Nonicoclolasos

Är kyrkobesökare ärliga?

Det finns en föreställning om att religion är bra i ett samhälle därför att den ger en grund för moraliskt beteende. Stämmer det? En österrikisk studie, ”Honesty on the Streets — A Natural Field Experiment on Newspaper Purchasing”, ger vid handen att den uppfattningen inte är självklart sann. Undersökningen bestod av att låta människor oövervakat välja hur mycket de skulle betala för en söndagstidning, där priset angavs till 60 cent. I en enkät fann forskarna bl.a. följande:

People who regularly attend service at church pay 22.1 cents less for the Sunday tabloid … This is a large effect, and we can only speculate with regard to its reasons. One reason might be that the church attendees lacked the coin money to make a proper payment. Active religious participation is high in the region, and on a typical Sunday morning it is plausible that many people might have donated some of their coin money to the church. Of course, this explanation does not change the fact that church attendees are particularly dishonest when paying for the newspaper. Another possible explanation is that the church attendees share relevant social traits. Gneezy (2005) found that honesty interacts with social preferences towards the person who benefits from one’s honesty. According to this explanation, a typical church attendee might believe that it would do little harm to the wealth of the publisher if he does not pay for the paper.

Åtminstone kan de kristna fuskarna antas vara ärliga när de tillfrågas om vad de betalade. Alltid något, men de utgör knappast på det hela taget ett moraliskt föredöme.

Tips: Tobias Heldt.

Annonser

Written by Niclas Berggren

3 september 2010 den 4:56

19 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det där ser förstås illa ut. Men det kan väl vara så att det speciellt är”syndare” som känner sig manade att gå mer till kyrkan, i hopp om att kunna bli bättre mänmniskor på det sättet? (Förutsätter då att det är också ”synd” att inte betala ordentligt för tidningen.) Dvs att det här resultatet säger ung. samma sak som att patienterna på sjukhus har hälsoproblem, ur vilket man kanske inte ska dra slutsatsen att sjukhus är dåliga för hälsan.

  Kanske var det som menades med ”Another possible explanation is that the church attendees share relevant social traits.”?

  Lennart W

  3 september 2010 at 9:10

 2. Småpundigt att utföra försöket just efter söndagens högmässa. Om man hade valt t.ex. lördagen i stället hade man sluppit spekulera om huruvida kyrkobesökarnas oärlighet beror på kollektrelaterad myntbrist eller ej.

  Spillulle

  3 september 2010 at 9:42

 3. Rimligtvis ville man undersöka effekten av den ”priming” med religion som högmässan utgör.

  Johan

  3 september 2010 at 10:27

 4. En sådan effekt kan förstås bara mätas om det finns en kontrollgrupp, bestående av lika religiösa människor som inte bevistat högmässan strax innan.

  Eller om man testat samma högmässobesökare igen en annan dag.

  Spillulle

  3 september 2010 at 12:04

 5. Vilken moral talar du om nu då?

  Peter

  3 september 2010 at 12:15

 6. En annan ”grupp” som var lika snål som ”kyrkobesökare” var ”män”. Speciellt högutbildade, barnlösa män.
  Om jag såg rätt i hastigheten.

  swingthatcat

  3 september 2010 at 12:26

 7. touché

  Spillulle

  3 september 2010 at 12:33

 8. Peter: Om den Enda Rätta Sanna moralen förstås.

  Niclas Berggren

  3 september 2010 at 13:14

 9. Vi fattas Niclas. Du hatar religion och religiösa människor. Vi fattar. Okej? Du kommer inte att omvandla någon religiös människa. Hur allsmäktig du än tror att du är. Det är så fruktansvärt naivt att det är skrattretande. Och om du inte har det som mål så är det ju bara almännt gnäll. Och det kan man ju vara utan..

  Andreas

  3 september 2010 at 13:33

 10. *”fattar” ska det stå

  Andreas

  3 september 2010 at 13:33

 11. Det ante mig.

  Jag har gått från likgiltig till smått irriterad över religiösitet sedan jag började läsa den här bloggen, så någon slags effekt har den allt.

  Peter

  3 september 2010 at 13:38

 12. Flera av oss gillar verkligen den här bloggen för religionskritiken. Så sluta inte med den.

  Thomas

  3 september 2010 at 13:40

 13. Andreas: Jag håller med om att det kan vara tröttsamt att läsa den gode Niclas ständiga religionsmotstånd (som inte omvänder någon). Men lika tröttsamt är det ju att läsa hans läsares relionsmotståndmotstånd (som inte heller omvänder någon).

  David Bergkvist

  3 september 2010 at 13:43

 14. David: Säg inte det, jag kan tänka mig att Rolands inlägg under åren har fått en del läsare att bli frälsta.

  Niclas Berggren

  3 september 2010 at 13:44

 15. David Bergkvist:
  Jag kommenterar kanske 10% av alla hans inlägg om religion. Så det är viss skillnad..

  Andreas

  3 september 2010 at 17:20

 16. Ja, visst är det skillnad, Andreas. De flesta är nog här för att de tycker om att läsa sånt som Niclas skriver, bland annat religionskritik…

  Camilla

  3 september 2010 at 20:29

 17. Camilla:
  eh ja.. och?

  Andreas

  3 september 2010 at 22:32

 18. Andreas

  Camilla ville bara försiktigt påpeka att Du inte skäller på fel träd, det är fel skog…

  Kristian Grönqvist

  5 september 2010 at 21:55

 19. Intressantare än sådana här ganska svårtydda undersökningar är givevis på vilket sätt man ev förändras om man blir troende. Det finns mängder av exempel på människor som ber om förlåtelse för sina fel efter en kristen omvändelse, utan att man uppmanats göra det. Men påverkas av sitt samvete på ett nytt sätt.

  En annan sak är att alla stora och många undersökningar visar att korruption och oärlighet (t ex vad man gör när man ha tillfälle till oärlighet) skiljer sig oerhört mycket mellan olika länder. Det har inte att göra med hårdare lagar.

  Och de länder som brukar placera sig ”bäst” är de protestantiska med många evangelikala rörelser i det förflutna, som de nordiska länderna.

  Sedan vet man ju att i ”ateistiska” länder, där troende givetvis också finns, är man ofta ärliga. Men det har naturligtvis även en del att göra med det hårda systemet och behovet av att ljuga för att klara sig undan systemet.

  Lelle

  31 oktober 2010 at 9:50


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: