Nonicoclolasos

Varför värderar vi skönhet?

Hur kommer det sig att människor fångas av skönhet, runtom i världen, oavsett kultur? Denis Dutton ger en evolutionär förklaring i detta mycket sevärda TED-föredrag:

Dutton utvecklar dessa idéer i boken The Art Instinct: Beauty, Pleasure, and Human Evolution. (Jag kommer att tänka på en fras i Pet Shop Boys-låten ”Paninaro”: ”Girls, boys, arts, pleasure”.) Min egen syn på skönhet stämmer väl överens med den Lord Henry Wotton formulerar.

Annonser

Written by Niclas Berggren

25 november 2010 den 16:48

Publicerat i estetik, evolution, skönhet

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Niclas

  Det är som vanligt i TED mycket sevärt. Från början och nästan till slutet.
  Handyxorna… där blev det lite krystat om man säger.
  För det första är handyxor färskvaror, vilket förklarar att det dräller av dem, eftersom den knackade vassa eggen är mycket skör. För de andra är de i sig alldeles fantastiskt väl designade instrument för att flå djur, bearbeta skinn och även vässa träspjut med, så förklaringen om droppformens ensidiga skönhetsbetydelse för våra förhistoriska förfäder verkar vara extremt sökt. Extremt extremt sökt.
  Men jag är känd för att ha haft fel förr…

  Kristian Grönqvist

  25 november 2010 at 17:15

 2. Köper resonemanget nästan rakt av. Har inga problem med droppformen heller — den är inte bara funktionell, utan också ergonomisk och, ja, vacker. Eftersom den var så betydelsefull och fanns överallt är det inte underligt att den blev ‘entrenched’ som estetisk norm, raggningsknep och gesällbrev heller. Nicht wahr, Kristian?

  Skymning

  26 november 2010 at 20:13

 3. Som sagt, jag har ju inte ensamrätt på sanningen…:-)

  Men en av mina favorithelgon Alvar Aalto, sade om funktionalismen: ”Det praktiska är alltid vackert”

  Kristian Grönqvist

  26 november 2010 at 21:13

 4. […] Varför tycker vi att saker är vackra? På grund av evolutionen. Mycket intressant TED-talk som lägger fram en teori om att ”vackert” är en universell, kulturellt oberoende företeelse för människor. Sen kan man argumentera huruvida yx-argumentet håller, men det här är första teorin jag hittat som förklarar varför vi tycker att vackra saker från andra kulturer är just vackra. Hittad via Nononicoclolasos. […]


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: