Nonicoclolasos

Spermans lyckobringande effekter

Jag hade ingen aning om att sperma innehåller allt detta:

In fact, semen has a very complicated chemical profile, containing over 50 different compounds (including hormones, neurotransmitters, endorphins and immunosupressants) each with a special function and occurring in different concentrations within the seminal plasma. Perhaps the most striking of these compounds is the bundle of mood-enhancing chemicals in semen. There is good in this goo. Such anxiolytic chemicals include, but are by no means limited to, cortisol (known to increase affection), estrone (which elevates mood), prolactin (a natural antidepressant), oxytocin (also elevates mood), thyrotropin-releasing hormone (another antidepressant), melatonin (a sleep-inducing agent) and even serotonin (perhaps the most well-known antidepressant neurotransmitter).

Det är Jesse Bering som redovisar detta i Scientific American. Inte nog med det, han presenterar forskning som tyder på att denna substans kan ha välgörande effekter för mottagare av den:

The most significant findings from this 2002 study, published with criminally modest fanfare in the Archives of Sexual Behavior , were these: even after adjusting for frequency of sexual intercourse, women who engaged in sex and “never” used condoms showed significantly fewer depressive symptoms than did those who “usually” or “always” used condoms. Importantly, these chronically condomless, sexually active women also evidenced fewer depressive symptoms than did those who abstained from sex altogether. By contrast, sexually active women, even really promiscuous ones, who used condoms were just as depressed as those practicing total abstinence. In other words, it’s not just that women who are having sex are simply happier, but instead happiness appears to be a function of the ambient seminal fluid pulsing through one’s veins.

Härligt, härligt men farligt, farligt (med tanke på att även mindre hälsosamma virus kan återfinnas i sperma).

Se även inlägget ”Marknadsekonomin tillfredsställer alla behov”.

Annonser

Written by Niclas Berggren

18 oktober 2010 den 5:25

Publicerat i forskning, medicin, sex

42 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nu börjar det bli lite väl mycket snusk. Skärpning!

  Helena

  18 oktober 2010 at 6:15

 2. Lyssna inte på Helena. Det här är bra grejer.

  Johan

  18 oktober 2010 at 7:46

 3. Typiskt killar att skriva som Johan gör här. Besviken men knappast förvånad.

  Helena

  18 oktober 2010 at 9:33

 4. Helena: visst, statistiskt sett är killar mer intresserade av vetenskap och forskning, men varför måste du vara sexistisk för det?

  Johan

  18 oktober 2010 at 9:35

 5. Vad det handlar om är att ni killar vill sprida er säd och så blir ni glada för det står i en tidning att det är bra för oss kvinnor. Vem tänker på oss? Jag är säkert inte den enda kvinnan som äcklas av säsesvätska.

  Helena

  18 oktober 2010 at 9:44

 6. Helena: ”ni killar”, ”oss kvinnor”? Märkligt med denna heteronormativitet från din sida. Särskilt på Niclas blogg.

  Johan

  18 oktober 2010 at 9:47

 7. Helena

  Det är inte alls otänkbart att naturen på detta sätt överför parbildningsstimulerande kemikalier för att förstärka möjligheterna för en eventuell avkomma att överleva.
  Kärlek, kan eventuellt sägas vara en outsäglig lyckokänsla i närheten av en viss person, vilket dessa kemikalier i hög grad kan förstärka och hålla vid liv.

  Tänk, om den poetiskt så omhuldade känslan och innehållet i hälften över världens litteratur, är bara en överexponering för vissa kemikalier.
  Vilket underbart antiklimax… eller hur? Helena? Helena?…Var är Du…?

  Kristian Grönqvist

  18 oktober 2010 at 9:56

 8. Då vet vi varför den psykiska ohälsan är mest utbredd bland kvinnor, det ingår eg i deras normaltillstånd att få sperma uppskjuten lite då och då.

  Martin

  18 oktober 2010 at 10:06

 9. Intressant observation Helena förresten att Du äcklas av sädesvätska. Kan det finnas någon enkel eller kanske komplicerad förklaring? För egentligen borde det inte alls förhålla sig på det viset…
  Barndom? Kultur? Traditioner? Skrönor av äldre kvinnor?
  Lesbiskhet?…fascinerande.

  Kristian Grönqvist

  18 oktober 2010 at 10:15

 10. Nu måste man ju fundera på att sälja sperma på apoteket. Men jag tror man måste forska lite mer först genom att injicera spermier på folk som är depressiva.

  Daniel

  18 oktober 2010 at 10:27

 11. Daniel

  Jag tror det räcker med att bespruta… Alltså få dem att umgås lite mer sexuellt. Vi vet ju att folk med goda sexuella förhållanden är lyckliga.
  Möjligen skulle vi behöva en mer utförlig innehållsförteckning av slidsekretet också, vilket jag är lite förtjust i…

  Kristian Grönqvist

  18 oktober 2010 at 10:46

 12. Att gå till apoteket känns lite som overkill. Hälften av världens människor är kvinnor, hälften män. Kommer osökt att tänka på filmen Demolition Man, där i den fiktiva framtiden ”överföring av kroppsvätskor” var lika tabu som rökning idag.

  Kristian Grönqvist

  18 oktober 2010 at 11:07

 13. Hos bananflugor är sädesvätskan (men inte själva spermierna) skadlig. Ju mer honor parar sig, destor kortare livslängd. Läs mer här: http://www.nature.com/nature/journal/v373/n6511/abs/373241a0.html

  Patrik Lindenfors

  18 oktober 2010 at 11:17

 14. Helena kanske var bananfluga i sitt tidigare liv.

  Martin

  18 oktober 2010 at 11:29

 15. Rubriksättning för studien från 2002 känns återhållen med tanke på detta:

  ”Only 4.5% of the “never” use condom group had attempted suicide, in comparison to 7.4% for the
  “sometimes” use group, 28.9% in the “usually” use group, and 13.2% in the “always” use condom group.”

  Anapopei

  18 oktober 2010 at 11:48

 16. Säg inget till Katolska kyrkan!

  Patrik Lindenfors

  18 oktober 2010 at 11:55

 17. Helena har naturligtvis rätt i att många kvinnor tycker att sperma är äckligt. Aversion mot klet och kladd grundläggs ofta rätt tidigt när barnen – och då särskilt flickor – får skäll av sina mödrar för att de kladdar med maten, petar sig i näsan o.s.v.
  En fin flicka ägnar sig helt enkelt inte åt kladdiga aktiviteter.
  Det rådande porrfilmsidealet – att sperman prompt ska in i kvinnans mun – bidrar förstås också till äckelkänslorna för många.

  Spillulle

  18 oktober 2010 at 15:27

 18. Svälja kanske också funkar? Är det någon som har ett bra svar på varför mun/ansiktssprut lyckats etablera sig så starkt inom porrindustrin och hos en o annan privat utövare – trots fenomenets evolutionärt kontraintuitiva karaktär? Räcker kultur, makt, dominans och förnedring som exempel, eller är det en uråldrig preventivmetod? Jag blir inte klok.

  Martin

  18 oktober 2010 at 17:19

 19. Helena: Du anklagar väl ändå inte Niclas för att vilja ”sprida sin säd” till kvinnor? Hade artikeln haft innebörden att det är unga män, inte kvinnor, som är i behov av spermatillskott, så hade det kanske funnits anledning att misstänka dolda motiv.

  David Bergkvist

  18 oktober 2010 at 17:28

 20. Martin, att spruta någon annanstans än i slidan är naturligtvis en gammal hederlig preventivmetod, men det förklarar ju inte att det är just mun/ansikte som ska besprutas. Jag tror det handlar om en annan klassisk ingrediens i porren: överskridande av tabugränser. Det blir en extra kittling just eftersom ”fina” flickor inte ska gilla klet och kladd, och särskilt inte i ansikte/mun. Ett sätt att markera att flickan ifråga inte är ett dugg fin, utan tvärtom en riktig slampa.

  Spillulle

  18 oktober 2010 at 20:50

 21. Spillulle, tack! Intressant svar, men ändå, att pornografin totalt domineras av denna praktik, borde bero på mer än överordning och klet och kladd-tabun.

  Men visst, att det markerar flickan som en riktig slampa är nog en viktig ingrediens! Denna fråga har plågat mig i över ett årtionde, helt klart en av livets stora frågor efter frågor som universums och livets uppkomst. Kanske att någon evolutionsprofet, typ Grönqvist eller Westin kan fylla i med något, eller så får dom ge vika för kulturens totala överordning över naturen i detta ämne.

  Jag har länge väntat på en semibra öppning som skulle ge tillfälle att ställa denna för mänskligheten så viktiga fråga på denna blogg, under en bild av Ronaldo eller efter ett djupt filosofiskt inlägg passar det sig inte så bra. Det verkar ju även av just detta inlägg att döma betydligt hälsosammare för kvinnan om sperman sprutas i slidan, vilket ger ännu med tyngd åt frågan. Något för socialstyrelsen att bita i.

  Martin

  18 oktober 2010 at 23:57

 22. Vill framhålla att jag ej är lesbisk!

  Helena

  19 oktober 2010 at 7:39

 23. Att kvinnan ska gilla sperma är väl förmodligen ett känslomässigt ideal för många män, sperma är ju en del av mannens sexualitet. Inom porren skildras en långtgående acceptans av allt som mannen vill göra och det kan inte skildras mer explicit än sprut i ansiktet kanske.

  Jag har slutat med porr sedan en tid, får se hur länge det funkar, men jag känner mig ganska vuxen nu så det bör gå bra.. Men anledningen är solklar, porren är vanligtvis enormt solipsistisk där mannens behov framställs helt utan att något annat existerar. Så porren är en lögn.

  Att många kvinnor, de flesta kanske, har svårt att tycka om sperma är förstås förståeligt.

  Anledningen att de kvinnor som i studien använder kondom ”ibland” mår dåligt har inte alls med sperma att göra. Utan det har att göra med att de använder kondom ”ibland”. De har en ofärdig bild av hur de ska förhålla sig till sexualiteten och verkligheten. Den bild samhället ger av hur verkligheten funkar har skadat dessa kvinnor och det är därför de mår dåligt.

  Att de som använder kondom alltid eller aldrig mår bättre är givet. Samtidigt kan man ju inte helt räkna bort spermans egenskaper, men det är naturligtvis inte hela förklaringen.

  Jag säger detta eftersom folk tenderar att tro på enskilda ”vetenskapliga” studier. Men det lär de fortsätta göra så det jag säger spelar förstås ingen roll.

  Daniel

  19 oktober 2010 at 9:19

 24. ÄNTLIGEN en man som förstår. Tack Daniel!

  Helena

  19 oktober 2010 at 9:25

 25. Jag har ungefär samma tanke som Daniel. Den som använder kondom är väl mer upptagen med tankar på säkerhet än andra och därmed kanske mer benägen att oroa sig mycket.

  Den som aldrig använder kondom är kanske allmänt naiv och obekymrad och därmed lyckligare?

  Forskningsresultat bör alltid tas med en nypa salt :-)

  Robert

  19 oktober 2010 at 10:31

 26. Daniel, att porren är en lögn är knappast någon nyhet, och inte heller ett särskilt tungt argument för att avhålla sig från att titta. Även Desperate Housewives och Lost är lögn.
  Den porr du tittat på fokuserar på den (heterosexuelle) mannens behov. Det är naturligtvis med bred marginal den vanligaste typen. Dock finns det, om man letar, porr för alla smaker. Det går inte att avfärda allt med de argument du framför – det är som att säga att man är motståndare till romaner, bara för att man hittills inte läst annat än kiosklitteratur.

  Spillulle

  19 oktober 2010 at 10:42

 27. Evolutionsnörden Grönqvist har redan uttalat sig. Det finns säkert en mycket tung anledning till att lyckobringande medel, förekommer i sperma. Det kan som sagt vara en av anledningarna till att vi får känslomässiga bindningar som gör oss fullkomligt korkade i andra avseenden(extra kärlek, anknytning, lyckokänslor.
  Men jag tvivlar på att man måste äta sperman för att det skall fungera. Spruta på magen på gammaldags maner är säkert också effektivt. Många kvinnor säger också att det är bra för huden och stryker över ett så stort område det bara går.
  Slidan är full i ytliga blodkärl. Rectum likaså, som användes i stor omfattning av katolska prostituerade i latinamerika för ännu inte särskilt länge sedan, liksom munnen.
  Personligen misstänker jag att bruket av munnen ha ffa utvecklats speciellt i katolska länder, där bruket av kondomer varit förbjudet av påven. Men jag kan ju ha fel.
  Själv är jag mest förtjust i originalvaginan, men smaken är som baken…

  Kristian Grönqvist

  19 oktober 2010 at 11:32

 28. Att helt förneka det statistiska utfallet i undersökningar är bara korkat, speciellt om man uttalar sig från en punkt där man har mindre kunskap själv.

  Kristian Grönqvist

  19 oktober 2010 at 11:35

 29. Jag är inte immun mot porrens frestelser, men just den här grejen med sprut i ansiktet har jag aldrig fattat. Tvivlar nog faktiskt lite på att det är något som de flesta män fantiserar om. Sen är det ju sant att s.k. avbrutet samlag är en preventivmetod, som kanske tillämpas av många, men varför i så fall se det som något att fantisera om? Fantasin borde väl i så fall snarare bestå i att få fullfölja.

  Lennart W

  19 oktober 2010 at 11:36

 30. Jag tror att jag har blivit lite klokare nu, tack. Men är fortf lite inne på Lennarts idé om vad de flesta män fantiserar om och att vaginalsprut borde slagit mer i porren än vad det har gjort. Om det skulle vara evolutionärt optimalt så borde män gå igång mer på om den manlige aktören kommer i kvinnans slida snarare än i ansiktet eller i munnen på henne. Eller så är det inte evolutionärt optimalt och en utvecklad preventivmetod och en del ser det som roligare/skönare eller stoltserande/slampmarkerande med ansiktet eller munnen istället för magen/ryggen. Men det har väl många komplexa förklaringar varav några framlagts.

  Martin

  19 oktober 2010 at 12:23

 31. Robert,
  Folk som inte använder kondom gör inte det för att de är naiva utan för att de lever i ett förhållande.

  Spillulle,
  Vi är bara människor och har lögnaktiga behov men att det därför ska försvaras förstår jag inte.

  Daniel

  19 oktober 2010 at 12:57

 32. Vaginalsprut är inte ”filmiskt”. Det syns nämligen inte.

  Baphomet

  19 oktober 2010 at 15:13

 33. Daniel, naiv i betydelsen okonstlad och naturlig (och obekymrad, som sagt) = eventuellt högre lyckonivå.

  För övrigt har i alla fall inte jag förnekat något statistiskt utfall. Bara gett ytterliggare tänkbara grunder till resultatet.

  Robert

  19 oktober 2010 at 16:15

 34. ….är det förresten bara människor som lever i förhållanden som INTE använder kondom? Vilket underligt påstående, Daniel.

  Robert

  19 oktober 2010 at 16:17

 35. Robert,
  Ja, mitt påstående var underligt. Jag förstår inte varför jag uttryckte mig så exkluderande, både ditt och mitt förslag är nog tänkbara delförklaringar.

  Jag kör inte själv med kondom så jag blev nog lite sur på att det beskrevs som naivt :) Men jag förstår dig.

  Daniel

  19 oktober 2010 at 16:22

 36. Hmm det är kanske dags att börja samla och inte låta säden förspillas längre… :D

  Kanske kan det bli en svensk variant av energidrycken ”Bear Semen” som är en blandning av proteindryck och koffeindryck.

  Mrhama

  20 oktober 2010 at 2:23

 37. Det känns som underlaget till en storsäljande bok och framstående karriär inom cross-overforskningen humanistisk naturvetenskap.
  ”Är kärlek bara kemi?”

  Kristian Grönqvist

  20 oktober 2010 at 11:59

 38. Kristian,
  Enligt dig är ju kemi bara fysik så varför inte säga att kärlek bara är fysik?

  Men dagens fysiker går ofta längre än så genom att säga att fysik är bara matematik, eller informationsteori.

  Så varför inte fråga om kärlek bara är informationsteori? Det borde ju passa i din modell av verkligheten.

  Daniel

  20 oktober 2010 at 12:15

 39. Men borde inte det här innebära att homosexuella män (som inte använder kondomer) är lyckligare än heterosexuella män?

  hemligamorsan

  20 oktober 2010 at 22:01

 40. gay to be gay!?

  Camilla

  20 oktober 2010 at 22:19

 41. Daniel

  Mitt i prick och det roliga var, att Du såg den komma.
  Grattis till ett nytt sätt att tänka.

  Kristian Grönqvist

  21 oktober 2010 at 19:09

 42. Fråga: Vore det alltså hälsosamt att börja dricka sin egen sperma efter autoerotik? Säg att man gör en smoothie och på så sätt döljer smak och eventuell äckelkänslor på så sätt? Finns det faror med det? Är det någon som kanske har mer information om detta och kan posta en länk?

  ”Är det värt det?” kanske är en fråga som bör tilläggas…

  Hmmm

  31 oktober 2010 at 20:20


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: