Nonicoclolasos

Störande prat i mobilen

Jag finner det ofta plågsamt att sitta intill någon som talar med någon i mobilen. Samtidigt störs jag sällan av två personer som talar med varandra. Hur kan det komma sig? En ny studie, ”Overheard Cell-Phone Conversation: When Less Speech Is More Distracting”, publicerad i Psychological Science, verkar ha svaret:

Overhearing someone on a cell phone means hearing only half of a conversation-a ”halfalogue.” We show that merely overhearing a halfalogue results in decreased performance on cognitive tasks designed to reflect the attentional demands of daily activities. By contrast, overhearing both sides of a cell-phone conversation or a monologue does not result in decreased performance. This may be because the content of a halfalogue is less predictable than both sides of a conversation. In a second experiment, we controlled for differences in acoustic factors between these types of overheard speech, establishing that it is the unpredictable informational content of halfalogues that results in distraction. Thus, we provide a cognitive explanation for why overheard cell-phone conversations are especially irritating: Less-predictable speech results in more distraction for a listener engaged in other tasks.

Jag har tidigare trott att det beror på ljudvolym: att personer som talar i mobil talar högre, men så tycks det alltså i regel inte vara. Mot bakgrund av detta resultat undrar jag om det är så bra av flygbolag att snart börja tillåta passagerare att tala i mobilen på flygplan.

Annonser

Written by Niclas Berggren

23 september 2010 den 14:49

Publicerat i forskning, ljud, psykologi

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Intressant. Och troligen omöjligt att göra nå’t åt? En annan reflektion är att det inte heller är lika störande att se två personers kroppsspråk, men inte höra alt förstå vad de säger.

  Camilla

  23 september 2010 at 23:02

 2. Jag finner det ofta plågsamt att sitta intill någon.

  Vetenskapare

  24 september 2010 at 8:25

 3. vetenskapare, hahah (-;

  Stör mig även på högljudda samtal på tåg och bussar, inte bara mobilsamtal.
  Sorl, musik, barnskrik och hundskall är bättre.

  Cecilia

  24 september 2010 at 10:45

 4. Har samma upplevelse av mobilprat, speciellt när det är av det där jobbiga analyserande, känslopjunkiga slaget. Funderar på om man skulle börja lägga sig i, när de iaf viker ut sig så där. ”Du! Dumpa honom bara!” If you can’t beat them, join them!. Går ju inte ignorera även om man vill, så gör motsatsen istället och lägg dig i.

  Lennart W

  24 september 2010 at 12:48

 5. Roligaste upplevelsen hittills, i en fullsatt T-banevagn, på väg till ”Silicon Valley” i Kista, av en välklädd herre i kostym med hög röst i mobilen:

  ”Säg inte det här till absolut någon! Men Kurt går ju inte att ha med i projekt..” Bla, bla..

  Idiot.

  Lennart W

  24 september 2010 at 12:52

 6. Jag skulle gissa att vana vid mobilsamtal minskar störningsgraden. Jag själv distraheras väldigt lite av att höra halva samtal, och det verkar inte som om vana mobilpratare störs särskilt mycket heller. Det går generellt att ignorera samtal, oljud och andra störningar, så det här borde inte vara någon stor skillnad.

  Dessutom, om det är störande med ofullständig uppfattning av andras samtal i offentliga miljöer finns det en lång rad situationer som också blir problem om mobilsamtal är problem. Om vi kan leva med högljudda fjortisar på tunnelbanan (att slippa hälften av sådana samtal skulle vara att föredra), borde folk kunna leva med andra små störningsmoment också. Annars har jag hört att det är tyst och folktomt på landet.

  Kaonashi

  24 september 2010 at 13:59


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: