Nonicoclolasos

Ger tro på fri vilja framgång?

Som läsare av denna blogg känner till tror jag inte att människor har fri vilja. Kan en sådan uppfattning påverka beteende? Ja, det tycks så. Tidigare forskning visar att personer som fick höra att de inte har fri vilja fuskade mer. En ny studie, ”Personal Philosophy and Personnel Achievement: Belief in Free Will Predicts Better Job Performance”, publicerad i Social Psychological and Personality Science, finner följande:

The authors found that possessing a belief in free will predicted better career attitudes and actual job performance. The effect of free will beliefs on job performance indicators were over and above well-established predictors such as conscientiousness, locus of control, and Protestant work ethic. In Study 1, stronger belief in free will corresponded to more positive attitudes about expected career success. In Study 2, job performance was evaluated objectively and independently by a supervisor. Results indicated that employees who espoused free will beliefs were given better work performance evaluations than those who disbelieve in free will, presumably because belief in free will facilitates exerting control over one’s actions.

Jag betvivlar inte att ett sådant samband finns — men jag undrar om kausaliteten inte är den omvända. Är det inte snarare så att personer som tror på framgång och lyckas väl i livet tror på fri vilja? Det är lätt att förstå den psykologiska grunden för en sådan kausal riktning: om man uppnår framgång kan man rimligen endast se den som berömvärd om man själv, i yttersta mening, har gjord de val som har gett upphov till den.

Tips: Bloggläsaren Fredrik.

Annonser

Written by Niclas Berggren

16 september 2010 den 4:58

Publicerat i determinism, filosofi, framgång

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Den kausalitet du tänker dig är nog en delförklaring, men det finns flera förklaringar. En viktig förklaring tror jag är att de som inte tror på fri vilja faktiskt riskerar att koppla bort delar av sin vilja. Jag tror också att de som inte tror på fri vilja riskerar en känsla av hjälplöshet, vilket i sin tur kan leda till bitterhet och olycka vilket i sin tur leder till mindre ”framgång”.

  (Hur som helst tycker jag det är viktigt att inte låta sådana här resultat påverka ens uppfattning om verkligheten. Jag tycker det finns goda skäl att hata ”nyttan” och älska sanningen)

  Daniel

  16 september 2010 at 11:22

 2. Originalartikeln går inte att läsa gratis, men du kanske kan avslöja hur stor andel det var som inte trodde på en fri vilja? Hur formulerades frågan? Jag skulle förvänta mig att det var rätt ovanligt att inte tro på en fri vilja, och att den som har sådana okonventionella föreställningar också bryter mot andra konventioner på ett sätt som påverkar karriärmöjligheter och ”work performance evaluations”.

  Rickard

  16 september 2010 at 11:32

 3. Daniel: Det kan ligga en del i det du skriver, men jag tror personligen att den effekten är relativt liten, eftersom det nog är mer eller mindre omöjligt att inte utgå från ett antagande om fri vilja när man i praktisk handling lever sitt liv. (Jag tänker i två nivåer i denna fråga: den ”filosofiskt sanna” och den ”praktiska”) Galen Strawson utvecklar denna typ av resonemang en bit ned i denna intervju.

  Rickard: Här kan du finna en preliminär gratisversion av studien.

  Niclas Berggren

  16 september 2010 at 11:46

 4. Strawson talar om hur filosofin formar medvetandet och så är det ju, allt vi gör resulterar i en delvis omprogrammerad hjärna. Under några minuters engegemang eller funderande skapas nya nervkopplingar, och de finns kvar även när man inte tänker på det (eller känner det).

  Men just när det talas om fri vilja verkar Strawson tänka att hans funderingar skulle kunna vara isolerade från vardagslivet.

  Även om man som determinist ofrånkomligen hamnar i valmöjligheter och tvingas att välja (vilket strawson ger exempel på) så är det ju inte statiskt vilka valmöjligheter vi ställs inför, det är knappast heller statiskt hur vi värderar de olika valmöjligheterna. Om du funderar riktigt hårt kring en viss typ av val så kommer du drömma om sådana val och du kommer upptäcka sådana val. Det är ju så hjärnan funkar.

  Om vi funderar kring viljans natur så tycks det för mig naivt att det inte skulle ha en återkoppling på hur viljan fungerar. Men hur det fungerar är förstås ganska okänt så det jag vill säga syftar inte till någon förenklingsiver, bara ett perspektiv på saken.

  Daniel

  16 september 2010 at 17:14


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: