Nonicoclolasos

Anständig och rättvis sjukpenning?

De rödgröna är kritiska mot regeringens sänkta ersättningsgrad vid sjukdom och anger följande målsättning:

Vi anser att ersättningen i sjukförsäkringen ska vara 80 procent under hela sjukpenningperioden.

Hur hög var då ersättningsgraden i genomsnitt när regeringen tillträdde 2006 och hur hög är den nu, 2010? Svaret är: 83,2% och 77,0%, vilket innebär att ungefär hälften av den minskning som har ägt rum under Alliansens tid i regeringen accepteras av de rödgröna. Man kan fråga sig varför det är oanständigt att ligga på 77% istället för 80% men varför det inte är oanständigt att ligga på 80% istället för 83%. Eller 86% eller 95%.

Än mer intressant blir det att ta en titt på ersättningsgraden vid olika inkomstnivåer, där vårt intresse här rör de svarta staplarna:

Notera tre saker:

 • Låginkomsttagare har högre ersättningsgrad än 80%.
 • Alla som tjänar upp till 350 000 kr per år har redan 80% eller mer i ersättningsgrad.
 • Den enda grupp som skulle gynnas av de rödgrönas förslag är höginkomsttagarna, de som tjänar över 350 000 kr.

Nu undrar jag: Vari ligger rättvisan och anständigheten i de rödgrönas förslag, när det innebär att låginkomsttagare får sänkt ersättningsgrad och höginkomsttagare får höjd ersättningsgrad?

Not 1: Om ersättningsgraden är x% innebär det att en person som är heltidsarbetande i genomsnitt har en inkomst vid sjukdom som är x% av den inkomst som individen erhåller vid lönearbete.
Not 2: Notera att dessa siffror enbart avser den offentligt finansierade sjukpenningen: därtill kommer avtalade och privata tilläggsförsäkringar.
Not 3: Med reservation för att jag har missförstått något fundamentalt i denna statistik och i de utfall och förslag jag kommenterar.
Källa: Finansdepartementets fördelningspolitiska redogörelse.

Annonser

Written by Niclas Berggren

3 september 2010 den 20:07

Publicerat i ekonomi, politik, rättvisa, sjukdom

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Usch, vad jag hatar den där bilden. Ska man dra slutsatsen att Mona Sahlin är sångare, Peter Eriksson gitarrist, Lars Ohly bassist och Maria Wetterstrand trummis?

  David Bergkvist

  4 september 2010 at 0:19

 2. höginkomsttagare – vi pratar om 29 167 kronor i månaden före skatt. det känns inte helt otroligt att människor i den inkomstgruppen inte identifierar sig som höginkomsttagare.

  hojo

  4 september 2010 at 19:19

 3. hojo: Det är sant att en person som tjänar 29 167 kr i månaden i mångas ögon inte är höginkomsttagare, men alla som är höginkomsttagare (som ligger över denna lön) får icke desto mindre höjd ersättning enligt de rödgrönas förslag.

  Niclas Berggren

  4 september 2010 at 20:52


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: