Nonicoclolasos

Individualism ger välstånd

Vad ger ekonomiskt välstånd? Denna grundläggande fråga upphör aldrig att fascinera ekonomiska forskare. Ett av de mer intressanta bidragen till denna forskning utgörs av en ny studie, ”Culture, Institutions and the Wealth of Nations”, som undersöker vilken roll individualism och kollektivism spelar. Med andra ord undersöks om kulturen i ett land kan påverka hur ekonomin fungerar. Huvudresultat:

Our key finding is that individualistic culture has a strong causal effect on economic development, shedding new light on what determines the wealth of nations. The effect of individualism on long-run growth is robust and quantitatively important even after accounting for a variety of alternative theories.

En huvudförklaring är att i individualistiska kulturer ger innovationer inte bara materiell belöning utan också social status, vilket får människor att anstränga sig mer för att generera ekonomisk utveckling.* För att illustrera resultaten, som förstås beläggs ekonometriskt, kan denna figurer över sambandet mellan individualism och BNP per capita visas:

Som forskarna påpekar är det sannolikt svårt att medvetet förändra ett lands kultur; men som jag tolkar dessa resultat implicerar de i vilket fall att det kanske inte är önskvärt att försöka motverka individualism i en kultur som präglas av sådant tänkande. Om sådana försök lyckades skulle de kunna medföra en försämrad välståndsutveckling.

_______________________

*Som jag tidigare har varit inne på — se härhärhärhär och här — missar forskare som Robert Frank, som klagar på statusjakt, lätt att också ekonomiska framsteg, som inte är givna företeelser, i hög grad kan drivas av status och strävan efter en högre relativ position.

Annonser

Written by Niclas Berggren

28 september 2010 den 4:53

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det skulle vara intressant att se hur man beter sig för att ranka olika kulturer på skalan kollektivistisk – individualistisk.

  T.ex. hamnade Sverige väldigt långt åt det individualistiska hållet. Men hur kan det stämma? Jag tänker närmast på jantelag, åttio år av socialdemokrati etc

  Alexander

  28 september 2010 at 8:42

 2. Sedan finns en annan positiv effekt av individualism…

  https://nonicoclolasos.wordpress.com/2010/07/04/varderingar-i-varlden/

  Thomas

  28 september 2010 at 8:59

 3. Håller med Alexander om att det vore intressant att se lite mer av detaljerna, men kan kanske ana ändå att det inte är så tokigt. Trots Jante osv är vi väldigt långt från t.ex. Konfucius ideal, som betonar samhälle och familj och där individens behov har lägre prioritet. Även i det värsta sossesamhället är det ju tala om sina egna behov (som samhället ska uppfylla..). Motsatsen är att de egna behoven är totalt underordnade jmf m familj, samhälle, kung & fosterland.

  Lennart W

  28 september 2010 at 10:03

 4. Alexander.
  Hofstede jämför de olika länderna i världen via fem olika mätstationer. Maktdistans, långtidsorientering, maskulinintet, individualism samt ett fenomen som kallas osäkerhetsundvikande. Det tar lite tid och text att förklara alla detaljer, men kontentan är att Sverige har/har haft, en hög läskunnighet, låg barndödlighet, stark feminin utveckling, hyggliga karlar, många uppfinnare, mesig kriminalvård, vi ogillar också folk som visar med hela handen.

  Självfallet påverkas vi också av citat typ Margot Wallström:” In Sweden we have a system…”, men även de systemen är individualistiska på ett annat sätt än i de flesta länder i världen.

  Jag kan däremot förstå din kritik om Du talar i contemporary terms. Vi har en utveckling mot ett ”enklare system” med icke individualiserade mätpunkter typ Sjukförsäkringen: Läkarintyg är numer helt betydelslösa. Du bedöms av en tjänsteman som inte får se Dig. Och hans formulär.

  ”Du är inte egentligen sjuk. Alla som inte vill arbeta, trots att de står på benen, är lata. punkt slut.”

  Allt som inte kräver utredning, kostar mindre. På bekostnad av det individualistiska förstås.

  Det där med socialdemokrati har Du tyvärr helt missförstått. Och Jantelagen är Norsk.

  Kristian Grönqvist

  28 september 2010 at 10:05

 5. På Niclas länk måste man betala för artikeln, men det går att ladda ned gratis HÄR:
  CULTURE, INSTITUTIONS AND THE WEALTH OF NATIONS

  Överraskande mycket matte i artikeln. Iaf, på sidan 11 verkar det vara en relevant diskussion:

  3. Data
  A key question for our empirical analysis is how to measure individualism…

  osv.

  Se även kartan på sid. 39.

  Lennart W

  28 september 2010 at 12:26

 6. Lennart: Det är riktigt att konfucianism till exempel värderar förhållandet mellan individ och samhälle på ett annat sätt än vad vi vanligtvis gör. Men om man jämför med t.ex. Grekland var min fördom att grekerna är och har varit långt mer individualistiska än vad vi är och har varit…

  Kristian:…och varför det är så förklarar du. Men det verkar onekligen som att jag får läsa artikeln i sin helhet om jag vill veta mer.

  Det var fö ingen kritik, bara en stilla undran.

  Alexander

  28 september 2010 at 13:19

 7. Det är viss form av kommunism som förespråkar samma behandling åt alla, lika kläder. kanske även samma lön, förbud mot allt som staten inte anser lämpligt. etc.etc.
  Det finns mer än en gradskillnad till socialdemokratin, fast jag kan förstå förvirringen i det moderna Sverige…:-)

  Kristian Grönqvist

  28 september 2010 at 18:52


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: