Nonicoclolasos

Kaffeälskare

Detta kände jag inte till:

The Swedes are actually a bit less coffee-mad than the Finns, Norwegians, Danes, or Icelanders but as you can see here all the Nordic peoples drink a ton of coffee, in the Swedish case a bit less than twice as much per capita as Americans do.

Jag trodde amerikaner drack nog så mycket kaffe som svenskar — Starbucks är så synliga i amerikanska städer, vilket ger ett sådant intryck. Svenskar dricker t.o.m. 42 procent mer kaffe  per år än italienare.

Varför dricker människor i Norden så mycket kaffe? Har det med klimatet att göra? Eller med en mer utbredd tro på kaffets välgörande effekt på den kognitiva förmågan? Eller med att svenskar arbetar relativt få timmar och har många helgdagar, vilket ger tid för ”fika”? Jag står dock emot — pga. Mill och Schopenhauer!

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Annonser

Written by Niclas Berggren

17 juni 2010 den 17:26

Publicerat i filosofi, kaffe

11 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Personligen så tror jag att det handlar till stor del om gemenskap. I Spanien och Frankrike så brukar jag och mina vänner gå ut på eftermiddagen och ta en öl eller ett glas vin. I Sverige går vi ut på eftermiddagen och tar en kopp kaffe på det lokala caféet.

  Det handlar alltså om att umgås ute med sina vänner. I Storbritannien går man till puben, i Sverige går vi till caféet.

  Möjligtvis beror det på attityden om att det är ”dåligt” att dricka alkohol mitt på dagen samtidigt som vi har ett behov att samlas kring något (pub/café/etc).

  Stefan

  17 juni 2010 at 17:46

 2. Att amerikanerna konsumerar så lite kaffe beror på att kaffet bara har snuddat vid bönorna och att de är två per kanna…
  Lita på en som kommer från kaffelandet no 1.
  Stefan har nämnt en plausibel förklaring. Inte heller erbjuder man en drink till någon som tittar in därhemma.
  Här super vi mer seriöst…
  Annars har filmen Bagdad Cafe en underbar happening om detta.

  Kristian Grönqvist

  17 juni 2010 at 18:39

 3. Man får ju förmoda att denna uppgift handlar om konsumation av kaffebönor. Amerikanarna kan ju fortfarande dricka 10 ggr så många koppar ”kaffe”.

  Daniel

  17 juni 2010 at 18:50

 4. Genetisk disposition för nordbor? Själv hata jag lakrits och ett fåtal produkter till, vilket rimligen inte bör vara en medfödd disposition medfödd avoghet. Jämförelsen haltar något, visst.

  Man inser några av svårigheterna att designa en dylik undersökning…

  Mikael

  17 juni 2010 at 19:00

 5. Daniel: Du har rätt i att siffrorna avser kaffebönors vikt, inte mängden vätska kallad kaffe. Angående definitionen:

  Coffee consumption per capita is the average weight of coffee, in kilograms, consumed annually by each person in a given country or region. Weight is presented as Green Bean Equivalent (GBE). 1 pound roasted coffee = 1.19 pounds of green coffee beans.

  Niclas Berggren

  17 juni 2010 at 19:26

 6. Spriten är för dyr i Sverige. I andra länder umgås man över ett glas.

  Robert

  17 juni 2010 at 20:06

 7. En amerikansk kopp kaffe innehåller av två skäl MER snarare än mindre kaffebönor. 1. Kopparna är större. 2. Kaffet är inte svagare pga färre bönor utan annan rostning. Så det så.

  Helena

  17 juni 2010 at 22:46

 8. Vi ersätter ofta vin och öl med kaffe. Så enkelt är det nog.

  Christopher Aqurette

  17 juni 2010 at 23:24

 9. Om starkt och svagt Skandinavien: När jag på 90-talet arbetade med ett SAS-projekt i Köpenhamn, så gjorde vi så att först till jobbet fixade kaffet. Vi kom efter en tid på, att till samma mängd vatten använde danskarna 8, norrmännen 10 och svenskarna 12 skedar kaffe.

  swingthatcat

  18 juni 2010 at 6:58

 10. what’s the similarity between american coffee and making love in a canoe? – it’s fucking close to water…

  hojo

  19 juni 2010 at 14:33

 11. Helena

  Jag undrar om vi besökt samma AMERIKA

  Kristian Grönqvist

  20 juni 2010 at 10:35


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: