Nonicoclolasos

Feminina män och homosexualitet

En vanlig uppfattning är att feminina män i högre grad än andra är homosexuella. Stämmer det? Ja, enligt studien ”Masculinity-Femininity Predicts Sexual Orientation in Men but Not in Women”, publicerad i Journal of Biosocial Science, som undersöker sambandet mellan maskulinitet-femininitet i tonåren och beteende och identitet fem-sex år senare:

[T]he more feminine males had several times the probability of being attracted to same-sex partners, several times the probability of having same-sex partners, and several times the probability of self-identifying as homosexuals, compared with more masculine males.

Detta innebär förstås inte att alla homosexuella män är eller var feminina; inte heller att alla feminina män är eller blir homosexuella. Man kan ändå fundera på varifrån detta samband kommer. Finns biologiska influenser bakom det här resultatet? Jag tror det. Man kan också fundera på varifrån föraktet för femininitet hos män kommer. Jag har en känsla av att negativa attityder mot homosexuella i högre grad har med femininitet att göra än med homosexualitet. ”Om bara homosexuella män beter sig maskulint är de acceptabla” — är inte det ett vanligt förhållningssätt, i synnerhet hos heterosexuella män? Intressant nog fanns, som titeln på studien antyder, inget motsvarande samband mellan maskulinitet och sexuell identitet för kvinnor, vilket förvånade mig.

Se även inlägget ”Vilka barn blir homo?”.

Annonser

Written by Niclas Berggren

14 november 2010 den 5:59

10 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Helt förväntat. Också önskan att vara könspolariserad är förväntad. Se på olikheter mellan könen som kan uppstå när inte andra selektionstryck motverkar – påfåglar som exempel.

  Jens

  14 november 2010 at 7:43

 2. Tror du har rätt i att maskulina homosexuella blir lättare accepterade av heterosexuella män. Tror det gäller för mig själv. Är inte min bästa sida, för det där har de nog inte valt själva. Varför känner jag och andra så? Bra fråga.

  Är förresten också den typen som passar in som ”kvinnan” i förhållanden mellan män, fördom eller ej, och partnern, om han är maskulin, som ”mannen.

  Lennart W

  14 november 2010 at 13:32

 3. Vill inte feminina bögar ha maskulina män, helst heterosexuella män? Alltså det är nog inte bara heterosexuella män som dissar feminina bögar, de dissar nog varann.

  Hasse

  14 november 2010 at 14:43

 4. Min intryck som heterosexuell med en del bögvänner är att det finns en hierarki även inom gruppen homosexuella män, där de mest feminina rankas lägst och de mest maskulina högst. Det är möjligt att det är helt fel dock.

  David

  14 november 2010 at 15:03

 5. Min uppfattning är om att det rör sig om ”fel” signaler. Heterosexuella män söker efter feminina signaler och när de kommer från en man, så innebär det en slags icke relevant signal, som hjärnan inte kan koda.
  Alltså lovar en del, men levererar inte…

  Kristian Grönqvist

  14 november 2010 at 15:08

 6. Inte konstigt att feminina homosexuella män har en lägre rank. Varför skulle kvinnliga egenskaper plötsligt rankas högre än manliga!?

  Camilla

  14 november 2010 at 22:35

 7. Det stämmer väl in på mig i alla fall. Jag har extremt svårt för fjollor och stereotypa bögar. T.ex. den där tröjlösa typen Niclas brukar länka till. Homofilen i monthy python stör mig inte alls, tvärtom.

  wsad

  15 november 2010 at 11:12

 8. wsad: Å, hur kan du inte gilla sköna Davey Wavey?

  Niclas Berggren

  15 november 2010 at 14:01

 9. Som en stor filosof en gång sa: ”I like my beer cold, my TV loud, and my homosexuals FLAMING!”
  – Homer Simpson

  Andreas

  15 november 2010 at 16:24

 10. Camilla:
  Offermentalitet är tydligen vanligare hos kvinnor i alla fall..
  Jag tycker att manlighet föraktas minst lika mycket, om inte mer, än vad kvinnlighet föraktas.

  Andreas

  15 november 2010 at 16:33


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: