Nonicoclolasos

Vem spelar poker? Vem spelar lotto?

Man anar ibland att en hel del skiljer människor som står till höger respektive till vänster politiskt åt. Bland annat vilken typ av spel de ägnar sig åt, visar det sig, enligt studien ”‘Tell Me What You Play and I Will Tell You Who You Are’: Values and Gambling Habits in Two Danish Universities”, publicerad i International Gambling Studies:

This article describes different gambling patterns found among students at a business school and at a faculty of social sciences in Copenhagen, Denmark. On the one hand, it was found that students who play games of skill (such as poker or betting on football or horses, etc.) tended to be male, studying business, investing in stock options and voting on the right of the political spectrum. On the other hand, students who played games of chance (lotto, bingo, etc.) were more likely to be female, studying social sciences, preferring savings rather than risky investments and voting on the left of the political spectrum. We suggest that the competitive aspect of games of skill is attractive to those who believe in rewarding individual risk in a competitive market, while the more egalitarian and impersonal nature of games of chances is preferred by people who place a stronger emphasis on social equity.

Jag har en känsla av att det ligger mycket i den föreslagna förklaringen. Jag kom att tänka på tidigare forskning som visar att människors inställning till omfördelning beror på om de ser fattigdom som ett resultat av egna handlingar eller som ett resultat av otur. Hur man ser på livets spel verkar alltså korrelerat med politiska uppfattningar i relativt hög grad och alltså också med spelstil. Dock undrar jag om en kompletterande förklaring till denna studies resultat skulle kunna vara att de som spelar spel med ett starkt inslag av skicklighet är eller tror sig vara mer insiktsfulla och kunniga än de som spelar spel av slumpkaraktär.

Själv spelar jag inte några spel alls. De skulle inte, i mitt fall, lyckas bidra till att förtränga livets tragiska karaktär: de känns tomma och meningslösa och, i vissa fall, irrationella.

Annonser

Written by Niclas Berggren

27 november 2010 den 5:25

Publicerat i forskning, politik, spel

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det konstiga i det hela ar att den fordelning av resurser som ar utfallet av ett stokastiskt spel ar djup orattvis. Den korrelerar ingenting med anstrangning och ambition, och en ”planerare” hade, ex ante lottodragning, foredragit att lamna tillbaka alla pengar. Den orattvisa fordelning av resurser som sker av lotterier ar dessutom extremt forsakringsbar, tillskillnad som ”initial endowments” som IQ etc., och saknar helt snedvridande effekter. Det ar darfor forvanande att just lottovinster ar bland de fa inkomstkallorna i sverige som ej beskattas. Obegripligt.

  pontus

  27 november 2010 at 10:01

 2. Obegripligt, sa Bull

  swingthatcat

  27 november 2010 at 10:06

 3. I genomsnitt så lär ju de som studerar ”business” vara bättre på poker och ”betting on football or horses” än vad de som studerar ”social sciences” är. Och det är ju inte så konstigt att de sistnämnda inte känner för att donera sina pengar till de förstnämnda.

  Hade de valt ut skicklighetsspel där de som studerar ”social sciences” hade haft ett övertag så hade resultatet nog blivit det omvända.

  David Bergkvist

  27 november 2010 at 13:12

 4. Vem spelar..?

  Själv spelar jag Black Jack ibland på casinon, med en minimiinsats för ETT spel på hundra kronor eller mer. Varför? Man är dum om man tror att man kan blir rik på sådant spel. Men i BJ finns det matematiskt framräknade strategier (matematikern Thorpe var först..) där man man iaf kan komma nära 50/50 per spel i medel. Vilket fascinerar mig.

  Det händer förvisso att jag har oflyt och snabbt spelar bort den summa jag i förväg har satt som gräns, men jag har också dubblat ibland den summa jag har haft med mig. Ofast kan jag iaf sitta där i flera timmar, medan många andra runt omkring mig snabbt förlorar det de har. Vilket på något sätt ändå bidrar till spänningen.

  Thorpe lär f.ö. ha varit den förste som kom på B&S formlerna för optionsvärdering – som Sholes & Merton fick Nobelpriset för.

  Ang. politik är jag liberal, dvs ”höger” enl. vad som gäller i Sverige, men ”vänster” i USA..

  Lennart W

  27 november 2010 at 21:25

 5. Själv spelar jag backgammon.

  Gunno

  20 februari 2011 at 14:08


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: