Nonicoclolasos

Gynnas 9 av 10 inkomstgrupper?

DN Debatt idag rapporterar de rödgröna partiledarna följande:

Eftersom vi i regeringsställning sätter upp ett jämlikt samhälle som ledstjärna har vi låtit Riksdagens utredningstjänst analysera fördelningseffekterna av våra egna förslag. Resultatet är att 9 av 10 inkomstgrupper tjänar på en rödgrön politik.

Förtjänstfullt nog har nationalekonomerna Andreas Bergh och Henrik Jordahl synat detta påstående i sömmarna (s. 34 ff.). De börjar med att återge följande diagram från RUT:s analys:

De fortsätter med att påpeka tre problem:

 1. ”För det första är den fördelningspolitiska analysen i figuren ovan uppenbart inte budgetbalanserad. … Eftersom oppositionen valt att lägga stora delar av finansieringen i form av skattehöjningar från och med 2012 kommer dessa inte med i den fördelningspolitiska analysen.”
 2. ”För det andra: Det faktum att jämförelsen görs med 2010 betyder att staplarna i figuren till stor del innehåller sådant som redan beslutats i Riksdagen … Detta sätt att utforma jämförelsen på är naturligtvis korrekt om syftet är att jämföra hushållens disponibla inkomster 2011 med 2010, men missvisande som en jämförelse mellan de två regeringsalternativen.”
 3. För det tredje har Riksdagens utredningstjänst på grund av ‘analystekniska svårigheter’ inte analyserat förslaget om höjd alkohol‐ och tobaksskatt med 12,5 procent.”

Till dess dessa ting har beaktats får min rekommendation bli att ta de rödgrönas påstående med en stor nypa salt. Regeringens fördelningspolitiska analys återfinns förresten här.

Media: SvD, Svt.

Annonser

Written by Niclas Berggren

8 juli 2010 den 6:59

Publicerat i ekonomi, jämlikhet, politik

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Fast de rödgröna förvanskar ju till sin egen nackdel med detta diagram, eftersom enligt detta så lämnas de med allra lägst inkomst (stapel nummer 1) nästan helt i sticket, fastän det finns en massa pengar att ge (vilket ses av staplarna 2-9).

  Hade de istället presenterat ett ärligt diagram, så hade man sett att pengar inte växer på träd och det trots allt inte är möjligt att ge bort en massa pengar, vilket förklarar varför stapel nummer 1 är så låg.

  David Bergkvist

  8 juli 2010 at 13:28

 2. […] hela Andreas Berghs och Henrik Jordahls rapport om den rödgröna politiken. Niclas Berggren skriver om den och citerar. Regeringens fördelningspolitiska analys […]


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: