Nonicoclolasos

Hur hög är ungdomsarbetslösheten?

Thomas Bodström (S) i SvD idag:

Fredrik Reinfeldt i sin tur har kallat ungdomsarbetslösheten för en synvilla och försöker bortförklara att den närmar sig 30 procent.

SCB:s statistikexperter i DN idag:

Det ställer emellertid krav på användarna att rätt förstå utvecklingen av ungdomsarbetslösheten. Denna var enligt AKU i april 2010 cirka 30 procent. Det betyder inte att 30 procent av ungdomarna i gruppen 15–24 år gick arbetslösa. I denna åldersgrupp är en mycket stor del av ungdomarna i olika typer av utbildning (gymnasieskola, högskoleutbildning med mera). I den mån dessa inte söker arbete – och de flesta gör inte det – ingår de inte i arbetskraften. Det betyder att ett arbetslöshetstal på 30 procent i själva verket kan halveras när man avser hur många i hela åldersgruppen 15–24 år som är arbetslösa. Av de cirka 15 procent som är arbetslösa i denna åldersgrupp är det mer än 60 procent som är heltidsstuderande. Vi vet att de allra flesta ser sig primärt som studerande. … Bland ungdomar 15–24 år är det cirka 6 procent som befinner sig utanför både arbete och utbildning.

Se även inlägget ”Varför hög ungdomsarbetslöshet?”.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Annonser

Written by Niclas Berggren

9 juli 2010 den 8:22

10 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag tycker att det är bra att sossarna ondgör sig över hur hög arbetslösheten är, eftersom det då visar sig att den inte alls är så hög. Hade de istället skrytit om hur låg den är (t ex efter valet, om de vinner), så hade det istället visat sig att den i själva verket är ganska hög.

  David Bergkvist

  9 juli 2010 at 12:00

 2. Arbetsförmedlingen har 9.8% (maj) ungdomar mellan 18-24 inskrivna hos sig som antingen är öppet arbetslösa eller arbetssökande i program. Det inkluderar inte de ytterligare procenten som är timanställda, deltidsjobb, tillfälligt anställda och de ~2000 som är omställningssökande. Det inkluderar inte några heltidsstudenter. Och AF visar det faktum att arbetslösheten är över dubbelt så stor i denna grupp än för 3 år sedan. Börja inte förfalska statistik och köra med några felaktiga tolkningar, statistiken är jämförbar med statistiken, för några år sedan var det bara några tusen ungdomar i program, idag är det 57k. Idag har vi lika många i program som under senare delen av 90-talet, klart folk märker av det. Börja inte med att förklara bort det. Vi hade kanske ingen kris på 90-talet?

  Petter

  10 juli 2010 at 10:45

 3. Så Petter, varför skulle SCB vilja förklara bort ungdomsarbetslösheten?

  Tom

  10 juli 2010 at 10:54

 4. SCB består av människor och detta uttalande är av människor inte i SCBs tjänst som någon rapport. De är helt enkelt oerhört partiska, sådant vi bara sett från revisionistiska högerbloggare förut. De gör helt enkelt inte sitt uppdrag till att ta ställning och förminska problemet, bara 57.5% av 20-24 åringar har arbete enligt SCB själva. Då räknas även dom som ligger hemma och sjukar sig, fast har anställning. Det tar ett påstående och anpassar ”verkligheten” efter det med vilka argument de än kan hitta på även om SCB själva inte stödjer sådan uppfattning. Hade vänstern velat överdriva hade de kunnat säga att bara 6 av 10 unga jobbar. Istället för att gå på SCBs 27.8% rel arbetslöshet. Räknar vi bort de studerande ur den statistiken är det fortfarande 10% arbetslöshet, dvs ungefär den AF säger för 18-24, fast i denna grupp 15-24 är bara 36.7% sysselsatta. 45.6% om vi räknar med de arbetssökande heltidsstuderande. Tror du inte ungdomar märker av detta? Tror du verkligen de bara inbillar sig? För befolkningen 20-64 är siffran 78.4%. Det är en stor skillnad mellan åldergrupperna och det är inte bara hur många som studerar. Idag har vi nästan lika många i program totalt som totala arbetslösheten för 3 år sedan. Dessa pluggar inte heltid. Vad som misslyckas av denna partiska bedömning är att jämföra med hur det var tidigare! Ska vi verkligen ha det sämre och vara glada av det och låtsas som att 9-10% arbetslöshet inte är det minsta problem. Det gör iaf inte andra länder.

  Petter

  11 juli 2010 at 0:23

 5. Förlåt, räknar vi också ur de arbetssökande studerande ur arbetskraften så hamnar vi på 12%. Tycker inte man ska förminska det mer än så. Detta är relativ arbetskraft, av alla 15-24 på 42% om vi räknar bort de heltidsstuderande från arbetskraften. I arbetskraften ingår alltså arbetslösa. Räcker det inte med 4 av tio unga utanför? Sån överdrift har inte försökts gjort, men vet du vad den stämmer. De kan spela på ännu högre siffror om de ville spela med statistiken som ni anklagar dom för, de drar inte i allt de kan inom rimlighetens ramar. Rel arbetslöshet räknar man bara på de i arbetskraften dessutom. Att trixa mer blir bara ojämförbart och oärligt och det är vad DN-artikeln gjort. Då hittar de på egna mått. Och det är inte ett arbetslöshetsmått. Varken enligt int definition eller AF. En siffra som inte kan jämföras med något har bara det värde att den är relativt låg. Det missar också vad som spelar in, det är inte bara 80-talet, antalet arbetssökande heltidsstuderande har också ökat under lågkonjunkturen med bra mycket, att fler studerar spelar ingen roll när det gäller relativ arbetslöshet i säg. De är utanför arbetslösheten när de inte söker heltidsjobb/kan/vill hoppa av utbildningen för att ta ett jobb. Dessutom har vi jämförbara siffror enligt den nya definitionen. Ska vi prata om hur många som inte har jobb så är det faktiskt betydligt fler än 1/4 av de unga. Så det är ingen direkt överdrift att använda SCBs siffror. Att förminska dom blir bara löjligt då det är att unga inte har arbete (i tillräcklig omfattning) som är problemet och verkligheten. En bild moderaterna höll med om innan de tog makten. Att ändra verklighets och problembeskrivning är bara oärligt. Det handlar bara om att dra fokus från problemet.

  Petter

  11 juli 2010 at 1:08

 6. Petter, det roliga var att jag såg Arbetsförmedlingens chefskonom Clas Ohlsson i Gomorron Sverige nyss. Han sa precis samma sak som SCB att 30 % ska man ta med en nypa salt. Han sa att SCB-artikeln hade rätt. Tydligen hade Svenskt näringsliv sagt att Arbetsförmedlingen dribblade med statistiken när de sa att den kanske var 15 % eller under 10 % beroende på vad man menade. Men han sa att det var viktigt att se bakom siffran 30 %. Du skulle kanska prata med Arbetsförmedlingens chefsekonom? Han är väl också oärlig i så fall?

  Tom

  14 juli 2010 at 7:28

 7. Jag säger inte att arbetslösheten är 30% för fan, läs vad man skriver. Verkligheten är att 4/10 unga är utan jobb. Den relativa arbetslösheten för 20-24 åringar är runt 12%, märk skillnad på relativ och hur många av alla som söker arbete och inte studerar även utanför gruppen arbetskraft. Du kan inte jämföra den siffran med hur många som är inskrivna på arbetsförmedlingen, du kan inte ens jämföra den med resten av befolkningen för då missar du den tydliga ökningen av arbetslösa i den yngre – men vuxna gruppen människor. I AFs egna statistik kan du däremot se skillnad på på de yngre och övriga grupper. Den öppna arbetslösheten bland ungdomar har legat ganska stilla, men de i program har gått från ca 8-10 000 till ca 50-57 000. Jag har absolut inte hängt upp mig på någon jävla meningslös sossesiffra jag har aldrig nämnt den för den stämmer inte och det är mer än 1/4 ungdomar som inte har jobb. Det är ingen jättekatastrof, men det är definitivt sämre än någon gång under 00-talet. Med ganska grov marginal. Och en lågkonjunktur märks. Det är drygt dubbelt så många inskrivna på arbetsförmedlingen som för två år sedan. Men att mer än 1/4 ungdomar inte har jobb betyder inte att vi har mer än 25% arbetslösa eller inte har sysselsättning. Det har jag aldrig påstått.

  Läs SCBs egen rapport så ser du klart och tydligt ökningen som inte har med några jävla studerande att göra. Det är inte en ökning från 80-talet det handlar om.

  Petter

  14 juli 2010 at 22:17

 8. Istället för att vara oförskämd kan du ta och lyssna på Arbetsförmedlingens chefsekonom istället.

  http://svtplay.se/v/2076458/gomorron_sverige/har_arbetsformedlingen_misslyckats_med_ungdomsarbetslosheten_?sb,p119636,2,f,-1

  Men du vet väl bättre än han?!

  Tom

  14 juli 2010 at 22:37

 9. […] – Hur hög är ungdomsarbetslösheten?09 July […]


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: