Nonicoclolasos

Högre lön med privata alternativ

Jag rapporterade nyligen att friskolor tycks öka lärarnas löner. I ”Övergång till privat drift i offentlig sektor — högre lön för den anställde”, publicerad i Ekonomisk Debatt, finner Carl Oreland följande:

Övergångar till privat drift undersöks under tre olika år: 1999, 2002 och 2005. Inkomstutvecklingen för de anställda fr o m året före övergången t o m 2007 beräknas och jämförs med inkomstutvecklingen för en kontrollgrupp som inte är med om en dylik övergång. Resultaten indikerar att de arbetstagare som övergår från offentlig anställning till att arbeta i privat driven verksamhet har en bättre löneinkomstutveckling än de som stannar i offentlig verksamhet. … Analysen tyder på att det främst är inom vård och omsorg som övergångar är förknippade med en förbättrad inkomstutveckling.

Effekten illustreras i denna figur:

Det verkar särskilt vara kvinnor som gynnas av övergång till privat anställning. Det märkliga är att effekten för de anställda av att tillåta privata alternativ nästan aldrig diskuteras.

Annonser

Written by Niclas Berggren

12 september 2010 den 5:09

10 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det intressanta här är ju vart pengarna förvanskas i den offentliga verksamheten! För både vård och skolor fungerar det ju så att institutionen ersätts med en fast summa för varje patient/elev.

  Vart tar pengarna vägen i den offentliga förvaltningen?

  amsepamse

  12 september 2010 at 9:13

 2. Det är bra att våra gemensamma resurser används klokt. Man kan inte sprätta iväg hur mycket som helst på löner för då blir det mindre kvar till välfärden.

  Emil

  12 september 2010 at 9:16

 3. Det är säkert sant, att de privata alternativen pga av konkurrens ger högre löner. Ur vilket utrymme man tar de pengarna är mer intressant. Genom att använda mindre pengar på vårdtagaren, eller eleven förmodligen. Rationaliseringsvinster kan bara göras numer i de arbetsområdena genom nedskärning av den kostsamma personalen.
  Vinsten kan nog bara genereras genom mindre kostnad per enhet(elev, vårdtagare). Annars krävs en mer kreativ matematik.

  Kristian Grönqvist

  12 september 2010 at 9:21

 4. Jag skulle vara rätt försiktig med att dra alltför långtgående slutsatser av denna artikel. Jag säger bara: selektionsproblem. Lena Hensviks studie är då att föredra.

  Nek:are

  12 september 2010 at 9:46

 5. Gronkvist – de flesta effektiviseringar sker genom att slimma den administrativa delen (stab) av foretaget, inte andelen lakare (linje). Det borde inte drabba patienten namnvart.

  Och som sagt, drabbar det patienten, sa ar patienten helt fri att valja ett offentligt alternativ istallet. Konstigt nog verkar inte detta ske. Hur gar det ihop, tror du?

  pontus

  12 september 2010 at 11:36

 6. Det diskuteras väl hela tiden. Nästan det vanligaste argumentet för privata alternativ från borgerligheten är väl att det ska hjälpa de stackars utsigna kvinnorna i offentlig sektor.

  Johan Richter

  12 september 2010 at 12:40

 7. Märkligt Pontus, vad Du låter säker. Har Du jobbat i skolan eller sjukvården?

  Kristian Grönqvist

  12 september 2010 at 19:26

 8. Min undran är om man som medborgare (skattebetalare) ska se detta som något positivt eller negativt? Klart att lärarna och läkarna uppskattar högre löner men själv vill jag betala så lite som möjligt för deras tjänster. Samtidigt kan det påverka rekryteringen, men vad gäller exempelvis läkare så finns det inte några direkta rekrytterigsproblem. Situationen är dock annorluna för lärarna men där är samttidigt ersättningen per elev hårt reglerad varför utrymmet för stora löneökningar via denna mekanism nog är begränsad.

  Jonas Vlachos

  13 september 2010 at 13:33

 9. Jonas, varför ska man som samhällsmedborgare bry sig? Om ett privat företag betalar mer innebär ju inte det att det offentliga får betala mer utan att vinsten i de privata företagen blir mindre. De kan väl få lägga pengar på sin personal om de vill utan att medborgare ska lägga sig i det?

  Mats

  13 september 2010 at 18:51

 10. Mats: Om lönerna bjuds upp av konkurrensutsättning så kommer lönerna att bjudas upp i hela den konkurrensutsatta sektorn (vilket är det Hensvik visar). Eftersom det är skattebetalarna som betalar dessa högre löner så är frågan om det är något som ligger i skattebetalarnas intresse? Hur kan man som skattebetalare inte bry sig om man får betala mer för samma tjänst?

  Jonas Vlachos

  13 september 2010 at 20:53


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: