Nonicoclolasos

Färdriktningen med Socialdemokraterna

Veronica Palm kan bli Socialdemokraternas nästa partiledare. Vad får man då om detta parti tar över, enligt Palm? Jo:

Röstar man på Socialdemokraterna, då får man en politik med en färdriktning, mot ett jämlikt och solidariskt samhälle.

Ett litet problem bara: detta uttalande är knappast trovärdigt, med tanke på hur jämlikheten utvecklades under Socialdemokraternas regeringsinnehav 1994–2006. Med förmögenhets- och fastighetsskatt på plats, kan tilläggas.

Annonser

Written by Niclas Berggren

1 december 2010 den 20:40

9 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nej, det är nog svårt att säkert säga. Däremot kan hon med störr trovärdighet säga att S kommr att prioritera fördelningsfrågor högre än vad den nuvarande regeringen gör.

  Problemet som jag ser det är att det saknas en bra kandidat, d v s en kandidat med 1) rimligt hög bildningsnivå i samhälleliga och inte minst ekonomiska frågor, 2) som inser ungefär vad som krävs för att vinna tillbaka en tillräckligt stor andel av medelklassen för att vinna ett val, och 3) som är medialt skicklig och tv-mässig.

  Bedömer att Palm ligger bra till när det gäller den tredje frågan, medan t ex Mikael Damberg ligger bättre till för den andra, och Thomas Östros ligger bra till vad gäller den första.

  När det gäller kombinationen ser jag egentligen bara att Leif Pagrotsky har alla delarna, men han brukar inte nämnas som någon större favorit…

  Olof Johansson-Stenman

  1 december 2010 at 20:55

 2. Olof, jag är inte säker på att jag håller med. S talar mer om fördelningspolitik, men förmår de genomföra verksamma åtgärder? Min hypotes är att jämlikheten i rätt liten omfattning bestäms av politik, i synnerhet av den politik som är realistisk att genomföra i dagens globaliserade värld.

  Sedan kan jag inte undgå en fråga med glimten i ögat: Du ska inte själv kandidera? Du uppfyller 1) med råge, du har säkert koll på 2) och du är en lysande föreläsare, ungefär samma sak som 3). :)

  Nek:are

  1 december 2010 at 21:10

 3. Tack för komplimangerna, men utöver att jag inte skulle fixa 3 ovan (att föreläsa inför studenter är en sak…) så finns det en del andra önskvärda egenskaper där jag faller igenom helt, som att ha en viss förankring i partiet, förmåga att hålla ihop partiet, samt att kunna argumentera för åsikter som man själv inte riktigt tror på men som partiet beslutat om.

  Det finns många fler skäl om man tänker efter, men jag besparar läsarna listan på alla mina dåliga egenskaper…

  Olof Johansson-Stenman

  2 december 2010 at 7:38

 4. OJS tar upp en viktig sak. Vad har Veronika Palm för kompetens att uttala sig i skattefrågor? Hon är barnskötare från Linköping. Jag blir livrädd av tanken att hon ska ha makt över den ekonomiska politiken.

  DEJ

  2 december 2010 at 10:42

 5. På ett plan vill jag att det ska åt pepparn för S så fort som möjligt, så alla dåliga egenskaper hos nästa partiledare är i den meningen bra. Men SvD hade också en bra synpunkt. Om S kan bli ett alternativ på allvar är det bättre för Sverige, eftersom det ju tvingar även de andra att bli bättre. Det ska vara en positiv konkurrens, där väljarna väljer de bästa partierna, och inte bara det minst dåliga.

  Alltså: det är viktigt för Sverige att S får ordning på skutan.

  Palm saknar uppenbarligen många nödvändiga kunskaper. Men det är möjligt att hon har bra kvalifikationer ändå, OM hon är en bra ledare. Precis som på ett företag måste inte chefen själv vara expert på alla delområden eller kanske ens något alls. Det är ju det som är experternas jobb. När det gäller skatter och ekonomi MÅSTE hon ha med några professionella ekonomer som hon litar på. DÅ kan det kanske gå bra ändå, trots de egna kunskapsbristerna.

  Lennart W

  2 december 2010 at 11:00

 6. Själv hoppas jag att det blir Thomas Östros.

  En god kandidat bör nämligen ogilla allt de borgerliga gör för att de är borgerliga, och gilla allt socialdemokraterna gör för att de är socialdemokrater, utan att veta varför eller vad skillnaden består i. Jag skulle verkligen se fram emot att se Östros hålla ett mycket upprört tal när socialdemokraterna förlorar även 2014 års val.

  David Bergkvist

  2 december 2010 at 14:12

 7. Lennart ”Precis som på ett företag måste inte chefen själv vara expert på alla delområden eller kanske ens något alls. Det är ju det som är experternas jobb. När det gäller skatter och ekonomi MÅSTE hon ha med några professionella ekonomer som hon litar på. DÅ kan det kanske gå bra ändå, trots de egna kunskapsbristerna.”

  I princip enig. Man måste så klart inte vara expert, men om man har mycket låg kunskap och förståelse själv blir det svårt att värdera olika experter, och man kan bli väldigt beroende av sin nära omgivning.

  Jag tror det vore önskvärt om en partiledare åtminstone hade en högkvalitativ universitetsexamen med lämplig inriktning.

  Olof Johansson-Stenman

  2 december 2010 at 18:35

 8. En (S)politiker hade kunnat svara ”att klyftorna hade varit ännu större vid ett borgerligt styre. Trenden styrdes av faktorer som låg utan räckhåll för de politiska instrumenten och därför vi bör vara tacksamma över att inkomstklyftorna ökade ännu mer…”

  Vad gäller partiledare hoppas jag att det blir en pragmatisk högerkandidat som vill och vågar göra upp med (M) i kommande utmaningar (ex. ny skattereform).

  Om (S) vill styra igen måste antingen Sveriges ekonomi gå åt helvete eller så måste de bli ett arbetarparti igen ((M)).

  Jonas E

  2 december 2010 at 19:45

 9. Vi kan väl hoppas på Veronica Palm, hon vill ju helt klart till 70-talets sossar, är full av gamla sosse-klyschor utan substans och verkar bara vara Mona Sahlin v2.

  Lennart Regebro

  4 december 2010 at 9:39


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: