Nonicoclolasos

En första orsak?

John Stuart Mill skrev i sin självbiografi (enligt Bertrand Russell i ”Why I Am Not a Christian”):

My father taught me that the question ”Who made me?” cannot be answered, since it immediately suggests the further question ”Who made god?”

Chaospet uttrycker det så här:

Se även inläggen ”Bevisar Big Bang att Gud finns?” och ”Universums tillkomst”.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Annonser

Written by Niclas Berggren

6 juli 2010 den 14:21

Publicerat i filosofi, religion

14 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det är bara sånt som har en början i tiden som måste ha en orsak för att existera. Gud står utanför tiden så han behöver ingen orsak. Det kan ju den minsta barnunge förstå. :)

  guggebonds

  6 juli 2010 at 16:49

 2. Guggebonds

  Och hur gör man det?? :)

  Kristian Grönqvist

  6 juli 2010 at 17:31

 3. Står utanför tiden, alltså…?

  Kristian Grönqvist

  6 juli 2010 at 17:32

 4. Kristian Grönqvist: Genom att befinna sig i ett parallellt universum, vars tidsdimension är cyklisk, t ex.

  Fast om man kan tänka sig universum med cyklisk tidsdimension så kan man ju lika gärna säga att vårt universum har denna egenskap (och att det är bara det att tidsdimensionens omkrets är minst 13.7 miljarder år, så vi inte märkt något än), varvid man ändå inte behöver blanda in Gud i det hela.

  David Bergkvist

  6 juli 2010 at 17:52

 5. Stå utanför tiden. Det är grymt knepigt men är sånt som gudar är bra på.

  guggebonds

  6 juli 2010 at 17:59

 6. Människan evolverade till tänkande materia och uppfann gud och gud ställde sig utanför tiden.

  Martin

  6 juli 2010 at 18:02

 7. gugge

  jag förstår inte. vad menar du med ‘stå utanför tiden’? det går väl inte.

  Therese

  6 juli 2010 at 18:58

 8. Gud har ju skapat allt och sålunda också tiden. Någon som skapat tiden kan ju inte agera ”inom tiden”. Den som skapar tiden måste agera från en ”plattform” utanför tiden. Det är jäkligt praktiskt eftersom Guds vita skägg aldrig blir ovårdat…

  guggebonds

  6 juli 2010 at 19:23

 9. Varför har han skägg? Han står ju utanför tiden.

  Kristian Grönqvist

  6 juli 2010 at 20:53

 10. Tid och rum är ju samma sak. Gud ÄR troligen både tiden och rummet. (Bara för att vi tycker att de sakerna är så viktiga betyder det inte att de är det.)

  Camilla

  6 juli 2010 at 21:05

 11. Camilla Nej, tid och rum beskriver olika dimensioner. Rumtid sammanfattar de människan kan mäta, samt beskriver dessas interaktion (finns Gud är han krökt).

  Skymning

  7 juli 2010 at 6:03

 12. Men utan rummet finns inte tiden, som vi uppfattar dem i alla fall. Så om Gud fanns innan dem båda, betyder det att han kunde stå utanför tiden. Och det går väl alldeles utmärkt om man inte ens har en kropp. Kanske går det lättare att bara enas om att Gud då fanns som ett ”varande”, utan några hållpunkter alls i verkligheten. Och att vi (om han inte själv) har inlemmat Gud i vår tid och våra rum, särskilt enkelt blev det när vi fick Jesus, som ju både hade en kropp och ålder.

  Camilla

  7 juli 2010 at 10:07

 13. Många verkar ha svårt att hantera en gud som inte är en gubbe på ett moln. Å andra sidan har kristendomen gjort sitt för att trivialisera Gud genom att göra något till en människa som levde för ett par tusen år sedan.

  Tid existerar inte utanför rummet, så om man tänker sig att något skapade universum är det ganska logiskt att detta något inte följer vår tid. Kanske finns ingen tid om ”rummet” utanför är oändligt?

  Själv tycker jag att det är ganska självklart att det är omöjligt för oss att avgöra vad som finns bortom universum. Vi kan inte veta säkert.

  Faktum är att vi egentligen inte vet något säkert om världen utanför vårt medvetande, men det är ett ämne för en annan dag…

  Christopher Aqurette

  7 juli 2010 at 11:37

 14. […] Från Nonicoclolasos. […]


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: