Nonicoclolasos

Minimilöner och ungdomsarbetslöshet

Andreas Bergh skriver om en KI-rapport som bl.a. tar upp de höga svenska minimilönerna; se även Per Skedinger om detta. Vad har då höga minimilöner för effekt på arbetslösheten, särskilt ungdomsarbetslösheten? Trots att denna arbetslöshet diskuterades livligt i valrörelsen var det få, om ens några, som tog upp höga minimilöner som en tänkbar förklaring. Den nya studien ”Minimum Wages and Youth Unemployment” visar att det nog måste sägas ha varit ett misstag att ignorera denna faktor:

This paper constructs a labor search model that accounts for age patterns of employment. Work experience reduces the probability that workers lose their jobs. By introducing minimum wages, the model explains empirical findings on the effects of minimum wage laws. In addition, the model shows that minimum wages can account for about half of the differences in youth employment between Europe and the United States.

Frågan är om arbetsmarknadens parter, och i synnerhet fackföreningar, är villiga att medverka till sänkta (eller i alla fall mer flexibla) minimilöner (vilket förstås inte behöver innebära sänkta genomsnittslöner). Tillåt mig att uttrycka mina tvivel (färgad av insider-outsider-modellen som jag är).

Annonser

Written by Niclas Berggren

23 oktober 2010 den 10:16

11 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det kan i sammanhanget vara värt att notera att vi inte har minimilöner i Sverige.

  Baphomet

  23 oktober 2010 at 18:49

 2. Baphomet, det finns det visst det. De regleras i kollektivavtal.

  Nek:are

  23 oktober 2010 at 19:26

 3. Nek:are, man behöver inte hålla sig till kollektivavtal om man inte vill, men jag håller med om att inom makroekonomin så kan kollektivavtal betraktas som en slags minimilön.

  Daniel

  23 oktober 2010 at 19:39

 4. Blir det här inte bara en semantisk fråga?
  På Wikipedia skrivs t.ex.: ”I Sverige finns till skillnad mot de flesta länder ingen lagstadgad minimilön, utan dessa etableras genom kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter, det vill säga arbetsgivare och fackföreningar, utan direkt statlig inblandning. Vanliga benämningar är då ingångslön eller grundlön.”

  swingthatcat

  23 oktober 2010 at 20:51

 5. Flertalet Saco-förbund skriver kollektivavtal utan siffersatta minimilöner.

  Anna

  23 oktober 2010 at 20:52

 6. Det är dock inte frågan om minimilöner existerar i teorin utan om marknaden fungerar på ett sådant sätt som om minimilöner hade existerat.

  Anton

  23 oktober 2010 at 20:56

 7. Den relevanta frågan är om det i Sverige är tillåtet för arbetsgivare och arbetstagare att komma överens om vilken lön de vill. Svaret på frågan är ja—vi har inte minimilön. I t ex USA är svaret nej—där har man minimilön.

  Baphomet

  23 oktober 2010 at 21:03

 8. Baphomet: Tyvärr har din teori testats och visats vara felaktig, om inte facket går med på avtalet blir det blockad. De facto medför kollektivavtalet minimilön.

  Dennis

  23 oktober 2010 at 22:06

 9. Frågan är om de ytliga puckona i finansranchen kan komma överens om att de sysslar med religiös verksamhet och att de inte har råd att bära en lön över Dramatens nybörjare.

  Jag bara frågar!

  Teaterkulisser

  Anders B Westin

  23 oktober 2010 at 23:48

 10. Det är konstigt att minimilönen fortfarande ska diskuteras som en het fråga, för 150 år sedan visste man redan vad minimilönen gjorde. Sen dess har vi haft flertalet exempel, det kändaste måste vara American Samoa där man över natt slog ut hela tonfiskindustrin över natt och alla som arbetade där fick sparken. Detta blev så känt för att det är det som gjorde att Thomas Sowell gick från att vara socialist till att bli nyliberal, för då han påvisade de negativa effekterna detta hade för befolkningen för sina överordnade kollade de på honom frågade och utbrast ”är du inte klok människa, minimumlönen är hälften av vad vi gör här, utan den skulle de flesta av oss få sparken”. :)

  http://www.freerepublic.com/focus/f-news/2250731/posts

  De senaste 50 åren har man fört massvis med forskning på ämnet och jag vet inte om någon kommit fram till en enda bra sak. Löner är priser, manipulerar man priser får det konsekvenser.

  http://www.house.gov/jec/cost-gov/regs/minimum/50years.htm

  Härlig blog
  / Visf

  Visf

  12 februari 2011 at 19:05

 11. *Fel länk till sowell, ska vara denna:

  Visf

  12 februari 2011 at 19:07


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: