Nonicoclolasos

Kristendom och rasism

Ofta har människor en bild av religion som en god kraft i samhället, som verkar i riktning mot tolerans och acceptans. Så är inte alltid fallet, enligt den nya studien ”Priming Christian Religious Concepts Increases Racial Prejudice”, publicerad i Social Psychological and Personality Science:

Positive correlations have been found between several self-report measures of religiousness and racial prejudice; however, no experiment has yet examined the direct effect of religion on racial attitudes. In the current studies, persons were subliminally primed with Christian or neutral words. Then covert racial prejudice (Study 1) and general negative affect toward African-Americans (Study 2) were assessed. Participants subliminally primed with Christian words displayed more covert racial prejudice against African-Americans (Study 1) and more general negative affect toward African-Americans (Study 2) than did persons primed with neutral words.

De kristna kodord som användes, och som visades i 35 ms, var: ”Bible, faith, Christ, church, gospel, heaven, Jesus, Messiah, prayer, and sermon”. En möjlig förklaring till resultatet skulle kunna vara att religion har en tendens att skapa ett vi-och-dem-tänkande:

These findings suggest that ”‘religious prosociality is not extended indiscriminately: the ‘dark side’ of within-group cooperation is between-group competition and conflict. The same mechanisms involved in in-group altruism may also facilitate out-group antagonism” (Norenzayan & Shariff, 2008, p. 62).

I vilket fall är religion ingen garanti för ”godhet”: det kan t.o.m. förhålla sig så att religion förstärker eller skapar negativa förhållningssätt, attityder och beteende mot andra människor.

Annonser

Written by Niclas Berggren

27 januari 2011 den 4:24

16 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vilket bra underlag för en ny debattartikel från ”Claphaminstitutet”!

  Thomas

  27 januari 2011 at 8:21

 2. Subliminalt? Är inte det ung. lika vetenskapligt som slagruta?

  Lennart W

  27 januari 2011 at 10:12

 3. Lennart, jag vet inte hur välbekant du är med utvecklingen av vetenskaplig metod i samhällsvetenskaperna, men experiment är numera ansedda som mycket bra metoder. I sådana är priming och framing centrala inslag – de visar att människor påverkas mycket av hur beslutssituationen ställs upp och ofta subliminalt.

  Kolla till exempel in http://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.polisci.10.072805.103054?journalCode=polisci

  Nek:are

  27 januari 2011 at 10:25

 4. Lennart

  För att ha doktorerat i fysik, visar Du ibland en överraskande intolerans mot det mesta som luktar vetenskap…. speciellt om det på något vi kolliderar med religiös tro…?

  Kristian Grönqvist

  27 januari 2011 at 10:38

 5. […] This post was mentioned on Twitter by Tankebrott, anundi. anundi said: Kristendom och rasism: http://bit.ly/f9BFDP #sweskep #swehum […]

 6. Får bara lite samma sorts vibbar som av Fleischmann och Pons ”upptäckt” av kall fusion. Eller möjligen mer relevant som av Bibelkoden. Nonsensresultat.

  Men OK, de verkar veta vad de gör när det gäller iaf den statistiska behandlingen med ANOVA osv. Fast varför talar de inte om vilka frågor som har använts för att mäta rasism (iaf i Experiment 1, som är så lång jag har läst)?

  Lennart W

  27 januari 2011 at 11:09

 7. Kristian G: som vi förut har konstaterat har du mycket vaga begrepp om vetenskap. Har du kollat upp än vad ”teori” står för i det sammanhanget, om Popper, Kuhn och så?

  Lennart W

  27 januari 2011 at 11:14

 8. Lennart jag vill överhuvudtaget inte gå i svaromål mot Dig längre.
  Men jag skall istället berätta en saga.

  Jag blev en gång i tiden via bloggvärlden bekant med en pseudonym som utgav sig för att vara fysiker. Han hade inte ens funderat över vilka konsekvenser den ökande accelerationen av universum gav. Inte ens på det spekulativa planet.
  Och det kanske berodde på hans premisser.

  Jag har stött på denna pseudonym på två ställen av alla jag besöker.

  Humanistbloggen och Nonicoclolasos. På bägge ställen framgår det av hans undertexter att han är extremt mot ateism och för högkyrklig religion. Av samma anledning kan man uppfatta dennes undertexter som extremt för heterosexualitet, av Gud instiftade äktenskap och kommer ffa med inlägg som på olika sätt förminskar de sk motståndarnas ev tankegods.

  För mig framstår den här personen som oärlig med sin agenda, fysikexamen accentueras i hög grad för att ffa motivera religiösa premisser och inte ens de mest toKiga påståenden från religiösa kan få honom att inte en naturvetenskaplig hållning.

  För mig framstår hela dennes Fysikexamen som en bluff.
  personen förfogar över en gedigen boklig fysikkunskap, utan tvekan, men saknar totalt den enhetliga logiska synen på fysik, och kan aldrig svara på en fråga med egna ord eller alternativa förklaringar.

  Det här är bara en saga som alla förstår, men samtidigt som en biblisk liknelse med ett innehåll, som kan fritt tolkas hursomhelst. Allas tolkning är rätt…

  Kristian Grönqvist

  27 januari 2011 at 12:02

 9. PS Niclas

  Rubriken kunde lika gärna ha skrivits: ”Kristendom och Skeptisism (mot allt annat.”)

  Kristian Grönqvist

  27 januari 2011 at 12:30

 10. Fast ”Claphamgänget” är ohederliga och förvränger forskning för egna syften.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/inget-stod-for-battre-halsa-for-troende_5895719.svd

  Fan vet hur de skulle skriva om den här forskningen.

  Thomas

  27 januari 2011 at 14:33

 11. Bra bloggpost av Niclas: Ska man argumentera?
  Tillämpbart.

  Lennart W

  28 januari 2011 at 10:21

 12. Frederic

  29 januari 2011 at 9:02

 13. Fredrik, den är jag nog ännu mer skeptisk mot än studien i bloggposten. Men visst, om det är sant allt som sägs i den artikeln så är det ju intressant. OM!

  Varför tvivlar jag? För jag kan en del om kärnfysik. Det krävs en hel del energi för att trycka ihop en proton (från vätet) med en annan atomkärna (nickel här), typisk ca EN MILJON gånger mer än man får från kemiska energier. Det är därför det är så varmt i solens centrum. Den energi som krävs för att övervinna den elekriska repulsiva kraften är den partiklarna har i medel i en gas som är något hundratals miljoner grader (eller 10-tals keV).

  Att enbart kemiska krafter, som här, skulle lyckas med detta, är som om världsrekordet i höjdhopp plötsligt förbättrades med en miljon gånger, till ett par tusen kilometers höjd!

  Sen undrar jag om det inte borde bli iaf någon sorts strålning i det här fallet (ska kolla upp..), speciellt gamma. Med den effekt de talar om borde det vara livsfarligt att vistas i det där rummet.

  Lennart W

  29 januari 2011 at 16:29

 14. Jag tvivlar mer pga Rossis meriter. Han har tydligen gjort liknande förr, karriärmässigt:
  http://faktoider.blogspot.com/2011/01/ingenjor-rossis-luftslott.html

  Cecilia

  30 januari 2011 at 0:39

 15. Här finns videon med engelsk översättning för den som är intresserad. http://www.youtube.com/watch?v=L4JUJhkpc3I

  Det ger ju onekligen intrycket av att röra sig om skojare, inte minst ser ju de observerande närvarande professorerna mycket besvärade ut, och det finns ju en mindre smickrande historik…

  Samtidigt är ju följande CBS-60-minutes-reportage kittlande:

  Där fanns ju i alla fall till synes helt normala och hederliga forskare som fann vad de ansåg vara tydliga anomalier med en stor värmeproduktion, även om de inte förstod de bakomliggande mekanismerna.

  Fast förmodligen är väl även detta reportage vinklat, vi får se…

  Olof Johansson-Stenman

  30 januari 2011 at 9:14


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: