Nonicoclolasos

Nationalekonomer om regler för organdonation

Jag har tidigare rapporterat om att nationalekonomer är positivt inställda till liberalisering av reglerna kring organhantering för transplantation: ca 70 procent vill tillåta ersättning vid donation. Nu visar en ny kartläggning av de 72 nationalekonomer som har publicerat vetenskapliga artiklar i frågan och som därför kan anses som experter, ”Do Economists Reach a Conclusion on Organ Liberalization?”, publicerad i Econ Journal Watch, att knappt 70 procent av dem likaledes är positivt inställda till viss eller stor liberalisering. Själv delar jag denna syn.

Annonser

Written by Niclas Berggren

25 september 2010 den 14:56

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag förstår inte varför nationalekonomers åsikt i den här frågan är intressant. Deras uppgift (precis som andra forskares) är att svara på vad som händer och varför, inte hur man bör agera.

  Däremot tycker jag det kan vara intressant att veta vad experter i ämnet anser att en liknande reform kan ge för effekter. Sen är det möjligt att dessa experter i egenskap av privatpersoner tycker att dessa effekter är positiva, men huruvida dessa effekter är positiva är något som man bör fråga större delar av populationen än en grupp nationalekonomer.

  David

  25 september 2010 at 18:28

 2. Vilken tur att inte nationalekonomer har nåt att säga till om, DÅRA.

  swingthatcat

  25 september 2010 at 20:38

 3. Jag tror också att en sådan liberalisering vore bra. Men till en annan sak. När man frågar experter så gör man som i detta fall ofta så att man frågar dem som håller på i ett visst fält och inte i andra närliggande fält. Men kan det inte vara så att de har valt att forska på detta område just för att de har en stark mening om hur det borde vara. Kan de inte vara mer ”rabiata” än andra?

  Niklas Jakobsson

  26 september 2010 at 14:45


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: