Nonicoclolasos

Attityd till städning

Vissa motståndare till RUT-avdraget grundar sitt motstånd i en, som det verkar, emotionell attityd som säger att det är fult att låta andra städa ens hem. Det anses man kunna klara av på egen hand. Det jag undrar är om personer som intar denna attityd också anser det vara fult att låta andra städa ens hotellrum eller arbetsplats. Varför ska inte hotellgäster och anställda anses kunna klara av städningen på egen hand? Om läkaren kan städa därhemma, varför inte också på sjukhuset?

Själv har jag svårt att se att det är mer eller mindre fult att låta andra utföra städning i olika kontexter. Antingen är det fult i samtliga fall eller också är det inte fult i något fall. Min uppfattning är den senare.

Annonser

Written by Niclas Berggren

20 oktober 2010 den 12:14

Publicerat i ekonomi, ideologi, konsekvens

34 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Lena Andersson svarade på din fråga i DN 13 mars i år.

  http://www.dn.se/ledare/kolumner/hemmets-makt-1.1060547

  swingthatcat

  20 oktober 2010 at 13:26

 2. Om jag tolkar Andersson rätt menar hon att människor mår dåligt av att städa just i andras hem för de påminns om klass medan de inte påminns om klass när de städar på kontor. Jaha. Hur vet hon det?

  Är inte frågan istället om de som städar får det bättre av att jobba i hem med vit lön och socialt skydd jämfört med att jobba svart i hem, vara arbetslösa eller tjäna mycket mindre i fattigare länder?

  Kan inte städarna må sämre av att Andersson hävdar att det är hemskt att utföra sådana jobb snarare än av jobben i sig?

  Nek:are

  20 oktober 2010 at 13:40

 3. Ur artikeln –

  ”Borde folk städa sina kontor och läkarmottagningar själva också? är ett argument som gärna anförs mot det här resonemanget. Nej, arbetsdelning är en nödvändig och önskvärd princip, men alla principer har en gräns där andra hänsyn inträder. Min går vid hemmets tröskel i kombination med arbetets svårighets- och tillfällighetsgrad. Den statusmässigt underordnade är akut medveten om att hon förutom allt annat också befinner sig i arbetsköparens privata rum, och vice versa. Psykologiskt uppstår ett annat tillstånd när båda i arbetsrelationen befinner sig i ett neutralt rum som de lämnar vid dagens slut.”

  Hon menar att den statusmässiga underordningen är mer markant i hemmet än på kontoret utifrån någon psykologisk mekanism. Jag tycker att teorin verkar rimlig. Man kan ju också önska att det med utbildning kan skapas mer själförverkligande och statusfyllda jobb än dessa, t ex inom övrig vård och hemtjänst. Och att de friska människor som behöver städhjälp kunde chilla ner lite med bostadsytor och yrkesarbetande så att de snabbt och lätt kan ta hand om sina egna hem.

  Martin

  20 oktober 2010 at 14:01

 4. I hemmet bör var och en kunna ta hand om sin egen skit.
  Och till de som har städpersonal hemma vill jag fråga; Stannar ni hemma medan de städar upp er skit? Om ja, vad gör ni under tiden som städandet pågår?
  Om nej, varför inte?

  .perpotator

  20 oktober 2010 at 14:32

 5. Det här verkar vara mer en debatt om vad som känsslomässigt känns rätt ur ett svenskt moralperspektiv, än om en arbetsmarknadsdiskussion.
  Alltså mycket mer en fråga om tyckande än om verklighet.
  Vilket egentligen gör mig handikappad, eftersom min åsikt är att tyckande ur ett moraliskt perspektiv alltid är skitprat.
  Men i princip håller jag helt med N.

  Kristian Grönqvist

  20 oktober 2010 at 14:44

 6. Sen när är moralen irrelevant undrar jag nu. I just den här frågan förstår jag att den behöver bortses ifrån eftersom vi annars skulle se vilken rutten människosyn vissa har.

  .perpotator

  20 oktober 2010 at 14:51

 7. För att förtydliga för perpotator. Om jag anställer en kirurg på sjukhuset opererar han vare sig jag sitter bredvid honom i operationssalen eller inte…

  Kristian Grönqvist

  20 oktober 2010 at 14:52

 8. Det kanske går att studera empiriskt huruvida människor som städar i folks hem känner sig mindre värda eller att de befinner sig i en lägre maktställning kring arbetsuppgifter och relativt arbetsköpare än de som städar sjukhus och kontor.

  Martin

  20 oktober 2010 at 14:57

 9. Nu pratade vi ju om städning i hemmet då. Jag tycker inte att det är är giltigt att jämföra det med en kirurg. För det första är det en helt annan löneklass och utbildningsnivå. För det andra genomför kirurgen ett arbete som det krävs helt andra personliga egenskaper för att genomföra.

  .perpotator

  20 oktober 2010 at 14:59

 10. Perpotator

  Moralen är alltid irrelevant i en diskussion. Moralen är en överenskommelse mellan ett antal människor och behöver inte diskuteras mellan dem som deltar i överenskommelsen.
  Att diskutera om moral med människor som har en annan överenskommelse är ofruktbart.
  När man anställer folk, gör man en överenskommelse om vad som gäller på denna arbetsplats.
  Har sökanden en avvikande åsikt, kan den söka någon annanstans.
  Är det något som är oklart?

  Kristian Grönqvist

  20 oktober 2010 at 15:05

 11. Behöver man hjälp av samhället får man väl söka på socialen,det är ju det det handlar om.Har inget med städning att göra.

  rogerjohansson8

  20 oktober 2010 at 15:22

 12. Nu är Du ute och seglar perpotator. Professionalism är professionalism, vilket yrke man än har.
  Jag skulle kunna hävda att Du har förutfattade meningar om städare/städerskor och har en människosyn som är sämre än en gris.
  Om folk har/får en sämre uppfattning om vad de själva gör än vad andra gör, så är det faktiskt deras problem, inte arbetsgivarens.

  Kristian Grönqvist

  20 oktober 2010 at 15:25

 13. I motvind dessutom :)
  Jag sa aldrig att någon specifik hade en rutten människosyn, däremot att de som anlitar städpersonal till sitt eget hem möjligen har det.
  Jag är, till skillnad från andra, inte positivist. Jag tycker att en värdig människosyn ska ligga som grund för all politik där människor är inblandade. Vi är inte maskiner som hanterar ettor och nollor. Att säga att moralen inte har i en dylik diskussion att göra är att förenkla saker in absurdum.
  Och min fråga kvarstår; Skulle man med gott samvete stanna kvar i tevesoffan medan någon invandrarkvinna städar ens vardagsrum.
  (jag inser att det med invandrarkvinnan kan verka generaliserande, men kolla statistiken över anställda inom den sektorn först innan ni attackerar mig om det)

  .perpotator

  20 oktober 2010 at 15:40

 14. Damn vilka attraktiva armar städerskan har, säkerligen även en frisk härlig ryggtavla att fästa blicken på i olika sammanhang.

  Martin

  20 oktober 2010 at 16:15

 15. Lena A skriver: ”Men hantverksjobb är av en annan beskaffenhet än hushållssysslor. Elarbeten, snickeri/måleri, golvläggning och rörmokeri är sådant de flesta inte utför väl. Det är antingen farligt, blir katastrof eller väldigt fult om ohändiga personer försöker.”

  När jag försöker tvätta mina fönster blir det verkligen inte bra och det tar ändå jättelång tid. Gör mycket hellre elarbete i så fall, som jag både förstår och kan göra bra. Och rörmokeri kan väl verkligen handla om att bokstavligen ta hand om andras skit? Lena A talar bara från sitt perspektiv om vad hon själv är bra på. Hennes resonemang är bull…

  Lennart W

  20 oktober 2010 at 16:20

 16. Skillnaden består i att jag inte sagt åt någon att städa på min arbetsplats, och därmed kan jag inte klandras för att det kommer hit folk och städar. Däremot vore det ”fult” av mig att skräpa ner på på ett sätt som leder till merarbete för de som städar.

  David Bergkvist

  20 oktober 2010 at 16:30

 17. Jag kan förstå Ditt resonemang, David. Eftersom Du lägger ett personligt moralisk perspektiv på frågan, kan jag inte se hur just Du skulle kunna klandras i just det beskrivna fallet. Men så fort Du anser att människor med annan uppfattning än Dig skulle göra på samma sätt, är Du naturligtvis klandervärd

  Kristian Grönqvist

  20 oktober 2010 at 16:45

 18. Jag klandrar förvisso inte folk som köper städtjänster, men varför hade jag varit klandervärd om jag gjort det?

  Antag t ex att jag varit av (miss)uppfattningen att handlingen att anlita någon att städa har ungefär samma konsekvenser som att ge vederbörande en rak höger. Då hade det väl varit fullt rimligt av mig att klandra alla som anlitar städare, på samma sätt som jag klandrar våldsverkare?

  David Bergkvist

  20 oktober 2010 at 16:53

 19. ”Antingen är det fult i samtliga fall eller också är det inte fult i något fall.”

  Anser du inte att det finns en skillnad ändå mellan privat och offentligt? Alltså, de flesta av oss gör väl saker hemma som man aldrig skulle göra privat, och tvärtom?

  Gunnar

  20 oktober 2010 at 18:04

 20. David

  Enligt min mening skulle Du då hävda att Din moral är bättre än de andras och det kan Du inte göra, eftersom Ni inte har en överenskommelse om att göra som Du säger.

  Kristian Grönqvist

  20 oktober 2010 at 19:38

 21. På samma sätt kan en präst rekommendera beteenden för människor som är delaktiga i kyrkan, eftersom de människorna är överens om att Gud finns och prästen är hans språkrör. De som inte är delaktiga har inte kommit överens och de kan alltid strunta i just den moralen.

  Kristian Grönqvist

  20 oktober 2010 at 19:44

 22. Sjuksköterskor får minsann städa avdelningen en gång per år. Städvecka kallas det. Ofta den vecka då läkarna är på konferens, förresten.

  Camilla

  20 oktober 2010 at 19:55

 23. Nej, jag träffar inte min städare, men just det bidrar till att underminera Lena Anderssons huvuddistinktion mellan hem och arbetsplats. I båda fallen är det icke-personliga relationer det handlar om. Hon tänker sig nog forna tiders pigor men det är något helt annat.

  Helena

  20 oktober 2010 at 21:42

 24. Man kan naturligtvis välja att inte värdera något överhuvudtaget. Att låta sina skor bli putsade, av en skitig indisk unge. Att låta anställa någon som torkar èn i ändan? Att acceptera att vissa är fattiga, andra inte. Eller, vem somhelst skulle kanske ta en tillfällig anställning som torkare med rätt lön. En fungerande marknad.
  Värderingen av arbete finns, även hos dem här som gladeligen attackerar detta, liksom N säger åt sossar att betala högre skatt även vid moderatstyre. Ingen gillar att städa, och vi anser alla att det är enkelt. Däremot ska man inte döma folk efter yrke, men hur lätt är det när vi idag har en konsumtionslinje, arbetslinje och utbildningslinje. Idag ser vi städarna som hårt arbetande människor, som aldrig kan uppnå den livskvalitet vi andra kan. Som är med i linjerna ovan, men lägst ner på skalan. Loosers i ett samhälle där utvecklingen av oss fortsätter, men det fåniga städbehovet består.
  Jag vill liksom Andersson ogärna släppa in klasskillnaderna i mitt hem. Eftersom jag inte, som en rik indier, kan acceptera dessa utan omsvepelse. (Det beror såklart också på att jag aldrig haft en nanny eller städerska i mitt föräldrahem.) Däremot skulle det kännas bättre om min städare var en yngling som jobbade extra under sin juristutbildning.
  (Jag vill också säga att jag som städande sjuksköterska måste tillhöra absoluta toppskiktet bland städare, lönemässigt och utbildningsmässigt i alla fall. Men visst ser jag vår uppgift att torka hyllor och sängar som ett tydligt tecken på lägre status. Så länge man inte har råd att anställa städare för sådant, har jag förståelse för att man inte har råd att höja våra löjligt låga löner.)

  Camilla

  21 oktober 2010 at 9:21

 25. Intressant det där med loosers Camilla. Vad betecknar det egentligen. Verkliga loosers eller riktiga människor som ur en viss attityd kallas loosers.
  Jag har tex inte arbetat överhuvudtaget(pensionär) sedan 58 års ålder, har säkert mycket mindre i månaden i pension än Du i lön. Är enda kriteriet för att jag inte skulle vara en looser att jag gjort det frivilligt?
  Jag definierar nämligen inte loosers utifrån vilket arbete de har( mina första svärföräldrar städade båda två, och var helt underbara människor, miltals ifrån alla loosers på Stureplan) utan utifrån vilken livstillfredställelse de har, alltså om man har fått allt det man önskat av livet.
  Lycka handlar nämligen om att känna sig tillfredställd med sitt eget liv, inte om den monetära eller synbarliga framgången eller att uppnå någon annans liv, vilket man inte behöver vara särskilt klarsynt för att upptäcka.
  Jag har en svag gnagande känsla av att uttrycket loosers är en term skapad av dem, som är de största loosersarna av alla för att konstgjort höja sig själva i förhållande till den omgivande världen.
  Naturligtvis kan jag ha fel, men det handlar faktiskt inte om kärnfysik.

  Kristian Grönqvist

  21 oktober 2010 at 10:40

 26. Loosers? Menar ni kanske ”losers”, undrar besserwisser.

  swingthatcat

  21 oktober 2010 at 10:58

 27. Det är alltså även skämmigt att städa och laga mat hemma hos gamla och handikappade? Om det nu är själva hemmiljön som är problemet, måste det ju vara så.

  Lennart W

  21 oktober 2010 at 11:29

 28. Och varför befästs inte klassamhället genom att läkaren inte städar sjukhuset medan fattiga städare får göra det? Tycker hela resonemanget är snurrigt från DN författarens sida.

  Tom

  21 oktober 2010 at 11:37

 29. Känns som majoriteten av de debatterande under det här inlägget snarare tillhör ”herrskapet” än ”tjänstefolket”.
  ;-)

  swingthatcat

  21 oktober 2010 at 12:16

 30. Hur drar du den slutsatsen? Tror du att någon med egen liten städfirma (där han/hon jobbar själv) skulle argumentera mot RUT? Intressant teori.

  Lennart W

  21 oktober 2010 at 12:24

 31. Jag har själv jobbat med både städning och fönsterputsning och kan överhuvudtaget inte förstå varför alla dessa vänsterinriktade överklassdebattörer som anser sig företräda ”folket” ska förringa det arbetet jag utförde? Jag kan även upplysa om att det arbetet är betydligt mer komplicerat och specialiserat än vad många tycks tro. En duktigt fönsterputsare är rejält mycket snabbare än Svensson är och det blir betydligt bättre gjort dessutom. Samma sak gäller städning.

  Med tanke på hur många städföretag som har startats sen RUT infördes så verkar det som att en hel del människor inte håller med om att det blir utnyttjade. Det här tycks mest handla om att vissa vänsterinriktade delar av den mer välbeställda eliten i samhället har dåligt samvete för att de inte är proletärer.

  Mattias

  22 oktober 2010 at 10:44

 32. Jag får intrycket av att man reducerar RUT-debatten till en fråga om ren privatmoral mest för att undvika diskussion om de större bakomliggande politiska ideologiska övertygelser. Och givetvis ett starkt motstånd mot en vettig genusanalys.

  Peter Isotalo

  24 oktober 2010 at 17:09

 33. Peter
  Genus javisst men är det färre kvinnor som städar kontor än lägenheter menar du?

  Triss

  24 oktober 2010 at 18:43

 34. Peter, jag förstår verkligen inte ett jota av vad du säger. Vilka ”större bakomliggande politiska ideologiska övertygelser”? Och vad menas med ”vettig genusanalys”? Förklara gärna.

  Ang. fönstertvätt förresten är det killar som gör sånt på mitt jobb, och det var en kille som jag betalade för att göra det bra hemma hos mig.

  Lennart W

  24 oktober 2010 at 21:39


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: