Nonicoclolasos

Psykologi bakom aktiepriser

Det tycks finnas en s.k. januarieffekt på aktiemarknaden, som innebär att börsen tenderar att gå upp i januari. En sådan effekt har också visats uppkomma i experiment. Studien ”Yes, Wall Street, There Is A January Effect! Evidence from Laboratory Auctions”, publicerad i Journal of Behavioral Finance (preliminär gratisversion här), finner följande:

After controlling for variables that could influence subject bids, such as differences in private values, cumulative earnings, and learning effects, the prices in the January markets were systematically higher than those in December, a difference that is economically large and statistically significant.

Tre delförklaringar till januarieffekten kan vara att aktieinnehavare vill sälja förlustaktier före årets sluts av skattemässiga skäl, för att sedan köpa nya aktier i januari; att företag som sitter på förlustaktier kan vilja dölja det inför boksluten, varför de säljer sådana aktier i december och köper nya i januari; och att större vinster i december leder till mer köp i januari. Robert Shiller menar dock att även psykologiska faktorer behövs för att förklara effekten, t.ex. detta sätt att tänka:

If people view the year end as a time of reckoning and a new year as a new beginning, they may be inclined to behave differently at the turn of the year, and this may explain the January effect.

Forskarna bakom ovan nämnda studie anser sig ha fått stöd för att en psykologisk faktor av liknande slag får experimentdeltagarna att betala mer för aktier i januari.

Om du är rationell bör du kanske, givet hur andra beter sig, fundera på att köpa aktier nu, mot årets slut, och sälja mot slutet av januari? Men om alla gör det …

Annonser

Written by Niclas Berggren

23 november 2010 den 4:37

10 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kan man tjäna pengar på det? Visa det först innan jag tror på detta. Med ”visa” menar jag då att jag vill se ett exempel på någon som verkligen har tjänat en miljon eller två med detta som strategi.

  Lennart W

  23 november 2010 at 11:18

 2. Men OK, jag ska försöka hinna med att läsa själva artikeln. Ser iaf läsvärd ut vid en snabb titt.

  Lennart W

  23 november 2010 at 13:27

 3. Att det finns årstidsbundna mönster på börsen är ingen nyhet, men just det som sker runt årsskiftet är kanske det enklaste att utnyttja. Naturligtvis tjänar proffsen pengar på sånt, men det är inte enkelt för en amatör att använda en sådan ”regel” för att tjäna pengar. Det är en väldans massa nyanser som bör förstås om man vill tjäna pengar.

  Daniel

  23 november 2010 at 14:11

 4. Jag har lite egen erfarenhet av handel med aktier och derivat, och har även läst ett antal artiklar och böcker om spec. finansteori (t.ex. om optionsvärdering). Har också för egen del analyserat historiska kursdata i aktier och råvaror för att se t.ex. ev. säsongmönster. Med en fysikers ögon, med koll på sånt där som varians. Finns det en signal, eller är det bara brus? Och inte minst måste man vara lite noga med vad egentligen är för kursdata man studerar. Vill du t.ex. sälja en aktie vid ett visst tillfälle, måste du använda KÖP-kursen, inte SÄLJ eller SENAST. Och en sak till: ev. historiska mönster är notoriskt opålitliga inför framtiden. Finns inga garantier alls om att det fortsätter på samma sätt.

  Att proffsen skulle utnyttja det här är jag skeptisk till. Väsentligen av det skäl som Niclas antyder på slutet. T.ex. ju fler som köper när det är billigt (nu?), desto dyrare blir det, tills köptillfället är borta.

  Lennart W

  23 november 2010 at 15:47

 5. Lennart, du har kanske missat att teknisk aktieanalys är enormt stort? Min förståelse av varför det är så är att det finns spelare av olika skicklighetsnivå, där de duktiga ofta ligger ett steg före amatörerna. Amatören som tror att det är enkelt att utnyttja effekter och mönster förlorar alltså.

  Daniel

  23 november 2010 at 22:27

 6. Det mesta av TA är ren bull.. Jag är en aTAist. :-D

  Lennart W

  24 november 2010 at 10:19

 7. Den intressanta diskussionen är verkligt intressant. Själv har jag ett minne av ett försök, där en schimpans fick slumpmässig köpa och sälja aktier, med ett skumpmässigt urval och klarade sig bättre än de bästa proffs. Men det kanske bara var tur…

  Kristian Grönqvist

  24 november 2010 at 11:26

 8. Niclas bör nog känna till allt om det försöket, ifall han inte aktivt har förträngt det…

  Kristian Grönqvist

  24 november 2010 at 11:29

 9. Lennart,
  Väldigt vad du var skeptisk. Men jag håller med om den teoretiska ”ytan” till stor del är pseudovetenskaplig, det insåg jag när jag läste ett antal TA-böcker i tonåren. All TA som i reklam riktas till amatörer är förmodligen mer eller mindre bullshit det också.

  Daniel

  24 november 2010 at 11:31

 10. ”Men om alla gör det..”
  Sen när använder du det som argument? Tänk om alla låter bli att rösta eftersom det enligt dig är irrationellt för individer att rösta. Deras röst kommer ju inte att avgöra..

  Andreas

  26 november 2010 at 14:42


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: