Nonicoclolasos

Språket hos sms:ande barn

Barn som sms:ar mycket tenderar att använda förkortningar av olika slag (vilka kallas ”textisms” på engelska). Är användandet av sådana, som ofta avviker från ”korrekt språkbruk”, relaterat till språkliga färdigheter hos barnen i fråga? Ja, men inte på det sätt som språkliga purister av reaktionärt snitt antagligen tänker sig. Studien ”Exploring the Relationship between Children’s Knowledge of Text Message Abbreviations and School Literacy Outcomes”, publicerad i British Journal of Developmental Psychology, finner:

The ratio of textisms to total words used was positively associated with word reading, vocabulary, and phonological awareness measures. Moreover, the children’s textism use predicted word reading ability after controlling for individual differences in age, short-term memory, vocabulary, phonological awareness and how long they had owned a mobile phone.

Förvisso är antalet deltagande barn i studien lågt (88 stycken), så fler, liknande studier behöver utföras innan vi kan vara säkra på resultatet. Icke desto mindre fann jag dessa preliminära indikationer överraskande och lätt uppiggande. 3vligt lr hur? D tkr jag iaf.

Annonser

Written by Niclas Berggren

19 november 2010 den 5:55

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. ”Språklig purist av reaktionärt snitt” eller ej, men i motsats till NONICOCLOLASOS tycker jag det verkar självklart att det är dom som är bra på språk som också har förmågan att få till ”textisms”.

  swingthatcat

  19 november 2010 at 7:41

 2. Nu är det förstås lätt att säga i efterhand, men jag förstår inte riktigt varför det är överraskande. Personer som använder ändamålsenlig kommunikation borde väl utan annan information antas vara mer språkligt kompetenta än de som inte gör det i samma utsträckning.

  För övrigt så är väl språkpurism av reaktionärt snitt ofta en indikation på att man tagit sina gymnasielärare på lite för stort allvar, snarare än en indikation på att man faktiskt förstår språk särskilt väl.

  RasmusF

  19 november 2010 at 10:21

 3. RasmusF, skallträff på den spiken.
  ”Det heter inte ‘jag är längre än dig’ det heter ‘jag är längre än du (är)'” Lol.

  Lennart W

  19 november 2010 at 10:54

 4. I egenskap av språkpuritanist blir jag inte det minsta förvånad över resultaten, även om jag själv aldrig använt något speciellt ”sms-språk”. Intressant studie!

  Caspian Rehbinder

  19 november 2010 at 12:41

 5. Framför allt är det väl en hård känga till dem som hårdnackat per automatik anser att människor (kanske i synnerhet då vuxna) som använder förkortningar och ”chattspråk” på nätet har lägre intelligens och sämre språkförmåga än andra, d.v.s att de skulle vara oförmögna att ”skriva korrekt” eller att chattspråk nödvändigtvis är ett tecken på språkliga brister och ofullständig tankeförmåga.

  Att kunna anpassa sitt språk efter situation och publik kan väl, som RasmusF påpekar, snarare vara ett tecken på hög språkförmåga. Att det sen finns dem som stavar illa för att de inte kan, det är inte riktigt samma sak.

  Kakan

  19 november 2010 at 14:51


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: