju om beroende. Jag tror att läsare av denna blogg vet hos vilken filosof mina sympatier ligger.

Se även det tidigare inlägget ”Kan knarkare ses som rationella?”.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Annonser

Written by Niclas Berggren

4 juni 2010 den 11:51

Publicerat i beroende, filosofi

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Man kan gissa var Alexander Bard står oxå…

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article7242556.ab

  Jesper

  4 juni 2010 at 12:08

 2. Du Erik, avslutningen gillas nog av NONICOCLOLASOS, jag tänker på det han skrev om straff när en knarkare begår ett brott härom dagen:

  Instead of continuing the fruitless ”disease” argument, we should address these questions directly. Taking a determinist consequentialist position allows us to do so more effectively. We should blame and stigmatize people for conditions where blame and stigma are the most useful methods for curing or preventing the condition, and we should allow patients to seek treatment whenever it is available and effective.

  Stämmer detta verkligen? Jag menar har inte medicinsk vetenskap objektiva kriterier för vad som är en sjukdom? Sen är det oetiskt att klaga på folk om de inte kan rå för det. Då får man använda andra sätt att hjälpa.

  Sam

  4 juni 2010 at 12:15

 3. Enligt WHO.s gamla definition: Hälsa är ett tillstånd då man upplever fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, så är ingen människa frisk. Endast i döden upplever man ett sådant tillstånd.
  Kalla det himlen om Du vill.
  Who har fått backa från den definitionen en smula. Kan inte den nya.

  Kristian Grönqvist

  4 juni 2010 at 15:21

 4. Folk missbrukar för att de hellre vill det än att låta bli. Det finns ett element av fysiskt beroende, men huvudsakligt är det psykiskt och socialt. Ingen slutar att knarka innan de erkänner att det är de själva som har ansvaret och de faktiskt hellre vill vara nyktra än att fortsätta missbruket. Det betyder inte att man inte ska hjälpa missbrukare, men man hjälper ingen genom att se bort från att viljan till ändring måste komma innifrån.

  Mina

  8 juni 2010 at 13:40

 5. Ja, vi vet allt hur du resonerar: Eftersom alla alltid gör som de ”vill” (utom när de är utsatta för tvång) agerar alla alltid rationellt. Och ett rationellt handlande utesluter ju sjukdom.

  Är det inte lite slappt?

  Peter

  8 juni 2010 at 13:58

 6. Niclas:
  Nej jag vet inte. Vad är din åsikt?

  Andreas

  21 februari 2011 at 22:48

 7. Efter att ha sökt lite på sajten så är det väl Savulescu, om jag inte är helt ute och cyklar.

  Andreas

  21 februari 2011 at 23:03


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: