Nonicoclolasos

Blir duktiga naturvetare bra läkare?

Att läkare har naturvetenskaplig utbildning är självklart. Däremot är det inte självklart att naturvetenskapliga studieframgångar med automatik innebär goda kvaliteter som läkare. Det kan t.o.m. vara så att duktighet i naturvetenskap är negativt relaterat till en framgångsrik yrkesverksamhet som läkare. I ”Science as Superstition: Selecting Medical Students”, publicerad i The Lancet, står följande att läsa:

Writing in the 1970s, Witkin found students who were most successful in the sciences, “have an impersonal orientation: they are not very interested in others”. Tutton’s studies of medical students in Australia in the 1990s found that students who did the best in the premedical sciences scored lower on standardised measures of empathy and tended to be “shy”, “submissive”, “withdrawn”, or “awkward and ill at ease socially”, characteristics the author suggested are, “the antithesis of what most of us would want in a clinician”. …

I do not mean to suggest that knowledge of science is irrelevant to medical education and medical practice. There is a critically important threshold of scientific knowledge that forms the foundation on which a medical education is built. However, once one has exceeded this cognitive threshold, additional scientific knowledge adds little to subsequent performance as a physician.

Detta är ett intressant resonemang som bör påverka hur läkarstudenter väljs ut. Det räcker inte med höga betyg och provresultat; läkaryrket kräver också empati och handlag med människor. Jag skulle nog inte ha blivit en bra läkare.

Annonser

Written by Niclas Berggren

9 oktober 2010 den 5:01

9 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Du har uppenbarligen inte haft så mycket kontakt med läkaryrket? På ett modernt stressigt sjukhus så hinner specialistläkare knappast träffa patienten innan han/hon skall behandlas. En kirurg behöver varken har ha empati eller handlag med människor.

  Mållgan

  9 oktober 2010 at 8:14

 2. Mållgan

  Du är kanske inte läkare. Det finns fler ställen det det behövs läkare än på operationsavd på sjukhus och som förtroendeläkare på Försäkringskassan. Där går det bra med finsnickare.
  Klart att vi vill ha duktiga praktiker i op-salen, men det är inte där det verkliga läkararbetet görs.
  Specialistkompetens sntyder faktist just specialistkompetens.
  Under mina år i sjukvården har jag stött på en oerhörd massa kunniga, men inte alltid bra läkare.

  Kristian Grönqvist

  9 oktober 2010 at 10:42

 3. Undrar hur duktiga läkare är på naturvetenskap egentligen? Tycker mig nog ha träffat på en del med rätt så stora kunskapsluckor.

  Jag gör iofs inte en stor sak av det. Är de bara bra på det de gör inom sitt medicinområde kan de tro vad de vill sen om annat.

  Lennart W

  9 oktober 2010 at 12:01

 4. Läkare är inte mycket annorlunda än övriga befolkningen. De drivs av ekonomiska incitament som så många andra. De är väldigt rörliga bara de finns mycket pengar att tjäna. Läkaryrket är förenat med prestige och hög lön och lockar till sig den kategorin människor. Bland läkarna går att finna riktiga girigbukar som helt saknar handlag med människor.

  Gother

  9 oktober 2010 at 12:12

 5. Tror ändå att man skulle få sämre läkare om man började selektera in folk på en kombination av betyg och ”empati”. Tror överlag att de smartaste och mest asociala väljer forskarbana senare istället. Övriga blir socialt kompetenta läkare som är smartare än de annars skulle ha varit (om selektionen gått på både betyg och kompetens).

  Veronika

  9 oktober 2010 at 13:41

 6. Läkare har som andra en yrkesroll och en professionell relation till patienter. Det är nog ingen nackdel att privat vara blyg och tillbakadragen, så länge man har empati och människointresse. Däremot är humor en viktig egenskap.
  Och Niclas, jag tror visst att du som läkare hade varit många patienter till stor hjälp. Om du hade valt yrket.

  Camilla

  9 oktober 2010 at 14:44

 7. Nar det ar jag som ligger pa operationsbordet sa foredrar jag ju ett kirurgess med aspergers an en latjo kille som flunkade alla tentorna. Empatibiten ar nog viktigare hos allmanlakare, och det ar nog de mer socialt oppna som soker sig dit …

  pontus

  9 oktober 2010 at 18:33

 8. Tror faktiskt de har bredare intagning med intervjuer i Linköping på läkarlinjen.

  Tommi

  10 oktober 2010 at 4:04

 9. Pontus, du blir troligen inte ändå nöjd med operationen om inte din kirurg på rätt sätt efteråt kan förmedla vad som gjorts och varför och ger en bild av ditt inre som du kan fortsätta leva med. ”Aspberger-kirurger” har jag själv arbetat med, och trots skicklighet vid operationsbordet blir patienter lidande av klumpiga okänsliga formuleringar. Det är ju inte alltid heller så att det är möjligt att bota, och i de fallen är empati hos kirurgen urviktigt.

  Camilla

  10 oktober 2010 at 10:17


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: